Ahojte rád by som sa spýtal či nie je treba brzdiť os Z.
Pretože v práci všetky stroje majú minimálne túto os brzdenú,ako stroje profi(pracujem s robotmi Wittman) ,tak aj skladané na mieru z hliníkových profilov(robot pre nanášanie lepidla). Sú tam použité servá s riadením smer/krok(tiež to riadi PC ale neviem aký soft je tam použitý ale chodí to pod DOS-om) tie počas zapnutého napájania držia os proti posunutiu ,pri výpadku napätia (zatlačenie central stop ,alebo výpadok el.energie) sa brzda sama zabrzdí a os robota nenabúra.Nepracujem s CNC ani nie som z oboru CNC ale malá portálová hoby fréza mi pripadá ako "robot".
Ale neviem ako je to s KM ,ak sú drivery pod napätím drží KM os proti posunutiu alebo nie?(tak ako servá popisované hore)
Alebo sú skrutky samosvorné?
Ja som na šrotovisku vyhrabal gul.skrutku 10x2 aj s brzdou, chcel by som ju použiť práve na os Z ,preto by som uvítal Vaše názory a postrehy.
brzdenie osi Z
je to o tom, ake tazke vreteno (resp. ine zariadenie) mate na Z-ku. Pokial zistite ze "tuhost" motora (ci serva alebo KM) + loziska stacia na to, aby sa skrutka nepretocila a Z-ko nezviezlo svojou vahou dole .. tak samozrejme brzda nie je dolezita. Naopak, v momente ked zistite ze brzda je potrebna.. tak ju treba namontovat.
Niekedy nie je nutne montovat brzdu .. ale je vhodnejsie spravit na Z-ko protizavazie .. a tym sa zlepsia aj dynamicke vlastnosti pri pohybe Zka hore. Neda sa teda jednoznacne povedat ze je brzda nutna alebo nepotrebna .. zalezi na konkretnom stroji.
Niekedy nie je nutne montovat brzdu .. ale je vhodnejsie spravit na Z-ko protizavazie .. a tym sa zlepsia aj dynamicke vlastnosti pri pohybe Zka hore. Neda sa teda jednoznacne povedat ze je brzda nutna alebo nepotrebna .. zalezi na konkretnom stroji.
Ok ,tak asi to budem robiť bez brzdy ,pretože dnes som si overil stav na strojoch v práci a tie nemajú pohybové skrutky ale ozubené remene na všetkých osiach.Myslím že to bude držať samé trením závitov matice a ložísk.
Ďakujem za radu.
Ďakujem za radu.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Stačí udělat drobný experiment - chytit kuličkový šroub za matku a svisle podržet. Pokud je to jen trochu větší šroub tak se vyšroubuje vlastní vahou, spadne, zlomí ti nohu, vysypou se kuličky a nenávratně ztratí kdesi v dílně. Obojí lze považovat za důkaz, že kuličkový šroub není samosvorný 

Aleš Procháska