Soustruh Opti D240x500 konverze

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
lubos
Sponzor fora

4. 5. 2009, 11:51

Ahoj,
v blízké době plánuju konverzi tohoto soustruhu máte s tím někdo zkušenost.
bobik

4. 5. 2009, 11:56

Ahoj
Jak se ti na něm dělá? Taky jsem ho chtěl koupit. Jak to bere šponu do oceli a jak jde upichování?
lubos
Sponzor fora

4. 5. 2009, 12:11

Ještě ho nemám, chce to po mě kámoš bude ho kupovat novej protože mu to přijde za rozumný prachy. Já mám jen za úkol předělat na cnc tak zjištuju co s tím. Na X uvažuju 6 Nm motor , y 2 Nm vyměnit trapézové šrouby za kuličkové. Jen se mi nechce dělat řemínkový převod na motory tak by mě zajímalo jestli je to tam nutné ( vím že by to bylo lepší).
bobik

4. 5. 2009, 3:46

lepší je dávat motor na přímo přes spojku. Ozubený řemen dávej jen když chceš ušetřit místo nebo když potřebuješ převodovat.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2009, 5:45

Upřesnil bych, že (ač se mi to taky nelíbí) podélná osa se u soustruhů značí Z a příčná X.

Myslím, že 6 Nm je na podélnou osu zbytečně moc, tedy pokud tam nechceš mít nějaký velký stoupání a tudíž to honit velkou rychlostí.

Značky Optimum bych se nebál. Jinak přeji hodně štěstí - určitě to dopadne dobře. Já předělávám Asista, tedy ještě většího Číňana, a rozhodně to nechci ve finále celé zahodit.
lubos
Sponzor fora

4. 5. 2009, 6:55

já právě koukal že co k tomu prodávají originál set pro přestavbu tak k tomu dávají na X 6 nm a k tomu ještě převod řemínkem, nevím ale kolik. Pokud by to zvládl motor na přímo byl bych raději nevím jak moc velký odpor by to mohlo mít, pokud bych použil 6 nm a převod 1:2 bude to už tak dost silné. Na frézce mám převod 1:10 a ozubený hřeben a chodí to super tak to nechci podcenit aby to pak motor utáhl, zároven nechci si zbytečně přidělávat práci s řemínky.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2009, 7:53

Nejlepší asi je projít si sekci "Naše mašinky" a dívat se, jak silnými krokáči jsou mašinky osazeny.

Síla je hezká věc, ale je třeba si uvědomit, že KM mají omezené otáčky, a s rostoucím převodovým poměrem klesá maximální rychlost posuvu. Každý začátečník, včetně mě, si asi řekne "klidně ať je to pomalé, hlavně když se to nezadusí", ale samozřejmě že každý tu svou mašinku chce mít pokud možno co nejrychlejší.
lubos
Sponzor fora

5. 5. 2009, 9:17

Právě proto že se soustuhy nemám zkušenost chci poradit. Nerad bych tam dal 6nm na přímo a zjistil že je to stejně málo. Druhá věc je že ne ke všem krokáčmů se dá sehnat graf závislosti kroutáku na otáčkách a tedy vhodně zvolit případný přev poměr k dané max. rychlosti. Pokud budu znát alespon řádově potřebný moment pro pousun budu mít představu o síle motorů.
k

6. 5. 2009, 6:37

v principe nebudete vediet nic skor ako si nezistite hmotnost suportu ktory budete posuvat, nevypocitate maximalne rezne sily ktore budete pouzivat a zhruba neodmeriate potrebnu silu na prekonanie odporu klzneho trenia suportov. Sila otacania posuvovou skrutkou pokial bude valiva a nie trapezak bude pomerne zanedbatelna k hore uvedenym silam.

Dalej si urcite maximalnu rychlost posuvov a pozadovanu akceleraciu. Ostatok je uz len klasika pocitanie. Motor musi vediet nie len prekonat treciu silu suportu a reznu silu ale aj vyvodit silu na pozadovanu akceleraciu co pri hmotnosti dielov suportu bude nieco znamenat.

Pozrel som si tu sadu k tomu sustruhu .. vysledne rychlosti su na tak kratky posuv zrejme akceptovatelne a tak by som asi zvolil ozaj len podobne krokace. Akonahle pozadujete rychly rychloposuv, zrejme budete sklamany .. a lepsie riesenie bude servo. Cena odhadom asi 2x vyssia ako pri krokacoch. Da sa ale ratat zhruba ze servo mozem mat krutak 70% az 50% krokaca .. nakolko u neho krutak neklesa tak prudko s otackami a aj pri nizkej rychlosti ta sila bude postacovat.

Prv ako teda kupite nejaky set alebo samostane KM + drivre si na nejakyu A4-ku napiste zhruba pozadovane parametre a skuste odhadom skalkulovat ci ich s danym pohonom mate sancu dosiahnut. Potrebne vzorce sa tu na fore povaluju uz na viacerich miestach ..
k

6. 5. 2009, 6:47

a preistotu kedze sa tu predsa len zle hlada tak zakladne vzorceky najdete napr tuna:

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=182
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=2813

2admins: pokial najdete niekoho na tvorbu WIKI, navrhnujem jednu z otazok, vypocet potrebneho krutaku a v tejto teme uviest vzorceky z liniek hore (pripadne dalsie).
lubos
Sponzor fora

6. 5. 2009, 7:28

Zpočítat to umím to není problém( vzorečky znám) jen jak sem psal nevím jaké momenty soustruh potřebuje, vlákno jsem zavedl proto aby mi poradil kdo má s tímto soustruhem zkušenost abych to nemusel zkoušet sám. Nejde o stroj který pojede ve dne v noci ale zhruba týden až dva v měsíci a proto je zbytečné použít serva pro rychloposuv akorát by narostla cena.
Darkheretic
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2009, 8:08

Cau tak jak jsi s tim daleko,taky premyslim nad nakupem a konverzi...jako soft asi pouziju MACH3.
lubos
Sponzor fora

10. 6. 2009, 9:07

Zatím mám motory, drivery a kul šroub pro podélný posuv, s příčným posuvem je dost problém protože není možné sehnat kuličkový šroub s předeppnutou matici s tolerancí do 0,01 který by se tam vešel. Tak tam budu muset pro začátek nechat původný a nějak to vymyslet. Jinak zpracování soustruhu mi přijde dost dobré ale uvidíme jak to dopadne. Rídící systém GSK 980TD ( nebo typ o něco lepší to by věděl robokop).
Darkheretic
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2009, 2:57

Nechces mi poslat na mailik nejaky postup ci neco podobneho??A za kolik je soustruh??
lubos
Sponzor fora

10. 6. 2009, 3:06

zatím jen připravuju komponenety a řeším problém s příčným šroubem, vůbec se mi varianta bez kuličkového šroubu nelíbí a tak projekt zatím stojí, Dělám to celé pro kamaráda ale myslím že ho kupoval v BOW a udělali mu nějakou docela dobrou cenu ( bral to i s podstavcem) ( myslím že mu za to slevili celkem asi 3000. Rozhodně jsem s kvalitou zpokojený, jen je problém s prostorem pro příčný suport, kdybych věděl že tam je tak málo místa asi bych mu doporučil zkusit se podívat po něčem jiném ale problém je že v podstatě nikdo nemá nic skladem a tak se jet na něco podívat je broblém a z fotek toho moc nepoznáš. Jak trochu pokročím dám sem pár fotek.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“