Driver pre Leadshine 57HS22
pekne nedelne pobedie
rozmyslam nad novou frezkou. malo by to byt nieco lepsieho na dural a podobne zalezitosti. ako motory sa mi pozdavaju tieto typ 57HS22. otazka je, aky driver pouzit. rozmyslal som nad niecim taktiez od firmy Leadshine, ale je ich tam taka spusta, ze si neviem vybrat. mam zopar podmienok na driver:
-budem potrebovat riadit 3 osy (cize bud 3 drivery, alebo 1 "trojity")
-napajanie 24V
-ovladanie cez Step/Dir pomocou LPT (MACH)
-automaticke odpajanie motorov v necinnosti
-vyuzitie max. moznosti pouzitych motorov
-zapojenie motorov najradsej bipolarne-seriove
za kazdu radu budem velmi vdacny
rozmyslam nad novou frezkou. malo by to byt nieco lepsieho na dural a podobne zalezitosti. ako motory sa mi pozdavaju tieto typ 57HS22. otazka je, aky driver pouzit. rozmyslal som nad niecim taktiez od firmy Leadshine, ale je ich tam taka spusta, ze si neviem vybrat. mam zopar podmienok na driver:
-budem potrebovat riadit 3 osy (cize bud 3 drivery, alebo 1 "trojity")
-napajanie 24V
-ovladanie cez Step/Dir pomocou LPT (MACH)
-automaticke odpajanie motorov v necinnosti
-vyuzitie max. moznosti pouzitych motorov
-zapojenie motorov najradsej bipolarne-seriove
za kazdu radu budem velmi vdacny
24V .. preco tak nizke napetie ? pozrite graf ako ten motor beha v half-coil pri 68V .. to ho naozaj xcete nevyuzit ? podobne .. mozete pri paralelnom zapojeni (pokial nepozdujete vyssie rychlosti .. t.j. do 400 az 500 ot/min) pouzit hoci 50V ..
Vase podmienky teda su kus protichodne . 24V napajanie a pouzitie bipolar- serivo totiz nevyuziju zdaleka potencial tychto motorov.
Za rozumne vyuzitelne povazujem seriove zapojenie pri cca 60V s ME742-kou .. (pre half-coil je uz ten driver slabsi, ale beha to.. podobne sa da bezat ho paralelne pri nizsom napeti . ale za rozumne minimum povazujem aspon 48V .. nie 24, zas ale nevyuzijete plne tento motor, nakolko prudovo ME742 nestaci, este mensie vyuzitie prinesie M542, kde tento motor pri cca 40V paralelne pobezi ale zdaleka nie na svoje plne parametre). Pokial si kupite MD882, nie je problem tento motor plne vyuzit ci uz v par/serio/half-coil zapojeni.
Pokial najdete akykolvek lacnejsi driver ktory umozni behat aspon na tych 70V a prudovo aspon 5A je to tiez pouzitelne .. ale pokial nahodou xcete mikrokrokovanie .. tusim ste okamzite na cene leadshine drivrov ..
Vase podmienky teda su kus protichodne . 24V napajanie a pouzitie bipolar- serivo totiz nevyuziju zdaleka potencial tychto motorov.
Za rozumne vyuzitelne povazujem seriove zapojenie pri cca 60V s ME742-kou .. (pre half-coil je uz ten driver slabsi, ale beha to.. podobne sa da bezat ho paralelne pri nizsom napeti . ale za rozumne minimum povazujem aspon 48V .. nie 24, zas ale nevyuzijete plne tento motor, nakolko prudovo ME742 nestaci, este mensie vyuzitie prinesie M542, kde tento motor pri cca 40V paralelne pobezi ale zdaleka nie na svoje plne parametre). Pokial si kupite MD882, nie je problem tento motor plne vyuzit ci uz v par/serio/half-coil zapojeni.
Pokial najdete akykolvek lacnejsi driver ktory umozni behat aspon na tych 70V a prudovo aspon 5A je to tiez pouzitelne .. ale pokial nahodou xcete mikrokrokovanie .. tusim ste okamzite na cene leadshine drivrov ..
- Martinhora
Těch 24 V bude opravdu málo. Já mám tyto motory (57HS22) ve spojení s drivery ME742 s napájením 70V v seriovém zapojení. Na driverech mám nastaveno pouze 2.84A a nemůžu si to vynachválit. Při použití maximálního proudu 4.2A je sice výkon motorů mnohem vyšší, ale už se dost hřejí (motory, ne drivery). Asi by to vyřešilo nějaké pasivní chlazení.
tych 24V som chcel preto, lebo taky zdroj mam, ale ked radite nieco okolo 60-70V tak skusim take zohnat. necham si poradit.
ten driver sa mi pozdava M752 (ME742 uz nerobia). mohol by byt? pravdaze pri vhodnom napajani.
cize tieto drivery mi "zobere" MACH cez LPT??
//a napadla ma este jedna blba otazka. jeden ten driver mi potiahne len 1 motor? cize na celu frezu potrebujem 3 taketo drivery?
ten driver sa mi pozdava M752 (ME742 uz nerobia). mohol by byt? pravdaze pri vhodnom napajani.
cize tieto drivery mi "zobere" MACH cez LPT??
//a napadla ma este jedna blba otazka. jeden ten driver mi potiahne len 1 motor? cize na celu frezu potrebujem 3 taketo drivery?
Jo. Každý motor dostává nezávislé signály Step a Dir, Enable je společné.ferguson píše://a napadla ma este jedna blba otazka. jeden ten driver mi potiahne len 1 motor? cize na celu frezu potrebujem 3 taketo drivery?
Nenech se mást driverama, co mají "vše v jednom" - na jedné desce čtyři Toshiby. To je pro hračky...
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
- Martinhora
Koupil jsem zdroj z CNCSHOPu - PS 500 s toroidním trafem. Má výstup i na 12V pro větráky,spínání relátek atd. Cena byla cca 1500,- Funguje slušně a nehřeje se.
Obavam sa ze riskujete prieraz niektorych z polovodicov v tom drivri. Nepredpokladam sice padnutie mosfetov (tie su tam na 100V ak dobre pametam, a to nie je o vela viac ako dovolenych 70V ) ale ked si raz vyrobca definuje maximum na 70V .. zrejme vie kde ma limit.Martinhora píše:Tìch 24 V bude opravdu málo. Já mám tyto motory (57HS22) ve spojení s drivery ME742 s napájením 70V
Citujem z dokumentacie k ME742:
The power MOSFETS inside the ME742 can actually operate within +20V-+70VDC, including power input fluctuation and back EMF voltage generated by motor coils during motor shaft deceleration. Higher supply voltage can increase motor torque at higher speeds, thus helpful for avoiding losing steps. However, higher voltage may cause bigger motor vibration at lower speed, and it may also cause over-voltage protection or even driver damage. Therefore, it is suggested to choose only sufficiently high supply voltage for intended applications, and it is suggested to use power supplies with theoretical output voltage of +24~+ 36V, leaving room for power fluctuation and back-EMF.
(nezda sa mi odporucane napetie 24 - 36V asi tam je preklep a ma to byt 63V .. posudte dalej)
k tomu citat z dokumentacie M542:
The power MOSFETS inside the M542 V2.0 can actually operate within +20 ~ +50VDC, including power input fluctuation and back EMF voltage generated by motor coils during motor shaft deceleration. Higher supply voltage can increase motor torque at higher speeds, thus helpful for avoiding losing steps. However, higher voltage may cause bigger motor vibration at lower speed, and it may also cause over-voltage protection or even driver damage. Therefore, it is suggested to choose only sufficiently high supply voltage for intended applications, and it is suggested to use power supplies with theoretical output voltage of +20 ~ +45VDC, leaving room for power fluctuation and back-EMF.
Podla uvedeneho odporucam max 65V pre ME742.
Este jedna poznamka . ME742 mi este pri 27V veselo svieti cervenu LED, ze nema postacujuce napajanie, takze 24V odporucanych v pdf je zrejme tiez preklep ale neviem aky

Myslim,ze nevis o cem pises. Nejprv si ty drivery vyzkousej a pak se o nich vyjadruj.Jo. Každý motor dostává nezávislé signály Step a Dir, Enable je společné.
Nenech se mást driverama, co mají "vše v jednom" - na jedné desce čtyři Toshiby. To je pro hračky...
Je pravda, že jsem měl v ruce jen jediný mnou popisovaných vlastností, a pak jsem to už nepokoušel. Takže se omlouvám.Pupak píše:Myslim,ze nevis o cem pises. Nejprv si ty drivery vyzkousej a pak se o nich vyjadruj.Jo. Každý motor dostává nezávislé signály Step a Dir, Enable je společné.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
Toshiba ma (asi) najsilnejsi driver TA8435HQ(5), 40V a 2.5 A .. to nemoze zdaleka napajat spomenuty motor (resp. moze ale zdaleka ho nevyuzije). Dalsie info o toshiba cipoch pre krokace napr tu:
http://dkc1.digikey.com/us/en/ph/Toshiba/Stepping.html
Na isty druh strojov (aj profi) to mozno staci .. ale rozhodne sa nemozeme bavit o 2Nm pripadne vacsich Nm s pouzitim tychto driverov hlavne ak pozadujeme vyssie rychlosti. Limitom je prave maximalne napetie 40V t.j pre prax max 35V... aj to uz tie drivre bezia na svojej hranici.
Pokial ma niekto info o silnejsich cipoch pre krokace od tohoto vyrobcu mile rad poupravim svoj nazor na ich IC pre krokace
http://dkc1.digikey.com/us/en/ph/Toshiba/Stepping.html
Na isty druh strojov (aj profi) to mozno staci .. ale rozhodne sa nemozeme bavit o 2Nm pripadne vacsich Nm s pouzitim tychto driverov hlavne ak pozadujeme vyssie rychlosti. Limitom je prave maximalne napetie 40V t.j pre prax max 35V... aj to uz tie drivre bezia na svojej hranici.
Pokial ma niekto info o silnejsich cipoch pre krokace od tohoto vyrobcu mile rad poupravim svoj nazor na ich IC pre krokace

Toshiba ma TB6560 36V\3.5A a THB6064 50V\4.5A ,takze neni duvod,aby s tim nechodil i KM 5-6 Nm. Oba IO potrebuji minimum externich soucastek a jsou vyborne.Rozhodne srovnatelne s ME542 a pod.
Toshiba v tehle oblasti neni zadny zacatecnik. O cene ani nemluvim.Ta je desetinova.
Toshiba v tehle oblasti neni zadny zacatecnik. O cene ani nemluvim.Ta je desetinova.
- Martinhora
www.cncshop.czferguson píše:nemate niekto link na konkretneho vyrobcu tych zdrojov? nejako to nemozem najst