brzdenie osi Z

mechanika k motorům
Odpovědět
roman m

14. 5. 2009, 8:59

Ahojte rád by som sa spýtal či nie je treba brzdiť os Z.
Pretože v práci všetky stroje majú minimálne túto os brzdenú,ako stroje profi(pracujem s robotmi Wittman) ,tak aj skladané na mieru z hliníkových profilov(robot pre nanášanie lepidla). Sú tam použité servá s riadením smer/krok(tiež to riadi PC ale neviem aký soft je tam použitý ale chodí to pod DOS-om) tie počas zapnutého napájania držia os proti posunutiu ,pri výpadku napätia (zatlačenie central stop ,alebo výpadok el.energie) sa brzda sama zabrzdí a os robota nenabúra.Nepracujem s CNC ani nie som z oboru CNC ale malá portálová hoby fréza mi pripadá ako "robot".
Ale neviem ako je to s KM ,ak sú drivery pod napätím drží KM os proti posunutiu alebo nie?(tak ako servá popisované hore)
Alebo sú skrutky samosvorné?
Ja som na šrotovisku vyhrabal gul.skrutku 10x2 aj s brzdou, chcel by som ju použiť práve na os Z ,preto by som uvítal Vaše názory a postrehy.
k

15. 5. 2009, 6:42

je to o tom, ake tazke vreteno (resp. ine zariadenie) mate na Z-ku. Pokial zistite ze "tuhost" motora (ci serva alebo KM) + loziska stacia na to, aby sa skrutka nepretocila a Z-ko nezviezlo svojou vahou dole .. tak samozrejme brzda nie je dolezita. Naopak, v momente ked zistite ze brzda je potrebna.. tak ju treba namontovat.

Niekedy nie je nutne montovat brzdu .. ale je vhodnejsie spravit na Z-ko protizavazie .. a tym sa zlepsia aj dynamicke vlastnosti pri pohybe Zka hore. Neda sa teda jednoznacne povedat ze je brzda nutna alebo nepotrebna .. zalezi na konkretnom stroji.
roman m

15. 5. 2009, 3:53

Ok ,tak asi to budem robiť bez brzdy ,pretože dnes som si overil stav na strojoch v práci a tie nemajú pohybové skrutky ale ozubené remene na všetkých osiach.Myslím že to bude držať samé trením závitov matice a ložísk.
Ďakujem za radu.
k

18. 5. 2009, 6:38

ono trenie zavitu na kulickovej srube nebude nic extra, hlavne ked je nepredopnuta (od toho tam predsa tie kulicky mame ;-)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 5. 2009, 10:25

Stačí udělat drobný experiment - chytit kuličkový šroub za matku a svisle podržet. Pokud je to jen trochu větší šroub tak se vyšroubuje vlastní vahou, spadne, zlomí ti nohu, vysypou se kuličky a nenávratně ztratí kdesi v dílně. Obojí lze považovat za důkaz, že kuličkový šroub není samosvorný :-)
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“