Hobby CNC frezka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Jukos3
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2009, 11:22

Zdravim vsetkych nadsencov.
Po ciastocnom prestudovani tohoto fora som sa rozhodol, ze si postavim CNC frezku. Chcel by som s nou gravirovat plosaky, rezat diely z plastu, ,plexiskla,hlinikoveho plechu, pripadne ak by to tuhost konstrukcie dovolila aj frezovat drevo, hlinik. Cela konstrukcia by mala byt z duralu, stol X by som chcel na zaciatok urobit z MDF aby som znizil vyrobne naklady. Na os X a Y chcem pouzit podoprete tyce r=10mm na Z nepodoprete tyce r=10mm, pohon bude zabezpeceny trapezovymi srubami a krokovymi motormi s krutiacim momentom 1,9Nm. Pripajam nejake obrazky mojej myslienky a kedze som student, uplny zaciatocnik v stavbe CNC, tak prosim odbornikov aby sa k danemu navrhu vyjadrili.
zaujima ma aky ma byt rozchot vozikov na X ovej osi a co by som mohol od takejto konstrukcie ocakavat. Motory, vedenia,loziska, trapezy, pruzne spojky budem pravdepodobne kupovat z cncshopu.

za odpovede vopred dakujem
Přílohy
CNC4.jpg
CNC3.jpg
CNC2.jpg
stol X + rozmery.jpg
Naposledy upravil(a) Jukos3 dne 14. 6. 2009, 10:48, celkem upraveno 1 x.
Kazdy raz nejako musel zacat ...
http://robotika.yweb.sk
http://ap.urpi.fei.stuba.sk/sensorwiki/index.php/Kráčajúci_mobilný_robot
rawen
Sponzor fora

14. 6. 2009, 5:22

Ahoj.
Nepíšeš z jakého duralu chceš stavět - z desek?
Jako nejslabší místa vidím spojení ramen portálu s dolní deskou i s portálem. Takhle ti to bude lítat na všechny strany.
Ve srovníní s Tronem (obdobná velikost) bych uvažoval o tyčích 20mm a trapézu minimálně 16mm. Krokáč 1.9 na X bude jen na to gravírování a lehčí práce.
Zauvažuj nad Tronem a případně si zadaptuj jeho pojetí na dostupnější vedení a samodomo komponenty. Mě přišla vypálené a svařená kostra na necelé 4.000,-, bylo s tím míň práce než kdybych to sám stavěl a i když tuhost není ideální, řekl bych, že je rozhodně lepší, než u tvého deskového návrhu.
Alternativně to můžeš postavit z lamino desek (viz. Aeroomniho začátky) a vydělat na něco bytelnějšího.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Martinhora

14. 6. 2009, 7:36

To obrácené uložení podepřených tyčí nebude šťastné. Otevřený linearset se bude mít snahu rozevírat a veškerá váha bude jezdit jen po jedné řadě kuliček a o druhou řadu se opírat - beru to co mám doma z cncshopu. Ty boční desky osy X bych dal POD hlavní desku - Takhle veškerou váhu stroje bude držet pár šroubků. Jak už řekl rawen ty bočnice portálu by taky chtěly upravit - alespoň je směrem dolu rozšířit a využít celou šířku základní desky portálu. Pak bude i spojení základny a bočnic pevnější (i když to do stran stejně kmitat bude). Ale určitě je pozitivní, že máš snahu vytvořit svůj vlastní návrh (člověk z toho potom má větší radost a uspokojení).
risa

14. 6. 2009, 10:41

jojo,
Martinhora má pravdu,otevřený set takhle použitý má jen 1/5 únosnost ,
kdyžtak se koukni do katalogu od WWW. MATIS.CZ, kde v zadní části katalogu s lin domečky jsou už hotové posuvné stoly ,i s max zatížením v daných směrech.
Něco podobnýho jsem chtěl postavit,a už jsem měl zadané obrábění,když jsem si uvědomil,jaké síly takhe použité domečky max snesou,,tak jsem to musel stopnout,

konkrétně: osa Y(příčný portál)čím delší budeš mít vzdálenost portálu a nástroje+a menší rozteč vedení na ose y ,tím větší síly budou působit na domečky.
podle mě je to pro obrábění tvrdého dřeva ..... no na hraně unosnosti..

na osu Y bych použil AGS -AJ-20KS +PODPĚRU WUF(D)-20. stím že rozteč vedení bude maximální,a i síly působící na domeček budou v jeho příčném směru a ne ve svislém
a to samé u osy x je ideální když otevřený domeček leží na tyči než když vysí
Naposledy upravil(a) risa dne 14. 6. 2009, 1:06, celkem upraveno 1 x.
sysel
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2009, 11:00

Když tady tak haníte uložení linearsetu vzhuru nohama, tak mi to nedá se nezapojit.... Proč by měl mít menší únosnost???? Když bude normálně tak to je lautr to samé, pořád je zatížení stejné nebo ne snad? A nehledě k tomu že ty domečky mají červík na předepnutí ložiska a to i tak, že půl otáčky dokáže vozík zablokovat dokonale.....
Já tohle uspořádání stolu mám, a vůbec si nestěžuju.. Navíc se tím dá docílit větší rozjezd stolu... Akorát na té konstrukci která tady je, tak bych dal ty vozíky kousek dál od sebe... A ten šroub nemusíš mít tak dlouhý, protože stejně konce nevyužiješ a zbytečně máš rotační hmotu....
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Martinhora

14. 6. 2009, 11:49

sysel píše:Proč by měl mít menší únosnost???? Když bude normálně tak to je lautr to samé, pořád je zatížení stejné nebo ne snad?
Nic jsem nehaněl, jen jsem napsal, že otevřené linearsety namontované hlavou dolů se budou mít snahu rozevírat - řešením je použití masivnějšího domku ..... (taky je dobrý se kouknout na uspořádání řad kuliček, konkrétně na mých exemplářích by při obrácené montáži všechnu váhu nesla jedna řada kuliček - a u otevřeného linearsetu se to zkrátka otočit nedá)
risa

14. 6. 2009, 12:57

jako může je takto použít,jenom mi příjde zbytečné "plýtvání "parametry domečku,když se použijí v takové poloze, kde jsou nejzranitělnější,vždyt stačí použít odlišný typ otočený o 90 st., a získát ohodně větší pevnost a možnosti za podobnou cenu.
sysel
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2009, 3:42

Martinhora píše: Nic jsem nehaněl, jen jsem napsal, že otevřené linearsety namontované hlavou dolů se budou mít snahu rozevírat - řešením je použití masivnějšího domku ..... (taky je dobrý se kouknout na uspořádání řad kuliček, konkrétně na mých exemplářích by při obrácené montáži všechnu váhu nesla jedna řada kuliček - a u otevřeného linearsetu se to zkrátka otočit nedá)
Ale nejde mi do hlavy jaký je rozdíl když je namontovaný hlavou dolů nebo nahoru??? Pořád přenáší zatížení stejně a tudíž i stejný počet kuliček
Mambo

14. 6. 2009, 3:58

http://www.teatechnik.cz/img/produkty/v ... /ub-op.jpg tady na tom obr. bys mel videt ze ty kulicky jsou jen zezhora toho loziska takze kdyz to obratis tak kulicky ti tah neprenesou.
Naposledy upravil(a) Mambo dne 14. 6. 2009, 4:38, celkem upraveno 1 x.
sysel
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2009, 4:21

Tak v případě že myslíš vozík, který je na opačné straně než je vyjetý stůl, tudíž na něj síla působí přes páku tak ano, to souhlasím.... ale pokud máš stůl uprostřed a rozložení váhy na obě strany od těch ložisek je stejné, tak ti tah na linear nenastane ;) A když předpokládáme frezování dřeva a duralu tak tam se žádná extra váha na stole vozit nebude... Navíc většina obráběného materiálu je umístěna mezi vozíkama...
A taky únosnost 20ky ložiska je 920N co vidím, kdyby teda 1/5 v tom opačném uložení tak je to 200N čili 20kg a to nebude zdaleka mít ani celý stůl...
EDIT: V tom ložisku (aspoň mojem od čínana) jsou ty dráhy 4, dvě dole a dvě nahoře ;) A dokonce se dívám do PDF na TEA technik, že tam píšou oběhové dráhy 4 ;)
Mambo

14. 6. 2009, 4:36

No pokud je to tak jako na tom obr tak to asi je fakt jedno jak to je umistene :oops: . Tak sem zase o fous chytrejsi :D
Přílohy
lozisko.jpg
teebee

14. 6. 2009, 5:58

Este by somsa zamyslel nad moznostou pouzit skrutku 'napevno' a otocnu maticu s tym, ze motor bude ulozeny medzi domcekmi osi x. tym sa kus znizi klopmy moment stolu pri vysunuti dopredu.

BTW na oxi X a Y podoprete tyce priemer 10? myslim, ze najmensie otvorene voziky sa robia 12...
Sanest choice in the insane world:
Beware the beast but enjoy the feast he offers
kiko01
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2009, 6:17

on napisal R10 nie D10 :)
sysel
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2009, 6:18

Jsem rád že jsme se pochopili :)

Píše r=10 čili průměr 20 ;)
Váha motoru nevím jestli je zase až tak moc... Otočná matice je zase složitější....
kiko01
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2009, 6:48

myslis ze pri dimenzovani komponentov zavazi dost aj priemer skrutky?
Urcite ak by tam dal napr 20mm skrutku a podoprel ju na oboch stranach v lozisku tak to ma nejaky podiel na pevnosti a nesie urcitu zataz aj v radialnom smere,aj ked len minimalnu...
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“