23. 2. 2019, 11:27
To drnčení tam je, ale eliminuješ ho rychlostí. Vysunutí je 50 cm. Jak se ztrácí ovalita, tak se to zklidňuje. Zatím nejlepší řezný podmínky jsou 63ot/min a posuv 0,02 na otáčku. Šponu jsem bral 0,5mm, povrch poskákanej takto není. Vliv má i natočení nožíku, nejlíp se choval když byl natočenej mírně negativně a špičkou jakoby řeže ne kolmo a ale pod úhlem, takže prvně řeže dno špony. Líp se to chová na sucho, než namazaný olejem, příště zkusim emulzi. Ale je možný že se mi to jen zdá, protože se do toho ladily rychlosti a posuv.
Když jsem to jel rychleji, tak to bylo hodně dodrnčený, když se nožík natočil aby byl pozitivní, tak měl tendenci utíkat do materiálu a tyč si bral sebou. Tyč samotná má 35 cm a cca 37mm, oka měli 40mm, teď mají 46mm a budou 47. Rozdíl na 30 cm jsem naměřil 0,1, ale měřeno šuplerou, supitem to změřím až zejtra, až budu brát miru na hotovo, tam počítám že s malou šponkou dosáhnu lepšího výsledku, tak uvidim.
Kvůli drnčení mám do vrtule na obrobku dvoje hodinky, a jejich rozkmit je v rozmezí 1-2 stovek. Vrací se zpátky na nuly. Klíny mám dotazený dobře, posuv je plynulý, ale ještě na loži zůstává olej, stoly vůči loži nevibrují rozdílně, ale přenáší se rovnoměrně do celého stroje. Všude použito spevnění. První díra byla vrtaná posuvem vřetena, druhá bude posuvem stolu se zablokovaným vřetenem.
Poznatky:
Je potřeba srovnat kluzné futro vřetene, aby bylo v nule, protože vřeteno chodí v ovaliťě cca 0,18 na díru to nemá vliv geometricky, ale háže to se zadním ložiskem - když je posuv vřetenem, tak je zadní ložisko volný - budu řešit taktéž. Tím by se měla odstranit část vibrací.
Musím samozřejmě dodělat pořádný upínky a podpěry a dorazy, bez těch to nejde.
Vibrace stroje cejtim v zemi, ale s tím se nedá nic dělat, podlaha na to stavěná nebyla, po srovnání vřetene by to mohlo být klidnější, uvidíme jak dopadne finální povrch.
Nemám dodělanou zadní opěru, příště vyzkouším tyč zkrz obrobek a posunutí stolem. Třeba to bude lepší, a podle mě by mělo.
V podstatě kdyby se použil výstružník, tak ty díry budou přesný a pro futra na bagru dostatečný. Dostanu sem druhej rychloupínák, tak pak vyzkouším tyč skrz, pokud seženu špalek mosazi na ložisko do opěrnýho sloupu, a můžu zkusit jinak nabroušený nožíky.
Naposledy upravil(a)
DwPetr dne 23. 2. 2019, 12:12, celkem upraveno 3 x.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...