Turbína - Soustruh/frézka nebo jen frézka? Seriál 1
Jako začátečník jsem vždy nejraději sledoval "seriály" od uříznutí materiálu až po finální výrobek. S několika lidma jsem konzultoval výrobu turbíny na obrázku a každý má trochu jiný názor na od polotovaru přes uchycení materiálu, až po finální obrábění. Nebudu publikovat Sysla a dalších, ať si každý napíše sám za sebe. Turbína je vysoká 22 mm průměr 65 mm 34,5 otvor uvnitř
Muj je takový.
Varianta 1: z desky tlusté 25 mm široké 70 mm vystruhat na jeden záběr kapsováním
Varianta 2: Na soustruhu stočit na konečný vnější průměr, díru v průměru 34,5 a vnitřní průměr lopatek 54 mm jako diru mínus 3 mm na podstavu a polotovar uchytit do univerzály za spodních 3 mm.
Varianta 3. Vyvrtat 10tku díru do průměru polotovaru pr. 70 mm vysokého 25 mm a utáhnout za prostředek k desce a obrobit.
Muj je takový.
Varianta 1: z desky tlusté 25 mm široké 70 mm vystruhat na jeden záběr kapsováním
Varianta 2: Na soustruhu stočit na konečný vnější průměr, díru v průměru 34,5 a vnitřní průměr lopatek 54 mm jako diru mínus 3 mm na podstavu a polotovar uchytit do univerzály za spodních 3 mm.
Varianta 3. Vyvrtat 10tku díru do průměru polotovaru pr. 70 mm vysokého 25 mm a utáhnout za prostředek k desce a obrobit.
Jak tu tak pozoruju Tvoje produkty, motáš se pořád dokola v bludným kruhu.
Očividně Ti chybí nějakej jinej šikovnej "Tumlík" na odlitky z hliníku, zapřáhnout někoho kdo UMÍ odlít hliník.
Přesně v tomto bodě jsem přerušil práce, když jsem chtěl kdysi rozjet výrobu optiky
a bedny se šponama přetíkaly vrchem spodem a toho času co to sežralo !
Zlatej
odlitek - ohrubovat bordel od písku a finále a máš to hotový.
Zameteš hromádečku špon, kilowathodiny na zdi se téměř nepohnou atd. atd., popřemýšlej o tom ..
Očividně Ti chybí nějakej jinej šikovnej "Tumlík" na odlitky z hliníku, zapřáhnout někoho kdo UMÍ odlít hliník.
Přesně v tomto bodě jsem přerušil práce, když jsem chtěl kdysi rozjet výrobu optiky
a bedny se šponama přetíkaly vrchem spodem a toho času co to sežralo !
Zlatej

Zameteš hromádečku špon, kilowathodiny na zdi se téměř nepohnou atd. atd., popřemýšlej o tom ..

no jo ale ty kilovaty natečou tam kde to tavíš tak to máš prašť jak bouchni:)
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 6. 6. 2009, 1:50, celkem upraveno 1 x.
Já si tedy myslím, že u hrubého polotovaru o velikosti 70x70x25 mm bych se nebál beden přetékajících šponami. Spíše bych se v případě lití bál skrytých vad. BTW - Budeš to nějak vyvažovat, Pavle? Kolik to vlastně bude mít toček?
Ano, to je další věc ventilátor by byl zcela jistě nevyvážený. Točí se normálně u žhavíka 20 000 u benzínu v mém případě 13 000. Požadovat po zákazníkovi dovážení nebo to dělat ve výrobě jsou další náklady.
Mě zajímá "alaaeroomni-způsob"
- strčit tam matroš, zapnout , jít na icq a když to přestane vrčet tak z toho oklepat piliny a prodat.
- nebo napsat chci 10 kusů, zaplatit to co platim pokaždý a za týden si to vyzvednout na poště.
Druhou variantu - dospělý výroby malý série na požadavek umí mizivé procento firem - Bohu žel... Nicméně stále zesilující krize nutí lidi k logice, nabubřelost a namyšlenost velkých firem se rychle rozpouští a výrobní prostředí začíná mít ryzí podobu. Asi jsem jeden z mála, co zatím krizi tleská a vidí v ní metlu co dobře mete
Mě zajímá "alaaeroomni-způsob"
- strčit tam matroš, zapnout , jít na icq a když to přestane vrčet tak z toho oklepat piliny a prodat.
- nebo napsat chci 10 kusů, zaplatit to co platim pokaždý a za týden si to vyzvednout na poště.
Druhou variantu - dospělý výroby malý série na požadavek umí mizivé procento firem - Bohu žel... Nicméně stále zesilující krize nutí lidi k logice, nabubřelost a namyšlenost velkých firem se rychle rozpouští a výrobní prostředí začíná mít ryzí podobu. Asi jsem jeden z mála, co zatím krizi tleská a vidí v ní metlu co dobře mete

- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jedna z možností:
1. čtvecrec upnout do čtyřčelisťovky vytočit díru a vnitřní osazení
2. upnout na přípravek do frézky utáhnout podložkou a maticí za tu díru
3. obrobit frézou venkovní průměr
4. obrobit lopatky
5. upnout dvěma upínkama z venku sundat centrální matku
6. vyvrtat otvory zahloubit
7. vyndat a naeloxovat
1. čtvecrec upnout do čtyřčelisťovky vytočit díru a vnitřní osazení
2. upnout na přípravek do frézky utáhnout podložkou a maticí za tu díru
3. obrobit frézou venkovní průměr
4. obrobit lopatky
5. upnout dvěma upínkama z venku sundat centrální matku
6. vyvrtat otvory zahloubit
7. vyndat a naeloxovat
OK mam "puk" ze 70 tky materiálu vnější průměr turbíny je 65 mm
Uříznout puk na pásovce a srovnat čelo je 15 minut to je žalostně moc! Ale v případě malé série stále akceptovatelné. O málo dražší pásovka už by to uřízla sama...
- deska se střední dírou se mi taky zamlouvá dem na to:)
Jakej průměr frézy použít?? Předpokládám dvoubřit co největší průměr..
Uříznout puk na pásovce a srovnat čelo je 15 minut to je žalostně moc! Ale v případě malé série stále akceptovatelné. O málo dražší pásovka už by to uřízla sama...
- deska se střední dírou se mi taky zamlouvá dem na to:)
Jakej průměr frézy použít?? Předpokládám dvoubřit co největší průměr..
je název tohoto forahoby cnc mašinky a jiné domácí cnc projekty

-
- Kontaktovat uživatele:
paci sa mi na taketo podobne vyrobky myslienka HOBBY CNC-cka na sposob maleho karuselu, zvladlo by to frezarske operacie ale aj veci ktore sa daju spravit na sustruhu...
Inak ak sa mozem vyjadrit k problemu ktory riesis tak by som siel cestou upnutia gulatiny za stred cez dieru alebo to upnut zvonku v sklucovadle, zvonku nechat pridavok a potom upnut za vnutro a stiahnut vonkajsok na rozmer... nemam predstavu o tuhosti tvojej masinky tak je to tazko uvazovat co je najefektivnejsie...
Keby si mal dobry sustruh tak sa da vytocit polotovar - prstenec s dierou 34,5 a vonkajsok nahotovo a aj to osadenie a frezovalo by sa iba material medzi lopatkami... a upnutie by sa dalo riesit napr aj nejakym jednoduchym pripravkom, ak by si tie zahlbene diery spravil pred frezovanim a priskrutoval to cez ne...
Inak ak sa mozem vyjadrit k problemu ktory riesis tak by som siel cestou upnutia gulatiny za stred cez dieru alebo to upnut zvonku v sklucovadle, zvonku nechat pridavok a potom upnut za vnutro a stiahnut vonkajsok na rozmer... nemam predstavu o tuhosti tvojej masinky tak je to tazko uvazovat co je najefektivnejsie...
Keby si mal dobry sustruh tak sa da vytocit polotovar - prstenec s dierou 34,5 a vonkajsok nahotovo a aj to osadenie a frezovalo by sa iba material medzi lopatkami... a upnutie by sa dalo riesit napr aj nejakym jednoduchym pripravkom, ak by si tie zahlbene diery spravil pred frezovanim a priskrutoval to cez ne...
No podle fotek uz nejaky zaklad rizeneho vretene mas
(viz http://dilna.aeroomni.com/cnc8/trmen.jpg ) tak uz jen nejaky drzacek do supportu na nejakou horni frezu a uz to skoro mas 

zatím zkouším tuto cestu - navrhuje nejvíc lidí a mě se taky líbí ty 4 díry tan nepotřebuju chytá se to za střed
- Přílohy
-
- 0512_1.jpg (4.48 KiB) Zobrazeno 6566 x
-
- Kontaktovat uživatele:
jasne ja viem, videl som vsetky tvoje stranky
ja osobne by som sa bal to upnut len jednou skrutkou,aby sa to nepootocilo pri obrabani,alebo neposunulo, vzdy je to istejsie upnut na 2 alebo 3 bodoch, ale je to na tebe,ak to bude stacit tak je to super....

Já bych se bál u odlitku vad v materiálu. Různý staženiny, bublinky atd.
1. Kdo se bojí nesmí do lesa.Já si tedy myslím, že u hrubého polotoaru o velikosti 70x70x25 mm bych se nebál beden přetékajících šponami. Spíše bych se v případě lití bál skrytých vad.
2. Čtěte pozorně a ještě jednou - u někoho kdo UMÍ lít. Pro ty co přehlédli ještě jednou : kdo UMÍ odlívat.

3. Je mi to vcelku ukradené ..
Pozn. pro Pavla :
Kilowaty se točí ve slévárně nikoli u Tebe doma, zrovna od Tebe blbej argument, ale u 2 kusů týdně je to fuk, pravda.
(Tam bych asi taky "hlodal" abych maximalizoval zisk, sériovka je něco jinýho).