nedávno jsem pořídil tuhle .. vobludku a ted se ji snažím probrat k životu .. při přepravě do elektriky natekl olej takže .. čistění atp ..
..ale došlo na probouzení a nějako se nemůžu dopátrat kam nalít olej abych dopnil tyhle dvě převodovky ... je to na stole zepředu u ovládání posuvu : a zleva u volby otáček A/B : .. ať to prolízám jak to prolízám tak mi nejdou najít víčka kam se to leje a je to nad úrovní víček od nižších nádrží takže pokud by byla jen jedna postrádaly by ty měrky smysl .. návod sem našel ale i ten poněkud mlčí a ani ve schématech nic není .. soudruzi asi předpokládali , že to bude jasné ale nepočítali se mnou

// edit .. tak u tý horní A/B převodovky jsem se už našel .. poleju to přes vstup z druhý strany .. je nad limitem měrky .. ale ta převodovka na předu stolu je mi záhadou ....
// edit no.2 uz jsem to nějako rozhýbal .. do té druhé převodovky furt nevím kudy ... ale vyskytl se další otazník ... a docela velkej .. řadit rychlost posuvu oka , přepínat posuv a/b oka zaklapne to krásně cvak a sme doma ... jen ... jede mi posuv a asi po dvou minutách sám nevím jak to jinak nazvat - zdechne - ochrana motoru není vyhozená jističe ok na rozvaděči napětí je kde by snad i mohlo bejt ... a pak je to tak 45 min a zas jede dvě minuty max a dead.... a když k tomu přijdu dříve tak prostě se nerozběhne jen cukne a sayonara jenom bručí na místě .. motor studenej jak psí čumák .. a před zastavením žádný varování jako pískání nebo tak .. proste zdechne ..
dvakrát mi vypnul i vřeteno přes ten posuv a nahodit to nešlo .. jen počkat a potom jo ale vřeteno samo jede no problemo jen se musím vyhnout posuvu strojnímu.. .. jak by v tom kutal nějakej permoník a chtěl mě nas..

nevím kudy .. ale nepředpokládám , že by soudruzi v r.1969 měli hladinové snímače oleje které by přežily dodneška a snímač mi nerajbne motor od posuvu co má 3kw ...
jo a ještě páka na zrychlení posuvu je kdo ví proč přidrátovaná do zychlení ... předhozí majitel že už to tak dostal tak na to nesahal .. a mi se do kompletní rozborky momentálně nechce ale nevím jestli by to mohlo mít něco společnýho..
//edit 3 .. kudy olej do posuvové skříně sem ještě pořád nezjistil .. teoreticky nějakej šroubek i když je mi to divné když jsou všude jinde regulérní víčka .. a motor posuvu .. začínám podezřívat přechodový odpor a kontaktech stykače nebo ochrany motoru to jen kdyby to někdy někomu taky zdechalo bez větších příčin zjevných ... asi tady z toho postupě udělám vlákno o opravach dané frézky .. když už si tím projdu někomu by se to mohlo hodit .. časem přihodím i přeloženej manuál postupně ho překládám - něják nemám náladu pokaždý když něco chcu přečíst louskat polštinu