Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
Wurm7
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 9:28

To Zv.Petr: díky moc, veškeré tyto připomínky a změny takto popsané jsou mi naprosto jasné a jdu to tak opravit. Ale pro jistotu pokud mi překreslíš schéma a pošleš, tak budu moc rád a vděčný. Abych měl něco, podle čeho to zkontroluji.

Jen dotaz ohledně zmíněných filtračních tlumivek. Ty se dají koupit jako nějaký hotový modul nebo celek? Já jen abych věděl, co přibližně shánět. Předpokládám, že budou podle požadovaného příkonu motoru v nějakém rozsahu. Díky za doplňující info a taky díky moc za nakreslené schema.
Nebojím se dělat rukama a používat hlavu.
Zv.Petr
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 9:36

Koupit se samozřejmě dají, kouknu se do zásob, možná mi tu něco zbylo...
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 10:52

Zv.Petr píše: 7. 10. 2018, 8:47 K zapojení:
Přívod neřeš, ale za zástrčkou v rozvaděči už to musí být jinak:
- rozdělit PE a N na samostatné svorky
- na PE připoj POUZE kostry vlastního rozvaděče, motoru, měniče, případně další kovové prvky sestavy (pospojení)...
- hned za tohle patří proudový chránič
- na pracovní nulu připojíš veškeré ostatní výkonné a ovládací prvky (stykače, kontrolky atd.)
- Total Stop MUSÍ vypnout Enable pro měnič, po obnově Total Stopu je třeba jej samostatně nahodit, nesmí se aktivovat automaticky!
- u tohohle výkonu už doporučuju použití filtrační tlumivky před měničem
Ten proudový chránič může vypadávat, kombinace chrániče v síti TN-C s tím že se pak chráněný motor nějak dotkne PEN není dokonalá.
Záleží na tom kde se motor nachází a s čí je dál spojen.
Pokud ho drží lidi někde venku tak chránič není od věci, pokud je zabudován ve stroji v domě = uváděný problém vypadků.

Ty tlumivky tam doporučuješ proč - proudové nárazy při zapnutí, aby nevylítnul jistič ?
Vždyť to bude někde v domě, a 2,2kw je nic.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Mart76

7. 10. 2018, 11:07

Zv.Petr píše: 7. 10. 2018, 8:47 K zapojení:
Přívod neřeš, ale za zástrčkou v rozvaděči už to musí být jinak:
Právě že přívod by měl řešit. Ten doporučovaný proudový chránič pořád neřeší to, že v pohyblivém přívodu bude PEN vodič použit pro vedení proudu. Proč se asi používají třívodičové prodlužovačky na 230V i v když je v domě postaru TN-C?

Takže za mne buď mít přívod pětivodičový a přechod na TN-S i s proudovým chráničem udělat u 4 kolíkové zásuvky na zdi nebo stykač a LED na 400V a zapojit mezi fáze nebo použít trafo 400/230 (pro LED a stykač 230V) nebo 400/24 (pro LED a stykač na 24V).

Nevím, kde a jak bude to zařízení používané, ale pokud pak bude někde venku, rozhodně bych doporučil dodělat na rozvaděč šroubovou svorku na PE a na ní si venku připojit zemnící tyč a tu píchnout do země.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 11:26

Pokud to má být opravdu dle norem, je použití 4 kolíku s tím že se bude ochranný vodič využívat jako PEN nepřípustné.
Ale není to nic nového.

Jsou jen dvě možnosti:
1. z/ž bude jen ochranný - nebude z něj bráno žádné napájení pro stykač a kontrolku (pak je možné použít 4 kolík)

2. Přívod se předělá na 5 kolík s vodiči PE a N. Na N se již zapojí co je potřeba.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 11:57

Hoši vy nad tou elektrikou dokážete onanovat strašně dlouho :lol:
Pokud máš zkolaudovanej barák v roce 70-90 a to samé třeba dílnu tak bych byl debil abych trhal kabel ze zdi aby to bylo podle toho vašeho onanování nad nebezpečím elektriky ,a to samé předělávání el. podle budoucích norem u mašiny z roku 1951 :lol:
Kolik idiotů zabil el proud když ho kopnul soustruh, a kolik jich zdechlo na kole při jízdě z hospody domů ,nebo kolik si jich uhoblovalo prsty na hoblovce a můžou mít el. třeba ze zlata :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
sisi

7. 10. 2018, 12:02

fmodel píše: 7. 10. 2018, 11:57 Hoši vy nad tou elektrikou dokážete onanovat strašně dlouho :lol:
Pokud máš zkolaudovanej barák v roce 70-90 a to samé třeba dílnu tak bych byl debil abych trhal kabel ze zdi aby to bylo podle toho vašeho onanování nad nebezpečím elektriky ,a to samé předělávání el. podle budoucích norem u mašiny z roku 1951 :lol:
Kolik idiotů zabil el proud když ho kopnul soustruh, a kolik jich zdechlo na kole při jízdě z hospody domů ,nebo kolik si jich uhoblovalo prsty na hoblovce a můžou mít el. třeba ze zlata :lol:
Máš pravdu !!!
Krása pomíjí, blbost je věčná
Pepa.cz
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 12:34

Příprava na vánoce, :D
Přílohy
cnc.png
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 12:42

Pepa.cz píše: 7. 10. 2018, 12:34 Příprava na vánoce, :D
Taky jsi toho moc nenapsal :wink: Pěkný z čeho jsi to dělal a na čem?
Pepa.cz
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 12:58

Děláno na laseru 100 w koupen v Číně jak jinak :D ,překližka 3mm.
Wurm7
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 1:05

Cjuz píše: 7. 10. 2018, 11:26 Pokud to má být opravdu dle norem, je použití 4 kolíku s tím že se bude ochranný vodič využívat jako PEN nepřípustné.
Ale není to nic nového.

Jsou jen dvě možnosti:
1. z/ž bude jen ochranný - nebude z něj bráno žádné napájení pro stykač a kontrolku (pak je možné použít 4 kolík)

2. Přívod se předělá na 5 kolík s vodiči PE a N. Na N se již zapojí co je potřeba.

Definice prostředí:
zařízení bude vždy venku, tedy mimo budovu, pohyblivý přívod, motor s převodovkou na ocelové desce/rámu, celokovová konstrukce, pořád se jí budou dotýkat lidé a všude kolem hafo vody. Řídící skříň bude z důvodu otřesů a vibrací na samostatném kovovém stojanu mimo hlavní konstrukci, napájení motorů z této řídící skříně opět pohyblivými přívody. Stačí takto?

To Cjuz: možná to teprve vyplynulo z diskuze, ale to jsi mi prosím tyto "jen dvě možnosti" nemohl napsat už asi o dvacet příspěvků dříve? Toto 1. a za 2. napsané zde výše je teď pro mě naprosto jasné (pokud to tak tedy je), než mi psát že to mám všechno blbě a neexistuje a nepovoleno apod. Možná jsi super odborník na elektro, ale to já nejsem. Žádal jsem o pomoc a rady.

Já si ještě počkám na vyjádření a plánek od Mart76, ten mi radil normálně hned od začátku, a s tím přívodem a dalším mi to znělo vcelku logicky. Asi zná a zároveň má praxi, řekl bych. Na nějaké rady strejců od stolu, co mají sice možná normy a poslední každé uprdnutí změn z EU v malíku kašlu, protože praxe je jinde a skutek utek. HOWGH :)

Ale ty opravy rozhodně provedu a díky za ně. Teď už jsem i lépe pochopil, jak pojmout nové/ staré věci pod TN-C/TN-S versus rozvody staré/nové. Zase jsem chytřejší.
Mart76

7. 10. 2018, 1:08

to fmodel:
Pak jsi ale nepochopil celou debatu. Nikdo neříká, že musíš trhat rozvody v domě a předělávat na TN-S. Debata je o tom, že žz vodič v pohyblivém přívodu nesmí být použitý jako pracovní s ohledem na velkou pravděpodobnost jeho přerušení.

Ale Zv.Petr tady nastínil jedno řešení, tak si ho pojdme probrat. Je pohyblivý 4 vodičový přívod. Přivedu ho do přenosného rozvaděče a udělám rozdělení PEN na PE+N. PE připojím na kostru motoru a další kovové prvky sestavy. Na L1, L2, L3, N dám proudový chránič. Mezi L1 a N zapojím cívku stykače. V pohyblivém přívodu se mi přeruší PEN vodič. Tím pádem mám na kostře motoru a dalších kovových prvcích rozvaděče fázi L1 přivedenou přes cívku stykače (N je spojen s PE). Chytnu se kostry, dostanu ránu, protože proudový chránič mi nic neochrání. Protože proud jde z L1 přes proudový chránič do cívky stykače a zpět přes N zase do proudového chrániče (takže proud je vykompenzovaný a chránič nereaguje), následně jde proud na rozdělení PE+N. Ale protože PEN je v přívodu je přerušený, tak se proud uzavírá přes moje tělo do země.

Jak TN-C, tak i TN-S mají svoje výhody a nevýhody. Obecně přerušení PEN u TN-C vede k nefunkčnosti zařízení. U TN-S se musí pravidelně dělat revize připojení PE (a vlastně i u TN-C). Ale kombinování TN-C a TN-S by se mělo hodně promyslet.

Ale já jsem jen slaboproudař :wink:
Mart76

7. 10. 2018, 1:16

to Wurm7:
Plánek měl být od Zv.Petr, ne ode mne.
A jak popisuješ tu provozní situaci zařízení, tak bych doporučoval to zapojení posvětit (zpracovat) nějakým elektro projektantem. Za kriminál těch pár ušetřených peněz nestojí.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 1:20

Mart76 píše: 7. 10. 2018, 1:08 to fmodel:
Pak jsi ale nepochopil celou debatu.
No pochopil jsem jako již z několika jiných plodných diskuzí vyplývá tak když si někdo koupí starší mašinu a nemá na to ruce aby jí dokázal mechanicky zrepasovat tak nejdřív začne překopáním elektriky a výměnou komponentů které 30 let bezchybně sloužili za polský a čínský který vydržej stěží pár let .
Jako jasná ukázka elektroukáječů je vlákno kde chtěl Lify připojit malou vrtačku a někteří elektroukáječí by ho dohnali až k vytržení drátů a natažení nových až z elektrárny :lol:
Wurm7
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2018, 1:27

Mart76 píše: 7. 10. 2018, 1:16 to Wurm7:
Plánek měl být od Zv.Petr, ne ode mne.
A jak popisuješ tu provozní situaci zařízení, tak bych doporučoval to zapojení posvětit (zpracovat) nějakým elektro projektantem. Za kriminál těch pár ušetřených peněz nestojí.
Áj, jasné. Omlouvám se, to jsem popletl a přehlédl jak jsem psal příspěvek. Ano, plánek od Zv.Petr, ale oba jste mi určitě poradili nebo mě nasměrovali korektnějším směrem. A máš pravdu, dám to projektantovi ke kontrole a posvěcení raději. Ať mám jistotu, já na tom ani šetřit nehodlám (což už je snad doufám vidět na tom provedení skříně a mém přístupu. Kdybych byl prase, vezmu bednu, narvu do ní přepínače, jistič a oválnou porcelánovou zásuvku po dědovi a jedéém! Tak takhle zas já s elektrikou né.
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“