Dynamik píše: ↑4. 3. 2019, 8:52
... potřeboval bych odblokovat max. rychlost motoru, která je pro kolo stanovena na cca 27 km/h (asi u všech e-kol). Někdy je totiž příležitost jet rychleji (vítr v zádech, bezvětří, mírný svah), a krabička na odblokování stojí cca 4 tis. Kč. Taky mi chyběla nějaká originální zadní blikačka ...
Tak to je smutné kolo. To když už jsem si zajezdil na tom švárově, tak tam je maximálně někde kousek pod 70 km/h (750W, středový motor). Pak to ježdění sice není sport, ale aspoň je to zábava.
Prosím blikačku si tam nedávaj, dej si tam trvale svíticí červené světlo. Jednak to myslím říká i vyhláška. Ale hlavně blikačka je dost bezohledná vůči dalším účastníkům, kteří jedou delší dobu za Tebou. Auto Tě předjede rychle, ale třeba další cyklista nebo bruslař může jet za Tebou i docela dlouho. A to je proti blikání ostrým červeným světlem fakt nepříjemné, po nějaké době z toho už má člověk kruhy před očima a snadno přehlídne ve tmě něco kolem. Jak známo, tak červené světlo neiniciuje stažení zorniček, takže to světlo dostáváš na sítnici v plné palbě. Stálý svit je v praxi mnohem snesitelnější.
Já to znám hlavně z bruslí, kde je to asi nejhorší. Moje dlouhodobá maximálka na bruslích je zhruba stejná jako na kole (25-30 km/h), ale s mnohem menší rezervou. Na kole krátkodobě člověk celkem snadno dá 40 km/h a předjede, na bruslích nebo třeba koloběžce už je to docela problém.
Navíc na bruslích je třeba pořádně vidět na zem, každý šutr nebo větvička představuje problém. A to je s kruhy před očima fakt docela těžké.