Úplný začátek

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
Darkheretic
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2009, 5:35

Ahoj všem rád bych se začal věnovat strojařině a chtěl bych začít z nedostatku prostorových a finančních prostředků s nějakým modelářským soustruhem na ocel.Uvítal bych vaše návrhy jaký si koupit a jak by probíhala přestavba na CNC.
rawen
Sponzor fora

1. 7. 2009, 5:39

Jaké strojařině? Napiš, co hodláš vyrábět, alespoň typově, pokud nechceš prozradit nějaký nápad.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Darkheretic
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2009, 5:44

Spíš abych se něco naučil z tohoto odvetví budou to male a ne moc složité dílce jde mi o výběr nejakého vybavení typu Asist nebo Proma,za rozumnou cenu a s možností přestavby na CNC
Darkheretic
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2009, 5:57

Navíc jsem ted koukal na tvuj článek v Mo-na-ku ta frézka je i na kov,že jo,a jaký krokový motory jsi použil,jsou krátké a dlouhé tuším,a co elektronika??
Engineer
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2009, 7:07

Darkheretic píše:Spíš abych se něco naučil z tohoto odvetví budou to male a ne moc složité dílce jde mi o výběr nejakého vybavení typu Asist nebo Proma,za rozumnou cenu a s možností přestavby na CNC
Kup si ten švýcarský soustruh co je v nabídce tady na bazaru a rozhodně nebudeš litovat. Na CNc půjde předělávat mnohem snáz než jakýkoliv šikmookej stroj. A soustruženi se na něm taky naučíš. Navíc je i s výbavou, takže můžeš hned začít lámat nože. :lol:
Darkheretic
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2009, 8:14

Od jakeho je vyrobce a jaky je to typ:??
Engineer
Kontaktovat uživatele:

1. 7. 2009, 8:56

Darkheretic píše:Od jakeho je vyrobce a jaky je to typ:??
Schaublin 102
tady si počti víc:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=3087

Doporučuju projít ty odkazy co tam jsou uvedený!!!!
kiko01
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2009, 7:02

este to chce precitat par knizok z technologie obrabania a pod..... :wink:
k

2. 7. 2009, 8:07

pokial niekto nikdy nesustruzil manualne tak na CNC mu to nepojde skoro na 100%. ono dokazat si nabrusit noz aby rezal a nedrel je totiz bez praxe nemozne. Odporucam teda najprv osahat si bezny stroj.. spoznat ake su tam sili pri rucnom posuve (pri tupom nozi :-) a potom az spekulovat nieco si kupit.

Pokial nie je ina cesta tak pre zaciatocnika odporucam predsa len nejaky promacky sustruh .. alebo asista . pretoze zaciatocnik si s tym Schaublinom rozhodne neporadi. (ono bude mat dost co robit aj s promou ;))
Engineer
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2009, 7:57

k píše:pokial niekto nikdy nesustruzil manualne tak na CNC mu to nepojde skoro na 100%. ono dokazat si nabrusit noz aby rezal a nedrel je totiz bez praxe nemozne. Odporucam teda najprv osahat si bezny stroj.. spoznat ake su tam sili pri rucnom posuve (pri tupom nozi :-) a potom az spekulovat nieco si kupit.

Pokial nie je ina cesta tak pre zaciatocnika odporucam predsa len nejaky promacky sustruh .. alebo asista . pretoze zaciatocnik si s tym Schaublinom rozhodne neporadi. (ono bude mat dost co robit aj s promou ;))
Proč by si neporadil, naopak ten stroj fuguje skoro sám, což se o asiatovi či nějakém samo domo nedá nikdy říci. Když si přečte pár základních pouček o soustružení tak může začít. Tenhle soustruh je jednoduchý a hlavně funkční.
Bude tady řešit jen to jak soustružit a řekněme jakým nástrojem a ne vymezovat vůle, honit křivé šrouby či dolaďovat volné vřeteno na nějakém shitu. :!:
Darkheretic
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2009, 8:22

Chlapy moc dík všem co sem přispívají,myslím,že je parádní probrat vše od začátku,na co by se měl člověk koukat při výběru stroje?
Laco19

2. 7. 2009, 9:20

Engineer píše:
Schaublin 102
tady si počti víc:

Ale Darkheretic pisal ze ma malo priestoru, tento stroj asi do obyvacky neda :wink: . Koli tomu mam cinana 7x12, ten sa da polozit na stol namiesto sijacieho stroja.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2009, 10:35

Laco19 píše:
Engineer píše:
Schaublin 102
tady si počti víc:

Ale Darkheretic pisal ze ma malo priestoru, tento stroj asi do obyvacky neda :wink: . Koli tomu mam cinana 7x12, ten sa da polozit na stol namiesto sijacieho stroja.
Nevím kolik místa má, ale dal jsem mu odkaz na něco co je a bylo snem řady řemeslníků. Nemá cenu to rozebírat, ale dle mojich zkušeností se prostě lépe a hlavně rychleji naučí soustružit na pořádným stroji.
Já měl taky málo místa když jsem začínal a měl jsem tohle:
http://www.lathes.co.uk/saupe/
I dnes se občas nějaký objeví ale je to vzácnost jelikož firma zanikla (já jsem za 20 roků nashromáždil museální sbírku - nemám od tohoto výrobce jedinou věc a to upichovací pákový suport, jinak vše). Pokud by na něco takového narazil tak vřele doporučuju (měl jsem to v paneláku). Ale jestli to myslí vážně tak stejně skončí u jiný velikosti. Já dal za prvního Saupe tolik co stojí ten Schaublin. Na čínský hračky jsem se občas podíval v obchoďáku, zatočil kličkou, zkusil vůle .... a poklepal na čelo ve smyslu že bych musel být blázen abych to koupil.
Vím že dnes je velký problém sehnat malý soustruh do obýváku (který není šikmooký) a že tedy koupě asiata je nejsnažší cestou k soustruhu, ale přesto tvrdím že se dá malý a dobrý soustruh sehnat. Pokud má tazatel trochu víc prostoru než obývák (třeba garáž) tak určitě nemusí jít cestou asiata. :!:
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“