Vrtání obecně

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
PavelZ

15. 12. 2008, 2:24

Měl bych dotaz na zkušené. Plánuji použití na svoji mašinku nějakého Kresse 1050 či adekvátní. Dle údajů točí 10k÷30k ot/min. Ovšem, pro vrtání klasickým vrtákem řekněme kolem 8 jsou i ty nejnižší otáčky strašně velké. Dostačuje použití klasické vrtačky? Asi by neměla být ta z levnějších, které mají jen kluzné ložisko v plastovém výlisku a "vaklají" už když jsou nové, natož po pár motohodinách. Kdo máte jaké zkušenosti?
Díky.
k

22. 12. 2008, 7:31

zatial som nestretol vrtacku co by bezala rozumne bez hadzania. (ani vyssie cenove kategorie .. ono su to stroje do ruky .. ) Jedine presne vreteno (ale slabe - 250W) co som stretol s 43mm uchytom a otackami od 900 do 6000 je proxon BFW40/E. Pokial ho nebudete prehnane namahat nezapeciete ho. Vacsi priemer dier ale nevrtat . radsej frezovat, menej sa tak namaha. Vacsina profi vretien s vykonom okolo 1kW a vyssie zial ma otacky az od 8000 .. ak sa ich pokusite zregulovat tak pri 1000 otackach maju krutiaci moment horsi ako spomenute 250W vreteno.
PavelZ

25. 5. 2009, 9:33

Prosím o názor ohledně vřetene na mojí mašinu.

Frézovaný materiál: dřevo, plasty a slitiny hliníku
Rychlosti posuvů: hobby tzn. hlavně když to pojede, rychlost není rozhodující
Provoz: nekomerční tzn. 1÷8 hodin týdně
Nástroje: frézy do průměru 8
Typ obrábění: gravírování i tvarové frézování

Zatím se rozhoduji mezi Kressem 1kW nebo ATASem 0,5kW. Cenová hladina je tak do 6k. Prosím o doporučení, do čeho jít (případně i jiný typ) nebo vlastní výroba vřetena ??? Sice jsem fórum prošel, ale jednoznačnou odpověď jsem nezískal.
Díky
k

25. 5. 2009, 9:44

drevo plasty ale aj hlinik xce (hlavne cim je priemer nastroja mensi) vysoke otacky. Kress je dobra volba ale ratajte s tym, ze ako kazde vreteno ktore ma uhliky tieto su najslabzim miestom .. t.j. kontrolovat (nespoliehat sa na automatiku ktora to akoze spravi za vas) a pri opotrebeni menit skor ako dojde k problemom. Osobne by som pod 1kW ani na hobby masine .. hlavne ked xcete tocit 8mm nastojom .. to uz xce krutak a 0.5kW vreteno pocut ako spomaluje hlavne pri vacsom zabere.

V uvedenej cene (do 6k) je kress asi to najlepsie co sa da kupit .. vyroba vretena aj ked sa niekomu zda ako lacnejsia je niekedy drahsia ako kupa noveho .. hlavne pokial sa jedna o vysokootackove vreteno.

Pokial casom zistite, ze vam kress "zerie" uhliky a zacne to byt problem . bude treba sa poobzerat po podstatne drahsom vretene s frekv. menicom ..
vlada2

25. 5. 2009, 9:56

resim v podstate totez. Jaka je vyssi alternativa ke kressu?
lamoz
Sponzor fora

25. 5. 2009, 10:02

vlada2 píše:resim v podstate totez. Jaka je vyssi alternativa ke kressu?
jaka koliv horni frezka
Obrázek
vlada2

25. 5. 2009, 10:30

to vychazi kvalitativne lepe? mam nejakou doma, neznackovou a je to dost hruza teda :(
lamoz
Sponzor fora

25. 5. 2009, 10:33

videl jsem v netu hodne frezek na drevo kde pouzivaji takovy frezki.
osobni skisenost bohuzel nemam :(
k

25. 5. 2009, 11:34

ked porovnate cenu kressa a freziek narex, metabo, makita atd zistite ze k CNC je asi najpriaznivejsie zobrat ten kress. Naopak . ak niekto ma hlboko do penazekny za necelych 35 EUR najde v baumaxe nejaku hornu frezku typu "OK" a podobne, ktora si svoje odmaka

Ale clovek si s nou aj vytrpi .. od hluku pocnuc po nie prave najkrajsi povrch (dane "skakanim" frezky po obrobku vdaka nevyvazeniu, nepresnym loziskam atd.

V neposlednom rade je tu aj zivotnost .. maloktora horna frezka prezije 100h prevadzky .. uhliky a loziska proste odchadzaju. Low cost neprezije ani 50h.

Velmi jednoduche porovnanie je .. pustit ju .. cim hlucnejsie tym horsie .. Na porovnanie je dobre si niekde dat pustit kressa alebo hoci aj hore spomenute vreteno proxxonu .. ktore ale nie je prave na obrabanie dreva.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2009, 12:10

Zatím používám na frézování POF 500 A od Bosche, ale je to slabé, k vrtání hodím místo frézky normální starou Narexku. Ale rád bych to dal do jednoho vřetena, mám na dílně tuhle horní frézu od CMT která má volitelné otáčky od 8-20 tisíc a hlavně má 2kW :D . A rád bych se Vás zeptal zda se dělají pro tyhle otáčky vrtáky se stopkou 8 nebo 12 mm.
Přílohy
cmt-2.jpg
Pavel R

25. 5. 2009, 1:55

Vrtat menší průměry (tak cca do D6) se dá v pohodě i touto frézkou s komutátorovým motorem. Problém je, že truhlářské HM vrtáky chtějí tak do 3.000ot/min, pak je to vrtání spíše už propalování. A to je oblast otáček, kde jsou tyto motory dost slabé. Jak jsem už psal v jiném vlákně, sám jsem si dobastloval vrtací agregátek na CNC. Řešil jsem to asynch. motorkem z olepovačky, jelikož poslouchat celodenně vytí komutátorového motoru nejde. Rovněž výdrž uhlíků není pro profi užití. Ale problém byl stejný - když jsem dal malý točky, zastavovalo se to při vrtání, na velký točky to hodně vibrovalo a taky pálilo. Jako přijatelný kompromis se jevilo 5.000ot/min, ale vrták (průměr 8) musel být ostrý, jinak se zastavoval. To bylo tak na hraně, větší vrták by to asi nedalo.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“