30. 12. 2018, 5:25
Konstrukčně je mi to jasné, ty prodávané nejsou o nic lepší. Já ale pořád nevěřím, že to dam výrazně levněji.
Budu uvažovat ty na 2t co jsem chtěl kupovat. Cena 1650,- včetně DPH. Dejme tomu, že budu brát reálnou nosnost jen 1t.
- 2ks válečků 500kg PUR, cena 290,- /ks takže celkem 580,- Uvažuju nákup od zabi.cz, protože je mam vyzkoušené. Ty mají dokonce nosnost 600kg. Poštovné řekněme 120,- a po rozpočtení na nákup 16ks válečků (4 nosné vozíky + 2 4kololé řídící vozíky) je to 15,- na vozík.
- Kruhová hlazenka 20mm, řekněme délka osy 120mm 15,- ks, jsou 2 takže celkem 30,-
- Plech 6mm, dejme tomu čtverec 200 x 230 mm, tj. 75,-. Problém ale je, že asi nezdělám celou tabuli (4 vozíky to je pás 800 x 230 mm + dejme tomu 2 řídící --- odhadem bych zdělal pás tak 1000 x 500) a budu jí muset platit celou za 3 200,-. Teď mě nenapadá jiný polotovar, nevím, jestli je pásovina 200 x 6, u Kondora to nemaj a stránky Ferony jsou nedostupné.
- Pak tam ještě přijdou nějaké vymezovací podložky, závlačka nebo kolík atd. dejme tomu 20,-.
Takže materiálem jsem na tom za 720,-. Neuvažuju cenu zbytků, protože třeba seženu odstřižek, budu to dělat s někým dohromady a zbytek se využije, nebo se rozhodnu dělat víc vozíků, atd.
A teď výroba. Jsem schopen si dělat sám nařezání hlazenky, vrtání děr, svařování. Nicméně nemam jak dělat dělení plechu 6mm a stejně tak ohýbání. To můžou udělat u Kondora, ty střihají a ohýbají do 6mm (proto jsem zvolil tloušťku těch 6mm), nebo někdo koho poptam tady na fóru. Samozřejmě v Praze to udělá i někdo jiný. Nicméně nemam vůbec představu, kolik to může dělat. 1mm plech mi ustřihne a naohýbá kde kdo a vyšlo by to na pár korun. Tady už to chce hydrauliku.
No ještě kdybych se vešel i s prací do 1 000,- /ks tak by mi to dávalo smysl. To je úspora jen na 4 nosných podvozcích dohromady 2 600,- + další úspora na těch řídících + ještě dejme tomu 300,- nebo 400,- za poštovné. Takže by mě dejme tomu zbylo na strojní hever.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa