Dřevosoustruh - elektronika pro optimální výkon

Odpovědět
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 6. 2009, 10:32

Koncem prázdnin se hodlám pustit do stavby soustruhu na dřevo, a potřeboval bych poradit ohledně volby krokových motorů, ovladače - zkrátka celé elektroniky.

Jedná se o dvouosý stroj na lunetové soustružení (materiál je držen v ložisku, za kterým provádí nůž požadovanou operaci) Co se týče mech. části, tam mám celkem jasno - na oba posuvy lin. vedení a kuličkové šrouby. Zde mám cen. odhad tak kolem 20000,-

Co se týče elektroniky - zde bych chtěl použít komponenty z nabídky od gravirovanie.sk - konkrétně H1 ovladač včetně zdroje, na podélný posuv krok. motor 34SM080 - 4 NM, a na příčný 23SM080 - 1,7 NM Elektroniku odhaduji tak kolem 15000,-

Řídit to chci Machem 3 - počítač s win XP seženu za hubičku - a pravděpodobně na tom nebudu potřebovat ani licenci - protože mi stačí objet jen křivku - což bude jen pár řádků kódu.

Točná délka soustruhu bude asi 80 cm, soustružit se budou výrobky o průměru kolem 20 mm (max 35mm). Specifikum této mašiny je v tom, že v ložisku lunety musí být klacek pevně veden - tzn předřezávací nůž mi dělá průměr o 0,2-0,4 mm větší, než je průměr ložiska. Krokový motor musí zvládnout protlačit tento klacek ložiskem bez ztráty kroku - a to na délce 50 cm. Dále zde potřebuji dosáhnout maximální možné návratové rychlosti.

Potřebuji hlavně poradit, zda a jak tyto požadavky uvedená konfigurace zvládne, nebo navrhnout něco optimálnějšího v uvedené relaci. Podotýkám, že pohon přes serva jsem zavrhl z důvodu cenové náročnosti tohoto řešení.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 6. 2009, 11:03

4 desetiny přesah? Neupsal ses?
Aleš Procháska
k

12. 6. 2009, 7:02

osobne by som minimalne namiesto toho 4Nm krokaca dal servo (z www.cncshop.cz). ono totiz aj 2Nm servo bude lepsie ako 4Nm krokac .. nakolko kratkodobo si poradi aj s vyssim momentom, kym krokac tam uz moze krok stratit. Servo s driverom nebude viac nez 8000Cz. (riadenei aj na tom serve funguje cez dir/step. t.j. sprava sa to voci riadiacemu systemu ako krokac).

a ak nahodou zacnete spekulovat o licencii na mach .. mozete skusit najprv EMC - to je zadara.
Pavel R

12. 6. 2009, 7:47

Ale neupsal se, tam je opravdu potřeba zajistit přesah cca 0.4mm. A v tom je právě problém. Krokáče opravdu nejsou ta pravá láska. Naše první soustruhy je měly a to byl právě zdroj problémů. dokonce jsme zkoušeli i krokáče se zpět. vazbou, ale ani to není zárukou spolehlivost. Dřevo je nehomogenní materiál a síly pohonů proto musí být nadimenzovány s rezervou - obzvláště pokud to má být na výrobu, ne hobby.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2009, 10:39

prochaska píše:4 desetiny přesah? Neupsal ses?
neupsal - to je totiž zhruba průměr toho, co by KM nebo servo mělo bez problému zvládnout. Běžně používám přesah zhruba 0,1-0,2 mm - ovšem problém je v tom, že předřezávací nůž se tupí a tak během jedné až dvou hodin práce máš najednou 0,2 - 0,5 mm navíc oproti tomu, co jsi původně nastavil, takže během směny musíš neustále seřizovat. Další problém je ve struktuře materiálu - při tupějším noži se dělají na povrchu dřeva chlupy, které ti sice na jedné straně materiál v ložisku dobře utěsní, ale na druhé straně pokud ti jich tam vleze najednou víc, tak máš problém.

Další zákeřnost na tebe číhá při zavedení materiálu - ať již pomocí koníku, nebo podavače. Na jeho začátku ti totiž materiál zavibruje nebo poskočí, což může znamenat rozptyl 0,5 - 1 mm v obou směrech v délce zhruba 12 mm na klacku. Krátkodobě ti KM nebo servo musí překonat i toto.

2: k:
Co se týče toho serva - to vypadá zajímavě a to i cenově - ovšem tady bych musel řešit jiný problém - s ohledem na výše napsané bych totiž potřeboval, aby se mi při dosažení určitého přetížení servo zastavilo. To při použití KM není problém - prostě když budu mít uvedený průměr příliž velký, tak se mi KM sekne - já došteluji seřízení předřezu - a jedu dále. V případě serva mám obavu, že když ho takto brutálně přetížím, tak ho odpálím - a zatím nemám zkušenost, jak se toto řeší.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2009, 12:34

nastavis max moment a servo se vypne pri prekroceni
pote ho muzes resetnout signalem a jedes znova

zavisi na typu a moznostech kazdeho ktereho driveru
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
p.mus

23. 6. 2009, 11:02

Zkus ješťe sehnat dvě electromagnetické spojky na podélný šroub.
z jedné strany připojovat KM a z druhé něco silnějšího.
Mach by ti to snad měl umět ukočírovat,s tím že by ti k návratové rychlosti dojížděl přes koncák(y) a KM pak jen referuje v jednom směru a máš výchozí bod(podélna osa)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“