Koncem prázdnin se hodlám pustit do stavby soustruhu na dřevo, a potřeboval bych poradit ohledně volby krokových motorů, ovladače - zkrátka celé elektroniky.
Jedná se o dvouosý stroj na lunetové soustružení (materiál je držen v ložisku, za kterým provádí nůž požadovanou operaci) Co se týče mech. části, tam mám celkem jasno - na oba posuvy lin. vedení a kuličkové šrouby. Zde mám cen. odhad tak kolem 20000,-
Co se týče elektroniky - zde bych chtěl použít komponenty z nabídky od gravirovanie.sk - konkrétně H1 ovladač včetně zdroje, na podélný posuv krok. motor 34SM080 - 4 NM, a na příčný 23SM080 - 1,7 NM Elektroniku odhaduji tak kolem 15000,-
Řídit to chci Machem 3 - počítač s win XP seženu za hubičku - a pravděpodobně na tom nebudu potřebovat ani licenci - protože mi stačí objet jen křivku - což bude jen pár řádků kódu.
Točná délka soustruhu bude asi 80 cm, soustružit se budou výrobky o průměru kolem 20 mm (max 35mm). Specifikum této mašiny je v tom, že v ložisku lunety musí být klacek pevně veden - tzn předřezávací nůž mi dělá průměr o 0,2-0,4 mm větší, než je průměr ložiska. Krokový motor musí zvládnout protlačit tento klacek ložiskem bez ztráty kroku - a to na délce 50 cm. Dále zde potřebuji dosáhnout maximální možné návratové rychlosti.
Potřebuji hlavně poradit, zda a jak tyto požadavky uvedená konfigurace zvládne, nebo navrhnout něco optimálnějšího v uvedené relaci. Podotýkám, že pohon přes serva jsem zavrhl z důvodu cenové náročnosti tohoto řešení.
Dřevosoustruh - elektronika pro optimální výkon
osobne by som minimalne namiesto toho 4Nm krokaca dal servo (z www.cncshop.cz). ono totiz aj 2Nm servo bude lepsie ako 4Nm krokac .. nakolko kratkodobo si poradi aj s vyssim momentom, kym krokac tam uz moze krok stratit. Servo s driverom nebude viac nez 8000Cz. (riadenei aj na tom serve funguje cez dir/step. t.j. sprava sa to voci riadiacemu systemu ako krokac).
a ak nahodou zacnete spekulovat o licencii na mach .. mozete skusit najprv EMC - to je zadara.
a ak nahodou zacnete spekulovat o licencii na mach .. mozete skusit najprv EMC - to je zadara.
Ale neupsal se, tam je opravdu potřeba zajistit přesah cca 0.4mm. A v tom je právě problém. Krokáče opravdu nejsou ta pravá láska. Naše první soustruhy je měly a to byl právě zdroj problémů. dokonce jsme zkoušeli i krokáče se zpět. vazbou, ale ani to není zárukou spolehlivost. Dřevo je nehomogenní materiál a síly pohonů proto musí být nadimenzovány s rezervou - obzvláště pokud to má být na výrobu, ne hobby.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
neupsal - to je totiž zhruba průměr toho, co by KM nebo servo mělo bez problému zvládnout. Běžně používám přesah zhruba 0,1-0,2 mm - ovšem problém je v tom, že předřezávací nůž se tupí a tak během jedné až dvou hodin práce máš najednou 0,2 - 0,5 mm navíc oproti tomu, co jsi původně nastavil, takže během směny musíš neustále seřizovat. Další problém je ve struktuře materiálu - při tupějším noži se dělají na povrchu dřeva chlupy, které ti sice na jedné straně materiál v ložisku dobře utěsní, ale na druhé straně pokud ti jich tam vleze najednou víc, tak máš problém.prochaska píše:4 desetiny přesah? Neupsal ses?
Další zákeřnost na tebe číhá při zavedení materiálu - ať již pomocí koníku, nebo podavače. Na jeho začátku ti totiž materiál zavibruje nebo poskočí, což může znamenat rozptyl 0,5 - 1 mm v obou směrech v délce zhruba 12 mm na klacku. Krátkodobě ti KM nebo servo musí překonat i toto.
2: k:
Co se týče toho serva - to vypadá zajímavě a to i cenově - ovšem tady bych musel řešit jiný problém - s ohledem na výše napsané bych totiž potřeboval, aby se mi při dosažení určitého přetížení servo zastavilo. To při použití KM není problém - prostě když budu mít uvedený průměr příliž velký, tak se mi KM sekne - já došteluji seřízení předřezu - a jedu dále. V případě serva mám obavu, že když ho takto brutálně přetížím, tak ho odpálím - a zatím nemám zkušenost, jak se toto řeší.
Zkus ješťe sehnat dvě electromagnetické spojky na podélný šroub.
z jedné strany připojovat KM a z druhé něco silnějšího.
Mach by ti to snad měl umět ukočírovat,s tím že by ti k návratové rychlosti dojížděl přes koncák(y) a KM pak jen referuje v jednom směru a máš výchozí bod(podélna osa)
z jedné strany připojovat KM a z druhé něco silnějšího.
Mach by ti to snad měl umět ukočírovat,s tím že by ti k návratové rychlosti dojížděl přes koncák(y) a KM pak jen referuje v jednom směru a máš výchozí bod(podélna osa)