Úplný začátek
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj všem rád bych se začal věnovat strojařině a chtěl bych začít z nedostatku prostorových a finančních prostředků s nějakým modelářským soustruhem na ocel.Uvítal bych vaše návrhy jaký si koupit a jak by probíhala přestavba na CNC.
-
- Kontaktovat uživatele:
Spíš abych se něco naučil z tohoto odvetví budou to male a ne moc složité dílce jde mi o výběr nejakého vybavení typu Asist nebo Proma,za rozumnou cenu a s možností přestavby na CNC
-
- Kontaktovat uživatele:
Navíc jsem ted koukal na tvuj článek v Mo-na-ku ta frézka je i na kov,že jo,a jaký krokový motory jsi použil,jsou krátké a dlouhé tuším,a co elektronika??
Kup si ten švýcarský soustruh co je v nabídce tady na bazaru a rozhodně nebudeš litovat. Na CNc půjde předělávat mnohem snáz než jakýkoliv šikmookej stroj. A soustruženi se na něm taky naučíš. Navíc je i s výbavou, takže můžeš hned začít lámat nože.Darkheretic píše:Spíš abych se něco naučil z tohoto odvetví budou to male a ne moc složité dílce jde mi o výběr nejakého vybavení typu Asist nebo Proma,za rozumnou cenu a s možností přestavby na CNC

-
- Kontaktovat uživatele:
Od jakeho je vyrobce a jaky je to typ:??
Schaublin 102Darkheretic píše:Od jakeho je vyrobce a jaky je to typ:??
tady si počti víc:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=3087
Doporučuju projít ty odkazy co tam jsou uvedený!!!!
pokial niekto nikdy nesustruzil manualne tak na CNC mu to nepojde skoro na 100%. ono dokazat si nabrusit noz aby rezal a nedrel je totiz bez praxe nemozne. Odporucam teda najprv osahat si bezny stroj.. spoznat ake su tam sili pri rucnom posuve (pri tupom nozi
a potom az spekulovat nieco si kupit.
Pokial nie je ina cesta tak pre zaciatocnika odporucam predsa len nejaky promacky sustruh .. alebo asista . pretoze zaciatocnik si s tym Schaublinom rozhodne neporadi. (ono bude mat dost co robit aj s promou
)

Pokial nie je ina cesta tak pre zaciatocnika odporucam predsa len nejaky promacky sustruh .. alebo asista . pretoze zaciatocnik si s tym Schaublinom rozhodne neporadi. (ono bude mat dost co robit aj s promou

Proč by si neporadil, naopak ten stroj fuguje skoro sám, což se o asiatovi či nějakém samo domo nedá nikdy říci. Když si přečte pár základních pouček o soustružení tak může začít. Tenhle soustruh je jednoduchý a hlavně funkční.k píše:pokial niekto nikdy nesustruzil manualne tak na CNC mu to nepojde skoro na 100%. ono dokazat si nabrusit noz aby rezal a nedrel je totiz bez praxe nemozne. Odporucam teda najprv osahat si bezny stroj.. spoznat ake su tam sili pri rucnom posuve (pri tupom nozia potom az spekulovat nieco si kupit.
Pokial nie je ina cesta tak pre zaciatocnika odporucam predsa len nejaky promacky sustruh .. alebo asista . pretoze zaciatocnik si s tym Schaublinom rozhodne neporadi. (ono bude mat dost co robit aj s promou)
Bude tady řešit jen to jak soustružit a řekněme jakým nástrojem a ne vymezovat vůle, honit křivé šrouby či dolaďovat volné vřeteno na nějakém shitu.

-
- Kontaktovat uživatele:
Chlapy moc dík všem co sem přispívají,myslím,že je parádní probrat vše od začátku,na co by se měl člověk koukat při výběru stroje?
Ale Darkheretic pisal ze ma malo priestoru, tento stroj asi do obyvacky nedaEngineer píše:Schaublin 102Darkheretic píše:Od jakeho je vyrobce a jaky je to typ:??
tady si počti víc:
Doporučuju projít ty odkazy co tam jsou uvedený!!!!

Nevím kolik místa má, ale dal jsem mu odkaz na něco co je a bylo snem řady řemeslníků. Nemá cenu to rozebírat, ale dle mojich zkušeností se prostě lépe a hlavně rychleji naučí soustružit na pořádným stroji.Laco19 píše:Ale Darkheretic pisal ze ma malo priestoru, tento stroj asi do obyvacky nedaEngineer píše:Schaublin 102Darkheretic píše:Od jakeho je vyrobce a jaky je to typ:??
tady si počti víc:
Doporučuju projít ty odkazy co tam jsou uvedený!!!!. Koli tomu mam cinana 7x12, ten sa da polozit na stol namiesto sijacieho stroja.
Já měl taky málo místa když jsem začínal a měl jsem tohle:
http://www.lathes.co.uk/saupe/
I dnes se občas nějaký objeví ale je to vzácnost jelikož firma zanikla (já jsem za 20 roků nashromáždil museální sbírku - nemám od tohoto výrobce jedinou věc a to upichovací pákový suport, jinak vše). Pokud by na něco takového narazil tak vřele doporučuju (měl jsem to v paneláku). Ale jestli to myslí vážně tak stejně skončí u jiný velikosti. Já dal za prvního Saupe tolik co stojí ten Schaublin. Na čínský hračky jsem se občas podíval v obchoďáku, zatočil kličkou, zkusil vůle .... a poklepal na čelo ve smyslu že bych musel být blázen abych to koupil.
Vím že dnes je velký problém sehnat malý soustruh do obýváku (který není šikmooký) a že tedy koupě asiata je nejsnažší cestou k soustruhu, ale přesto tvrdím že se dá malý a dobrý soustruh sehnat. Pokud má tazatel trochu víc prostoru než obývák (třeba garáž) tak určitě nemusí jít cestou asiata.