Turbína - Soustruh/frézka nebo jen frézka? Seriál 1

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
sysel
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 8:19

Aeroomni píše: Obrábět průměr na frézce je pomalý a kvalita povrchu bída. Sice je zajištěn dokonale střed, ale pak se s tim musí znova na soustruh a ohladit to. Takže asi bude posun k řešení ze syslárny ale s tim rozdílem, že udělám na soustruhu tentokrát hotovou turbínu bez lopatek. Zítra se uvidí..
Nehledě že pokud chceš srazit horní hranu lopatek tak buď musíš měnit nástroj, nebo to dělat na soustruhu.... Pokud to uděláš na soustruhu po ofrézování lopatek, tak je těma ránama do nože zdeformuješ a celá snaha o vyvážení je v čudu ;) Neptal ses mně náhodou kdysi na HUCO spojky, že bys je tam někde dával? Co ten imbus v tom duralu :D
Engineer píše: Obrábět průměr nemusí být problém, jde to tam poslat i dost brutálně (např. na jednom výrobku kde jde o přesnost v setině, obrábím vnější průměr čtyřbřitou desítkou karbidovkou z 18mm na 16mm při Z 28mm na dva kroky (nahrubo a pak dvě desetiny načisto) s posuvem 250mm/min resp. 350mm při 6000 otáčkách a povrch je jak vyleštěnej) Je mi jasný že cca 70mm je trochu jinde, ale i to by myslím šlo.
Ano, tohle taky běžně programuju a vidím to v praxi, ale aspoň na BFce, kde je tuhost trošku jinde než na Aeroomniho dřeváku, co si budem povídat :)
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Engineer
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 11:44

tumlik píše: To mi připadá strašně složitý ta gravírovací fréza :lol: navíc v případě jak říkáš,že máš na ní málo otáček
Jak známo chlapi se dělí na horňáky nebo dolňáky ,příp. obojí :lol:
Co se týče frézování tak je to podobný ,jedni smaží vertikálně ,druzí horizontálně případně oběma způsoby...což je nejlepčí 8)

Já jsem především horizontální smažič :lol: takže bych to spíš jak gravírovací stopkovou frézou řešil frézou kotoučovou to frézování toho šneku

a co se týče výroby nástroje tak to je to nejjednodušší co může být a totiž vezmeš kotoučovou pilku nějakým rozumným průměru a síle dle modulu ,(dělají se i 0,4mm) na kameníčku nasadíš na trn a vybrousíš buky do profilu zubové mezery no a je hotovo :lol:
materiál nástroje tě přežije,po otupení brousit na mé oblíbené BP2 na čele :!: :P

frézuješ asi tak jako na klasický horizontální frézce při frézování šroubovic s náhonem děličky od posuvu stolu a skloněnou vertikální hlavou podle úhlu dle průměru šneku a daného modulu
u soustruhu pochopitelně nahradíš posuvem v modulových závitech :wink: vřeteno nasadíš na saně a délku šneku budeš mít tak velkou jak dalece tu frézu budeš mít vysunutou letmo

otáčky tak do 500,emulze na kovy a povrch je jak víno
To frézování byl takovej první pokus otestovat čtvrtou osu. Vím že lepší to je kotoučovkou, ale momentálně pro mně bylo snažší vyrobit ten jednobřitej chroupák (nemám Kameníčka). Ale cestu vidím v soustružení, mám na to ale jinou mašinu. Boley soustruh s kopírováním přímo ze vřetene (systém řezání závitů na R12 či R25) Vpodstatě to může kopírovat ledasco, stačí jen udělat "patronu a snímací segmenty). :D
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 1:34

Imbus v duralu to tam drží. O tom vyhrubování na děličce už jsem přemýšlel taky - vyvrtat mezi lopatky velký díry a zbytek ojet jednou čárou na čisto. Nicméně Sysel má pravdu s tuhostí strojů - na soustruhu všechny průměry můžu vzít potichu šponou ukrutnou a na frézce je pižlam za velkýho rachotu 10 x a více déle. Soustruh je taky CNC a značně operaci urychlí. Holt mi nezbývá než to tam pak usazovat na cigaretovej papírek a dělat na frézce opravdu jen žebra. Další problém je soft, kterej si neumí moc poradit s malou kapsou. Nechává uprostřed kapsy sloupečky, ale už se mi to podařilo obejít zvětšením frézy na pr 8. Zkusim a uvidime..
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 2:13

Však já jsem ve svém návrhu popisoval obrobení na soustruhu včetně otvouru, takže na frézku by zbyly ty lopatky.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 2:54

taky nikdo neříká, že tu seš největší pitomec, zatím to spěje k přesnému opaku :wink: Zatím děkuji všem zde i za oponou za vlastní názor k postupu!
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 3:25

je mi vytýkáno že jsem nenapsal počet dílů za čas. Zajímá mě výroba "on demand" na požadavek ryzí a čistá tak jak jsme ji předvedl na kolech na soustruh. Když zákazník zaplatí, vyrobím a pošlu. Když zaplatí jedno, vyrobím jedno, když 20, musím být schopen do 14 dnů poslat 20. To je limit, který dává platební systém. Pokud neukážu doklad o odeslání po 14 dnech, platba se stornuje a vrátí zákazníkovi. Jasné?
Ferda

8. 6. 2009, 5:57

tumlik píše::
.......výroba šneku frézováním
u soustruhu pochopitelně nahradíš posuvem v modulových závitech :wink: vřeteno nasadíš na saně a délku šneku budeš mít tak velkou jak dalece tu frézu budeš mít vysunutou letmo
Já to tady čtu a jen se učím!! :? Ale tu výrobu šneku si na tom soustruhu nedokážu přestavit ....vřeteno nasadíš na saně.....
Jak? a čím tam dostaneš ten rotační pohyb? :cry:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Engineer
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 6:11

Ferda píše:
Já to tady čtu a jen se učím!! :? Ale tu výrobu šneku si na tom soustruhu nedokážu přestavit ....vřeteno nasadíš na saně.....
Pokud jsem to pochopil tak vpodstatě tvarový nůž nahradíš rotačním nástrojem. Teoreticky vzato místo nožovky osadit třeba Krese vřeteno, naklopit aby nástroj byl rovnoběžně se stoupáním šneku a už to frčí.
Třeba u šneku s průměrem 4mm je při klasickým soustružení tvalovým nožem velikej problém s tím, že nůž má tendenci materiál ohýbat takže délka vyložení z universály musí být malá (pak je zase problém nenabourat)
Na CNc to jde podobně (musí se otočit vřeteno) :wink:
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 6:27

Jasně přesný závity a šneky se hlavně frézují :wink:
poznáš je mimochodem tak,že ten závit nebo šnek skončí ve šroubovici a chybí tam takovej ten zápich co uděláš když vypneš posuv ale nevysuneš nůž a nemáš výběh
Krásně to jde vidět na vřeteni SV18 případně jiných soustruzích S28,MN80 se závitovými konci vřeten
šneky se frézují taky
můžeš si udělat takovej bazmek co má aeroomni na té jeho cnc frézce z vřetene od tchinasoustruhu :wink:

přišroubuješ to na úhelník na saně nasadíš kotóčovou frézu broušenou na nástrojovce na profil mezery ,úhel sklonu frézy nastavíš podle průměru šneku/modulu nebo průměru závitu/stoupání sinusovým pravítkem a měrkama a frézuješ, směr sklonu podle toho jestli má být pravochodý nebo levochodý :lol:
pokud budeš mít horizontku v univerzálním provedení případně klasickou horizontku s vertikální hlavou tak můžeš závity frézovat na ní
pokud ne tak na soustruhu to jde taky 8)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 6:31

Engineer píše:
Ferda píše:
Pokud jsem to pochopil tak vpodstatě tvarový nůž nahradíš rotačním nástrojem. Teoreticky vzato místo nožovky osadit třeba Krese vřeteno, naklopit aby nástroj byl rovnoběžně se stoupáním šneku a už to frčí.
Třeba u šneku s průměrem 4mm je při klasickým soustružení tvalovým nožem velikej problém s tím, že nůž má tendenci materiál ohýbat takže délka vyložení z universály musí být malá (pak je zase problém nenabourat)
Na CNc to jde podobně (musí se otočit vřeteno) :wink:

Anoooooooooooo přesně tak jsem to myslel :lol: :lol: :lol: :lol:
někdy je lepčí jednou vidět jak stokrát slyšet
:roll:

jo do nožovky to můžeš upnout taky
jak říkal mistr universální soustruh se tomu říká proto,že je to na všechno co tě napadne aneb kdo tvrdí,že na frézce se nedá soustružit a na soustruhu frézovat je blbec
Engineer
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 8:23

tumlik píše:Jasně přesný závity a šneky se hlavně frézují :wink:
poznáš je mimochodem tak,že ten závit nebo šnek skončí ve šroubovici a chybí tam takovej ten zápich co uděláš když vypneš posuv ale nevysuneš nůž a nemáš výběh
Krásně to jde vidět na vřeteni SV18 případně jiných soustruzích S28,MN80 se závitovými konci vřeten
šneky se frézují taky
můžeš si udělat takovej bazmek co má aeroomni na té jeho cnc frézce z vřetene od tchinasoustruhu :wink:

přišroubuješ to na úhelník na saně nasadíš kotóčovou frézu broušenou na nástrojovce na profil mezery ,úhel sklonu frézy nastavíš podle průměru šneku/modulu nebo průměru závitu/stoupání sinusovým pravítkem a měrkama a frézuješ, směr sklonu podle toho jestli má být pravochodý nebo levochodý :lol:
pokud budeš mít horizontku v univerzálním provedení případně klasickou horizontku s vertikální hlavou tak můžeš závity frézovat na ní
pokud ne tak na soustruhu to jde taky 8)
Zkusím to na CNC, mohu vřeteno otočit a nastavit do potřebné polohy. Jen musím nějak spáchat nástroj. :wink:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 8:28

tumlik píše: Anoooooooooooo přesně tak jsem to myslel :lol: :lol: :lol: :lol:
někdy je lepčí jednou vidět jak stokrát slyšet
:roll:

jo do nožovky to můžeš upnout taky
jak říkal mistr universální soustruh se tomu říká proto,že je to na všechno co tě napadne aneb kdo tvrdí,že na frézce se nedá soustružit a na soustruhu frézovat je blbec
Jo, jo fantasii se meze nekladou. :lol:
Už jsem taky na své NC frézce soustružil. :wink:

Mimochodem, už delší dobu jsem se Tě chtěl optat jaký typ odvalovky máš k dispozici? A do jakýho průměru můžeš dělat?
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 6. 2009, 10:02

Loewe,250mm průměr obrobku a délka tak do 300 mm modul i 2,5 a mám k tomu všechny velikosti ale to je na hodněkrát ato je drbačka tak dělám do max. 1,5,jinak nejvíc jedničku modul ,aut. posuv na otáčku
levořezné a pravořezné odvalovky,sousledné frézování do jedničky modulu na jeden záběr,větší na dvakrát a víc
ch¨ladím mastnou emulzí a je to v poho
jezdí to samo a já dělám na soustruhu nebo na mojí oblíbené horizontálce :lol:
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“