On se různě posuzuje hluk, jehož jsi sám zdrojem a naopak, jehož jsi sám příjemcem.
Takže, když vysávám, tak mi ten "randál" ani 15 minut nevadí, ale když spustí sousedka (panelák) nějaký ten svůj super/hyper/turbo vysávací strojek, tak už po 5 minutách bych ji zabil ... A je to objektivně tišší než to moje - ovšem je to přes můj "práh pohodlí".
Už tak je mi záhadou, co má za vysavač, když ten svůj přes panel skoro neslyším (ložnice/obývák).
Ale asi má nějaký ten "znáte z TV" (ona je takový typ

spotřebitele ).
A důchodcovství bych do toho nepletl - vadí to všem stejně, ale oni jsou asi méně smiřliví - ale proč taky (na sobě nechat štípat dříví), že?
A ty (Lify) tam (v důchodu) budeš co by dup, jenom se ti to teď nezdá tak brzy

.
A představ si, že bydlíš někde v klidu celou dobu a pak ti tam začnou jezdit auťáky (abych použil tvoji analogii s oktávkami, avií atd...). To by se ti taky nelíbilo, ne?
A navíc tam jezdit nemusí (jako že to nešlo jinudy), to jenom si někdo postavil silnici (garáž/dílnu) a začal si tam jezdit (brousit atd.).
Vždyť to ani není v tzv. "veřejném zájmu" či jak se to jmenuje ...

.
Prevence či dohoda je asi lepší - kdo pak rozhodne, čí zájem je oprávněnější ...
No, pokud bys mi dělal v So od 10 do 19 i "blbejch 55 dB" - to bych asi hodně prskal ...

.
Zkušebně si pusť něco v té úrovni, co nesnášíš (třebas pláč/žvatlání dětí nebo psa nebo vážnou hudbu/metal nebo ... - určitě takový zvuk máš) a měj to celý den pořád u sebe.
Tak to byl ten skeptičtější názor

.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...