Zdravím,
tak jsem se také sháněl po nějakém soustruhu do 70 000 Kč. Hledal jsem nějaký starší, robustní, ale v tento čas jsem nic nesehnal. Mimochodem jsem také porovnával soustruhy MADE IN CHINA, které prodávají evropští prodejci. Výběr se mi zúžil na 3 dodavatele a to WARCO z UK (u nás Primadílna), pak PAULIMONT z Německa a DAMATOMACCHINE z Itálie.
Když jsem studoval podklady na internetu a porovnával údaje o jednotlivých typech:
WARCO GH600 PAULIMONT PM3800 DAMATO Multitech 800 PLus
točný průměr: 280 mm 330 mm 330 mm
točná délka: 600 mm 800 mm 800 mm
šířka lože: 150 mm 160 mm neuvedeno (odhad 160 mm)
výkon motoru: 1,1 kW / 230V 1,5 kW / 400V 1,5 kW / 230 V
hmotnost: 200 kg 360 kg 380 kg
cena: 2686 Eur 2450 Eur 2829 Eur
Závěr: Warco nabízí mnoho vybavení, ale dle mého je na točný průměr příliš subtilní a ve skutečnosti drahý, i když má například strojní příčný posuv. Paulimont nabízí skvělý poměr cena- výkon, má 3-fázový elektromotor, nicméně nemůžu si pomoct, ale zdá se mi, že Damato ve verzi PLUS má mnoho detailů, které činí soustruh ergonomicky přívětivější a dle mého je propracovanější, samozřejmě tomu odpovídá cena. Ten samý se prodává bez verze plus, kde cena se rovná Paulimontu, ale to pak je lepší už ten Paulimont. Vše tedy záleží na tom, jak si to odběratelé z Evropy navolí u čínského výrobce, a jak si uhlídají dodávanou kvalitu. Ještě jsem soustruh nekoupil, takže nemohu podat opravdu objektivní informace.