Levné brusky - průběžná aktualizace

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
david.1

10. 10. 2018, 8:26

aleshonsa píše: 19. 9. 2018, 3:25
david.1 píše: 18. 9. 2018, 7:57
aleshonsa píše: 17. 9. 2018, 2:15 1U ale bohužel bez koníka
https://stroje.bazos.cz/inzerat/9431656 ... -1U400.php
Bez koníka - a to že jí chybí vnitřní broušení,to jako nevadí?
To samé,co jsem psal o té UME200 - 10.000 : 1.500kg=6,60,-/kg
A ono se jako na brusce bez vnitřního broušení nedá nic dělat???????????
Hlavně chybějící koník je daleko větší problém, protože se pak dá brousit jen letmo v univerzálce, což je na nic. A i když ho někdo někde dodatečně sežene, tak to znamená ho pracně napasovat, aby byl proti hrotu v pracovním vřeteníku.
Jinak 1U nemá 1500kg ale jen 1250kg. Nicméně ono je to jedno, protože srovnávat cenu stroje s cenou šrotu je prostě bullshit. Já samozřejmě neznám technický stav té brusky, protože jsem jí v reálu neviděl, tj. nevím jak moc je třeba vyježděné lože nebo ošoupaný stůl, jak hází vřeteníky, atd. Nicméně pochybuju, Davide, že jsi takový machr, abys dokázal něco takového vyrobit za 10 000,-.
Nebudu se přít,někdo shání stroje ,aby na nich mohl dělat,někomu holt stačí kus a řeší jako první cenu..Já už z toho před moc léty vyrostl,páč nějak nehodlám utrácet svůj čas na tomhle světě (bacha,málo kdo si uvědomuje,že věčnej je jen Lenin,lidi dneska umírají většinou před stovkou!) nesmyslnýma projektama..Ty bereš ,že je to pořád stroj,i když je ho půlka..No,dobře,pokud budu vědět,kde je ta druhá půlka a že ji levně(což je skoro vždycky relativní) pořídím,budu placenej státem a budu si to moci opravit v práci zadarmo,max. za režii,tak to smysl má.Ale,pokud na tom budu chtít něco smysluplně vyrábět a ne se jen skrývat před starou,pořídím rovnou něco provozuschopnýho,co nebudu muset napřed zgenerálkovat ( a tím do toho zase nasypat spoustu peněz) a když na to hned nemám,půjdu třeba vykládat do Tesca krámy do regálu. Ono když spočítáš hodiny a náklady,tak i tahle mizerně placená práce vydělá prachy na dražší stroj nepoměrně rychleji,než když ten čas strávíš tím generálkováním..Navíc je spousta nářadí a přípravků,které k tomu potřebuješ-a které už třeba nikdy nepoužiješ,pokud si teda ty vraky nehodláš vozit domů stále.V inzerátu normálně nebývají,ve šrotu nenajdeš-a vyrábět je? Stejná utopie,jako generálkovat ty mašiny,kterých je dost....Vím o čem mluvím,ač většinu potřebnýho mám,nešel bych do toho..Dneska je doba,že se slušná mašina sežene za prachy,za který nestojí za to opravovat nějaký vrak,i kdyby byl za 5,-/kilo.Vím o čem píšu, i já chodím do sběren a za ta léta už jsem v nich potkal strojů,že bych zařídil fabriku.A že nebyly vyhozený kvůli tech. stavu..
Ovšem,pokud máš třeba univerzální brusku na kulato bez vnitřního broušení,můžeš na ní dělat spousty věcí..Brousit na plocho,tužky,šroubováky,občas něco mezi hroty,..(teda když je to vnitřní broušení to jediný,co ji chybí).Taky motat cívky,nebo na stole rovnat ohnutý hřebíky..Takže vlastně univerzální je.Jenomže já nemám tolik místa,abych měl jednu brusku ,(co zrovna má koníka) na povrchy,druhou,co nemá koníka,ale má náhodou vřeteno ,třeba na díry..
Je to jako s autama- budeš v dnešní době dělat generálku shnilý oježděný stodvacítky,kterou pořídíš jen proto,že stála třeba dva litry,když jen slušnej lak nepořídíš za deset,zatímco celou zachovalou jsem tuhle viděl v bazáru za 20,- ???
Možná že je Ti líto toho,co to dalo práce těm soudruhům dělníkům,kolik koksu se muselo spálit a kolik železný rudy ze SSSR a Švédska dovézt,kolik exhalací při tom vzniklo..Máš pravdu,to je mně líto taky..Třeba teď nedávno v Sušici bourali sirkárnu..Krásný velký haly..Taky si říkám,že by to šlo opravit..Jenže na co-u nás už se málo co vyrábí,takže se to zbourá a rozemele..Taky by to dneska nedokázal nikdo postavit ani za desetinásobek toho,co to stálo..Jenže proč,prázdných fabrik jsou mraky,proč by se tím někdo zabýval..Jako necelou bruskou..
K tomu,jestli to dokážu vyrobit-no,to nebudu rozpitvávat,většina normálních lidí si už dneska na stavbu baráku taky neplácá doma cihly nebo tvárnice..
Ale zapomněl jsem,ona i cesta může být cíl..Potkáš na ní mnoho podobně postižených zoufalců,ale jen málo s kým se uvidíš v cíli. :D
aleshonsa

10. 10. 2018, 10:18

Nebudu na to nějak rozsáhle reagovat, ale prostě dle mého píšeš nesmysly. Jak po oborové stránce, tak ekonomické.
No jasně ty brusky za 20 000,- určitě žádnou repasi nepotřebují ....

Když tě tohle vlákno nezajímá, tak to prostě nečti (je to pořád tady dokola jako v jiných částech sekce inzerce) a není potřeba to tu zahnojovat bláboly.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
doncarlos

11. 10. 2018, 6:18

david.1 má naprostou pravdu, spousta lidí si myslí, že když si něco dělají sami, že je to výhodné,
např chytají si sami ryby, kdyby si spočítali co je stojí povolenka, náčiní, benzín a ztráta času,
tak zjistí, že je levnější a 10x lepší si koupit kambalu v rybárně, nebo úplní šílenci, co přejíždí
třeba Šumavu na kole, opět drahé kolo, výstroj, čas a sami šlapou - ta dřina! - za ta prachy si můžou najmout na den taxíka
a nechat se povozit, prostě tvrdě počítat a nenechat se unášet pocitem seberealizace.
kenybz

11. 10. 2018, 6:21

no já to částečně chápu vyrobit koník není jen tak né že by to teda nešlo, nicméně origo koník na 1u stojí za pekáč. Styčná plocha se stolem je strašně malá a většinou je za ty roky koník pod osou a ještě šikmo. vnitřní broušení k brusce nemuselo být prostě zákazník to nepotřeboval.
ve fabrice bylo vždycky brusek víc a některé to vnitřní broušení neměly.
Ale viděl bych to jako potencionální zdroj dílů...sám bych na svou 1U pár věcí z té bezkoňové vzal a dost možné je, že ta moje koupená naštětkovaná kráska je v horším stavu. Hodil by se mi rozvod chlazení, přírubu, mikrometrický podélný doraz a snad i další věci...základnu pod pracovní vřeteník mám svařovanou....a zbytek rozprodat a nebo do šrotu...pracovní vřeteník by se dal znásilnit jako rotační přípravek na navařování, nebo na motání traf na cokoliv
tak a teď k tomu času celkově...moje 1U stojí na paletě už víc jak 2 roky a to už jsem ji párkrát potřeboval. Přitom je ve funkčním stavu jen dodělat pár drobností na které čas zatím není...mezitím jsem přivezl další 4 stroje, které už jsem dal do pořádku bo jaksi měli z důvodu jejich potřeby přednost.
člověk to prostě nazvlačuje a roky trvá než si položí a hlavně přizná otázku : mám já to zapotřebí?
Jak tu byla zmínka o rovnání hřebíků na stole tak ta moje 1U k tomu asi nějakou dobu sloužila :)
No nekupte to když je to tak levný.
Tím co jsem napsal nemyslím nic zlého na nikoho konkrétního...
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Wurm7
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2018, 7:47

kenybz píše: 11. 10. 2018, 6:21 ....... jen dodělat pár drobností na které čas zatím není...mezitím jsem přivezl další 4 stroje, které už jsem dal do pořádku bo jaksi měli z důvodu jejich potřeby přednost.
člověk to prostě nazvlačuje a roky trvá než si položí a hlavně přizná otázku : mám já to zapotřebí?
Jak tu byla zmínka o rovnání hřebíků na stole tak ta moje 1U k tomu asi nějakou dobu sloužila :)
No nekupte to když je to tak levný.
Tím co jsem napsal nemyslím nic zlého na nikoho konkrétního...
Hezky jsi to napsal. Bude nás zde více takových :) Se mnou je to podobné.
Nebojím se dělat rukama a používat hlavu.
Wurm7
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2018, 7:52

doncarlos píše: 11. 10. 2018, 6:18 david.1 má naprostou pravdu, spousta lidí si myslí, že když si něco dělají sami, že je to výhodné, např chytají si sami ryby, kdyby si spočítali co je stojí povolenka, náčiní, benzín a ztráta času, tak zjistí, že je levnější a 10x lepší si koupit kambalu v rybárně, nebo úplní šílenci, co přejíždí třeba Šumavu na kole, opět drahé kolo, výstroj, čas a sami šlapou - ta dřina! - za ta prachy si můžou najmout na den taxíka a nechat se povozit, prostě tvrdě počítat a nenechat se unášet pocitem seberealizace.
:D tohle tedy vytesat do skály. Aniž bych tušil, co je kambala.
Nebojím se dělat rukama a používat hlavu.
reta

11. 10. 2018, 10:25

Jenže problém je v tom, že se čas prožitý na rybách nepočítá do délky život.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2018, 10:33

reta píše: 11. 10. 2018, 10:25 Jenže problém je v tom, že se čas prožitý na rybách nepočítá do délky život.
Něco na tom bude :)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

11. 10. 2018, 3:00

Jak jsem psal výše, původně jsem se k tomu nechtěl nějak rozsáhle vyjadřovat, protože co napsal David, považuju prostě za blábol mimo realitu a postrádající elementární logiku. Nicméně když už se k tomu rozjela debata tak si pár řádků neodpustím.

Ohledně stráveného času to asi nejlépe napsal doncarlos, k tomu není co dodat. Jestli má někdo brusku na kšefty, co už dnes existují, tak prostě bude muset přitlačit (a to hodně, spíš bych to viděl ke 100K). Takový člověk asi nebude řešit brusku za 10 nebo 20 tisíc, protože na ní 100% bude muset sáhnout.

Osobně by mě zajímalo, jestli vůbec má David nějakou praxi v oboru, nebo jestli alespoň ví, která bije. Jak tady někdo napsal, tak každý prostě nepotřebuje dělat vnitřní broušení. A důvod proč by si někdo takový kupoval univerzální brusku, je, že třeba bude potřebovat brousit čela a na to je potřeba mít natáčecí brusný vřeteník. Což prostě produkční, nikoliv univerzální, hrotová bruska nemá.

Ohledně využití brusky bez koníka. Vyjma použití na náhradní díly, tak se sníženou přesností se může brousit ve sklíčidle a někomu to prostě může stačit. Stejně tak se na ní dají brousit hodně strmé kužele, kde se na to používá speciální hrotový přípravek. Takže využití brusky bez koníka a vnitřního broušení za 10K je víc než dost.

Jinak osobně bych chtěl vidět, kde jsou za 20K k mání brusky co se na ně nemusí sáhnout. Já už jsem to sem psal několikrát, že prostě představa některých lidí, že když stroj vypadá zvenku v pořádku, že se nemusí repasovat, je prostě mimo realitu. Když pominu jak je to uvnitř celé zahnojené a potřebuje to vyčistit (nemusí správně fungovat mazání atd.), tak co bude po X hodinách provozu 100% pryč jsou ložiska. A to, že neslyšíte, jak Vám třeba u frézky u posuvové skříně hučí ložiska, neznamená, že už nejsou načatá. Samozřejmě nemá to vliv na přesnost jako ložiska u vřetene, nicméně jednou se to pak definitivně vysype a pak to už v krajním případě může být i o štěstí aby to nenakoplo ozubení na soukolí a to už pak opravovat je často dost drahá sranda. Stejně tak jsou třeba často otlačena těsná pera.

Jestliže se bavíme o repasi stroje, kdy se dostane na úroveň toho, co se prodává řádu desítek tisíc (teď uvažuju jen stroje třeba od nějakého živnostníka v oboru, co je má v cajku, a ne od překupníka co to jen omyje naftou, aby se stroj blýskal a jinak je to křáp zralý na GO), tak nevím jaké speciální nástroje dle Davida na to jsou potřeba. Ještě navíc nástroje co se (údajně) nedají sehnat. Já na to většinou používám golu, sadu klíčů, sadu šroubováků, stahováky na ložiska, paličku a vyrážeče, občas hřebenový lis, atd. To jsou všechno věci, co se dají běžně koupit a jsou jich i bazarově tuny.
Samozřejmě když se budeme bavit o kompletní GO, kdy se dělá např. i zaškrabání, nebo obecně oprava geometrie stroje, tak to je něco jiného. Jenomže takové stroje po skutečné GO se neprodávají za pár desítek tisíc, ale spíše řádu stovek tisíc. Z celkem logických důvodů. Třeba generálkované FN20 od INTOS za ¼ milionu.
Nicméně i nástroje na opravu geometrie se dají sehnat. Akorát, že je to tak drahé, že pokud někdo nechce dělat GO strojů profesně, tak je finanční sebevražda to kupovat. Stejně tak poleze do peněz nechat někde něco přehoblovat, brousit, atd.

Já jsem třeba pro zatím opravu geometrie vypustil a snažím se, aby když chci stroj na přesnou práci, aby měl ještě geometrii jakž v takž cajku. Prozatím se spokojím jen s opravou mechaniky. A když je jakž takž v cajku geometrie a mechanika (ve smyslu nejsou totálně pryč posuvové šrouby, nejsou vylámané soukolí, atd.), tak mě prostě vnější vzhled nezajímá, protože to s největší pravděpodobností stejně celé rozeberu. Dokonce to pak má pro mě výhodu, že protože plno hejlů (co si raději koupí naleštěnou předraženou bídu v domnění, že to bude vše v lepším stavu) nad takovými stroji ohrnuje nos a dají se proto levně sehnat. Přitom, jak píšu výše, to pro mě znamená v podstatě stejnou práci jako se strojem o třeba 20 nebo 30 tisíc dražším.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
DwPetr

11. 10. 2018, 3:12

aleshonsa píše: 11. 10. 2018, 3:00 ....znamená v podstatě stejnou práci jako se strojem o třeba 20 nebo 30 tisíc dražším.
Přesně tak to je.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
elbarto

11. 10. 2018, 4:12

doncarlos píše: 11. 10. 2018, 6:18 david.1 má naprostou pravdu, spousta lidí si myslí, že když si něco dělají sami, že je to výhodné,
např chytají si sami ryby, kdyby si spočítali co je stojí povolenka, náčiní, benzín a ztráta času,
tak zjistí, že je levnější a 10x lepší si koupit kambalu v rybárně, nebo úplní šílenci, co přejíždí
třeba Šumavu na kole, opět drahé kolo, výstroj, čas a sami šlapou - ta dřina! - za ta prachy si můžou najmout na den taxíka
a nechat se povozit, prostě tvrdě počítat a nenechat se unášet pocitem seberealizace.
... vidím to naprosto stejne, proto souhlasím. Jak stárnu, tak si stále více vážím svého času. Týka se to i nákupů. Než si tahat hajtru raději víc zamakám v tom co umím a můžu si koupit vonaffku :-)
aleshonsa

11. 10. 2018, 4:40

elbarto píše: 11. 10. 2018, 4:12
doncarlos píše: 11. 10. 2018, 6:18 david.1 má naprostou pravdu, spousta lidí si myslí, že když si něco dělají sami, že je to výhodné,
... vidím to naprosto stejne, proto souhlasím. Jak stárnu, tak si stále více vážím svého času. Týka se to i nákupů. Než si tahat hajtru raději víc zamakám v tom co umím a můžu si koupit vonaffku :-)
Koukám ty jsi právě taky jeden z těch co si myslí, že co oči nevidí, to srdce nebolí.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
radek01
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2018, 8:18

Jeden levný kameníček bez příslušenství:
https://stroje.bazos.cz/inzerat/9569984 ... enicek.php
qwer

16. 10. 2018, 8:25

radek01 píše: 16. 10. 2018, 8:18 Jeden levný kameníček bez příslušenství:
https://stroje.bazos.cz/inzerat/9569984 ... enicek.php
Až na to vreteno :roll:
95699842.jpg
ovi-ivo

17. 10. 2018, 7:13

včera sem na to taky čučel, tam je snáď origo jen stůl a pojezdy, spodek je nějaký dodo vřeteno je dodo ala stolní bruska, pravděpodobně bn předělaná na jednoůčelovou brusku na hoblovací nože nebo něco podobného
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“