Co jste dneska bastlili?
Ano, dobrá poznámka a pozorné vnímání. Z boku budu ještě řezat otvor na větrací mřížku, pod kterou bude ventilátor. Vzduch zevnitř se bude vysávat ven, asi ho připojím natvrdo, nějaké senzory se mi tam nechce patlat. Ale mrknu do papírů od FM, možná bude mít senzor a spínač chlazení zabudovaný.
Nebojím se dělat rukama a používat hlavu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Proto jsem dal mezi každou rychlost 0. Mám tak jistotu, že pri sepnuti jedne rychlosti budou všechny fáze odpojené.
Vačka prasknout klidně může. Ale to muže odejít jakykoliv spínač. Od toho jsou tam jističe a motorový spoustěč. Nechci k takovému relativně malému stroji bastlit další elektrobedny. Musim využít misto, co tam je..
http://jawarmaniak.wz.cz/ zaměřeno na motocykly ČS výroby
https://grabcad.com/jawarmaniak-1/projects 3D modelace
https://grabcad.com/jawarmaniak-1/projects 3D modelace
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Fotky moc zřetelné nejsou, ale domnívám se že tam máš dost podstatnou chybu v zapojení.
Pokud to máš připojené na 3x fázi +PEN, což by jsi v dnešní době už mít neměl, musíš alespoň v tom rozvaděči ten PEN rozdělit na PE+N.
PE bude žlutozelený a povede na ochranné kolíky těch zásuvek a frekvenční měnič, N bude modrý a povede jako pracovní vodič na zásuvku, stykač a tu kontrolku. Ještě mi není jasné zapojení těch jističů. Přívod by se měl přivézt ze shora na ten třífázový, odtud by se měl proklemovat opět horem na ty dva vlevo.
Pokud to máš připojené na 3x fázi +PEN, což by jsi v dnešní době už mít neměl, musíš alespoň v tom rozvaděči ten PEN rozdělit na PE+N.
PE bude žlutozelený a povede na ochranné kolíky těch zásuvek a frekvenční měnič, N bude modrý a povede jako pracovní vodič na zásuvku, stykač a tu kontrolku. Ještě mi není jasné zapojení těch jističů. Přívod by se měl přivézt ze shora na ten třífázový, odtud by se měl proklemovat opět horem na ty dva vlevo.
Naposledy upravil(a) jova dne 6. 10. 2018, 8:24, celkem upraveno 2 x.
Ty díry by tam měly být dvě. Sací (samotná díra s nějakou fltrací) a výtlačná ve který je ventilátor.Wurm7 píše: ↑6. 10. 2018, 8:11 Ano, dobrá poznámka a pozorné vnímání. Z boku budu ještě řezat otvor na větrací mřížku, pod kterou bude ventilátor. Vzduch zevnitř se bude vysávat ven, asi ho připojím natvrdo, nějaké senzory se mi tam nechce patlat. Ale mrknu do papírů od FM, možná bude mít senzor a spínač chlazení zabudovaný.
Každý svého štěstí strůjcem.jova píše: ↑6. 10. 2018, 8:17 Fotky moc zřetelné nejsou, ale domnívám se že tam máš dost podstatnou chybu v zapojení.
Celkově je to nesmysl, 4 kolík není povolený, pouze 5 kolík. PEN může být v pevném přívodu od 10mm2 Cu.
Ale pokud má Wurm7 doma pouze 4 kolíky tak se mu asi nechce předělávat komplet rozvody.
Tedy revizí to sice neprojde, ale tohodle bych se nebál.
Je mnohem víc hororovějších zapojení.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
díky za názory a připomínky. Protože jde o elektriku, jsem rád za konstruktivní rady. Nechci se nechat zabít
To jova: abys nemusel luštit z drátů, ofotil jsem si teď ze svého sešitu schema, jak jsem to vymyslel a zapojil, tak přikládám, ať se v tom můžeš orientovat. A za připomínku ohledně PEN/ PE+N díky, ale není mi úplně jasná. Jinak že bych to 3+PEN v dnešní době neměl vím, ale to má snad význam v případě, že bych měl rozvod 5ti drát, ne? Nebo i při rozvodu TN-C, který mám to mám v tom rozvaděči rozdělit? Tedy dva oddělené můstky, jeden PE a druhý N a z nich jak jsi psal? A na ty můstky přijdu jedním drátem, tedy budou vlastně propojené? Chápu to správně? A to má potom jaký význam?
To Cjuz: co prosím tě přesně znamená "celkově je to nesmysl"? Můžeš to upřesnit? Jako že to mám celé špatně? Ano, mám doma pouze 4 kolíky a rozvody opravdu nemám důvod předělávat. Jsou všechny korektní, prošly revizí a to je pro mě závazné. Takže teď nerozumím, co mi neprojde revizí. Prosím vysvětli, jsem z toho zmatený. Nechci rozhodně provozovat něco, co bude mě nebo někoho jiného ohrožovat na životě nebo na majetku. Prosím o radu a pomoc, co mám tedy předělat a jak. Díky moc.
P.S. to byl ostatně důvod, proč jsem to sem dal, abych to konzultoval a diskutoval, jestli to je nebo není OK, než to přijde proměřit revizák. No myslel jsem si, že takový tukan nejsem abych to podělal, ale asi je opak pravdou a dnes už se to propojuje zase jinak. Holt se asi pořád ty předpisy mění, rozumím. Tak co dál s tím.

To jova: abys nemusel luštit z drátů, ofotil jsem si teď ze svého sešitu schema, jak jsem to vymyslel a zapojil, tak přikládám, ať se v tom můžeš orientovat. A za připomínku ohledně PEN/ PE+N díky, ale není mi úplně jasná. Jinak že bych to 3+PEN v dnešní době neměl vím, ale to má snad význam v případě, že bych měl rozvod 5ti drát, ne? Nebo i při rozvodu TN-C, který mám to mám v tom rozvaděči rozdělit? Tedy dva oddělené můstky, jeden PE a druhý N a z nich jak jsi psal? A na ty můstky přijdu jedním drátem, tedy budou vlastně propojené? Chápu to správně? A to má potom jaký význam?
To Cjuz: co prosím tě přesně znamená "celkově je to nesmysl"? Můžeš to upřesnit? Jako že to mám celé špatně? Ano, mám doma pouze 4 kolíky a rozvody opravdu nemám důvod předělávat. Jsou všechny korektní, prošly revizí a to je pro mě závazné. Takže teď nerozumím, co mi neprojde revizí. Prosím vysvětli, jsem z toho zmatený. Nechci rozhodně provozovat něco, co bude mě nebo někoho jiného ohrožovat na životě nebo na majetku. Prosím o radu a pomoc, co mám tedy předělat a jak. Díky moc.
P.S. to byl ostatně důvod, proč jsem to sem dal, abych to konzultoval a diskutoval, jestli to je nebo není OK, než to přijde proměřit revizák. No myslel jsem si, že takový tukan nejsem abych to podělal, ale asi je opak pravdou a dnes už se to propojuje zase jinak. Holt se asi pořád ty předpisy mění, rozumím. Tak co dál s tím.
Nebojím se dělat rukama a používat hlavu.
Nesmysl je to proto, že nové zařízení nemůže 4 kolík používat. (normy nezajímá že to doma máš)
Nesmysl je ten z/ž drát ke kontrolce a stykači, i když z funkčního a bezpečnostního hlediska to rozdělení na modrý nic nepřinese.
.měla by tam být ještě modrá svorkovnice propojená se zelenou a z ní sv modrý ke kontrolce a stykači
.význam je pro toho, kdo to rozdělá, aby věděl funkční význam vodičů
(Samozřejmě tam lze vložit proudový chránič, ale bude to stejně takové nedotažené.)
Jediné plus je ta plastová krabice.
A pak kostru motoru nezapomenout spojit s PEN vodičem, aby byla zachována funkce samočiného odpojení od zdroje v síťi TN-C.
No a je vlastně ještě druhé plus.
Tvoje zapojení při přerušení ochranného vodiče PEN (v přívodu) přestane fungovat = vypne se stykač.
Takže si vlastně pro to více udělat nemohl
PS: Revizáka nevolej, jedině že nejdříve dá na ex flašku slivovice.
Nesmysl je ten z/ž drát ke kontrolce a stykači, i když z funkčního a bezpečnostního hlediska to rozdělení na modrý nic nepřinese.
.měla by tam být ještě modrá svorkovnice propojená se zelenou a z ní sv modrý ke kontrolce a stykači
.význam je pro toho, kdo to rozdělá, aby věděl funkční význam vodičů
(Samozřejmě tam lze vložit proudový chránič, ale bude to stejně takové nedotažené.)
Jediné plus je ta plastová krabice.
A pak kostru motoru nezapomenout spojit s PEN vodičem, aby byla zachována funkce samočiného odpojení od zdroje v síťi TN-C.
No a je vlastně ještě druhé plus.
Tvoje zapojení při přerušení ochranného vodiče PEN (v přívodu) přestane fungovat = vypne se stykač.
Takže si vlastně pro to více udělat nemohl

PS: Revizáka nevolej, jedině že nejdříve dá na ex flašku slivovice.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Mám sice 50/7, ale jen pro pořádek. Jsem slaboproudař a firma chce být krytá, že když někam strčím pracky a jebne mě to, tak to bude moje vina
Takže v silnoproudu se moc nevyznám a pokud si nejsem jistej, tak se ptám těch, co to dělají denně.
Takže nemůžu posoudit, jak je to s používání 5ti kolíku.
Ale vidím z mého pohledu jeden zásadní problém. Celý ten rozvaděč bude napájen přes čtyřdrátový pohyblivý přívod (soudím tak z toho vstupního čtyřkolíku). A v rozvaděči máš LED a stykač zapojený tak, že PEN v tom pohyblivém přívodu slouží jako zpětný vodič.
A vůbec nepomůže v tom rozvaděčí rozdělení na PE+N.
Pokud by ten rozvaděč byl na zdi a přívod byl pevný, tak bych s tím neměl problém.

Takže v silnoproudu se moc nevyznám a pokud si nejsem jistej, tak se ptám těch, co to dělají denně.
Takže nemůžu posoudit, jak je to s používání 5ti kolíku.
Ale vidím z mého pohledu jeden zásadní problém. Celý ten rozvaděč bude napájen přes čtyřdrátový pohyblivý přívod (soudím tak z toho vstupního čtyřkolíku). A v rozvaděči máš LED a stykač zapojený tak, že PEN v tom pohyblivém přívodu slouží jako zpětný vodič.
A vůbec nepomůže v tom rozvaděčí rozdělení na PE+N.
Pokud by ten rozvaděč byl na zdi a přívod byl pevný, tak bych s tím neměl problém.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Mám doma 4 kolíky, předělávat se mi to nechce. Když koupím něco, co má 5 kolík, tak to předělám na 4 kolík (pokud to jde, tzn. pokud není modrý používaný).
Když jsem stavěl štípačku, tak jsem na ní měl malý ovládací rozvaděč a tam jsem to řešil stykačema na 24V a trafem 400/24. I když už jsem měl cukání předělat barák na 5 kolík a dát do štípačky stykače na 230V, protože jsem je měl. Ale náhodou jsem se dostal zadarmo k tomu trafu a k těm 24V stykačům.
A máš pravdu, že s hlediska fukčního významu zapojení by to mělo být rozdělené na žz a m.
Pokud se v přívodu přeruší žz, tak sice stykač odpadne, ale pak bude na žz napětí.
A taky mě napadá, jestli je povolené, aby se opětovným nahozením central stopu zařízení uvedlo do provozu.
U té štípačky jsem po stisku central stopu musel vypnout a znovu zapnout hlavní vypínač, abych to uvedl do základního stavu. Pouhé nahození central stopu nestačilo.
U té štípačky jsem po stisku central stopu musel vypnout a znovu zapnout hlavní vypínač, abych to uvedl do základního stavu. Pouhé nahození central stopu nestačilo.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli je to povolené nevím, ale určitě by to tak nemělo být. Dá se tím nechtěně napáchat víc škody než užitku. Aspoň já mám nouzový stop všude tak, že se motor nebo rovnou všechny pohony musí nahodit znova.
Aleš Procháska
... kluci mají naprostou pravdu. Je jedno kolik máš v zasuvce koliku, ale pracovni nula tusim od té kontrolny nesmí být zelenožlutá a to za žádných okolností. zelene a modre si spojíž až na můstku rozvadeče. Oprava 2 minuty. Tohle a nulování na pohyblivých připodech jsou mám pocit nejčastější prohřešky kutilů.Wurm7 píše: ↑6. 10. 2018, 7:59 Tak jsem konečně dobastlil řídící skříň pro vrtnou soupravu. Zapasování frekvenčáku a trochu toho vrtání a drátování. Snad jsem tam žádnou prasárnu nespáchal, ještě jsem to do sítě neměl odvahu zapojitA hlavně motor s převodovkou mám jinde.
Uvidím, až připojím motory a nahodím to![]()
20181006_190243.jpg
20181006_190338.jpg20181006_190740.jpg20181006_190837.jpg
Píšeš o vrtné nsoupravě, rozepiš se víc a dej fotky please. Moc rád bych o tom něco načetl a ještě radeji viděl v akci.
K zapojení:
Přívod neřeš, ale za zástrčkou v rozvaděči už to musí být jinak:
- rozdělit PE a N na samostatné svorky
- na PE připoj POUZE kostry vlastního rozvaděče, motoru, měniče, případně další kovové prvky sestavy (pospojení)...
- hned za tohle patří proudový chránič
- na pracovní nulu připojíš veškeré ostatní výkonné a ovládací prvky (stykače, kontrolky atd.)
- Total Stop MUSÍ vypnout Enable pro měnič, po obnově Total Stopu je třeba jej samostatně nahodit, nesmí se aktivovat automaticky!
- u tohohle výkonu už doporučuju použití filtrační tlumivky před měničem
PS: pokud chceš, večer ti to můžu nakreslit a poslat...
Přívod neřeš, ale za zástrčkou v rozvaděči už to musí být jinak:
- rozdělit PE a N na samostatné svorky
- na PE připoj POUZE kostry vlastního rozvaděče, motoru, měniče, případně další kovové prvky sestavy (pospojení)...
- hned za tohle patří proudový chránič
- na pracovní nulu připojíš veškeré ostatní výkonné a ovládací prvky (stykače, kontrolky atd.)
- Total Stop MUSÍ vypnout Enable pro měnič, po obnově Total Stopu je třeba jej samostatně nahodit, nesmí se aktivovat automaticky!
- u tohohle výkonu už doporučuju použití filtrační tlumivky před měničem
PS: pokud chceš, večer ti to můžu nakreslit a poslat...