Nepřesnost ve všech osách
Zdravím, jsem úplný začátečník a po dostavbě frézky jsem nastavil díky zde uvedeného návodu zcela bez problémů, když jsem začal testovat tak ať dělám obdelník nebo kruh či díru a ťo ať prg. napíšu a nebo použiji wizard vždy a ve všech směrech je otvor o 0,35mm menší. Osy jsem přenastavit asi 100x a pořád nic. Nemůžu přijít na to čí by to mohlo být, vše se tváří normálně. Otrvory jsou nejhůře rozhozené do 0,03mm. Díky za každou radu a prosím šetřte mě opravdu jsem na začátku.
Už nejsem totální začátečník CNC
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Co tak vůle ve šroubech?
Co průměr nástroje? Nemáš třeba přebroušenou 6ku na 5,8 a v Machu počítáš s 6?
Zatím mně nic jiného nenapadá...
Co průměr nástroje? Nemáš třeba přebroušenou 6ku na 5,8 a v Machu počítáš s 6?
Zatím mně nic jiného nenapadá...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Souhlasím s předchozí diagnózou.
Zkus z tenké desky vyfrézovat malý obdélník - tak, aby vypadl a v desce zůstala díra. Přeměřením bys měl zjistit reálnou šířku drážky po nástroji a deformaci tvaru způsobenou vůlí na šroubech (backslash).
Z osobní zkušenosti nedoporučuju backslash opravovat vestavěným nástrojem v Machu, ale mechanicky.
Radek
Zkus z tenké desky vyfrézovat malý obdélník - tak, aby vypadl a v desce zůstala díra. Přeměřením bys měl zjistit reálnou šířku drážky po nástroji a deformaci tvaru způsobenou vůlí na šroubech (backslash).
Z osobní zkušenosti nedoporučuju backslash opravovat vestavěným nástrojem v Machu, ale mechanicky.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
vše jsem již zkoušel. fréza je přestavěná BF16 má na všech osách 16mm kuličku (a že to bylo dílo). déle jsem ji vybavil odměřováním, sice jen z posuvek, ale na manuál to bylo zlaté. díru jsem zkoušel jak kulatou tak i hranatou a pořád je to stejné. backslash jsem taky zkoušel, ale jak doporučujete, v podstatě to nebylo schopno udělat kulatou díru (možná jsem to špatně nastavoval, nevím). prosím o sdělení či názor zda je v Machu nějaké nastavení na podříznutí nástroje a třeba je v Inches či nějak podobně a pak mě ještě napadlo co dobržďování motorů. bohužel na tyto experimenty mám málo zkušeností. ještě pro informaci frézku jsem nastavoval dle návodu nejdříve podle odměřování a pak jsem pro jistotu (když se vyskytla chyba) to přestavěl podle mikrometru, ale ten mám pouze na 12mm, chyba nebyla nikdy větší jak 0,01mm a to by mě stačilo až do alelujá. ještě pro pobavení: LCD monitor jsem si v dílně namontoval hezky vysoko, aby se mu nic nestalo a vypadalo to jak v laboratoři, no a teď po tom testování mám zablokovaný krk a hezky bolestivě, " všem moc doporučuji". předem díky za každou pomoc 

PavelZ
nevím ale jak to nastavit, tak že nejsem schopem posoudit
rawen
podle mikrometru jsem kontroloval správnost výpočtu step per unit, a to pomocí machu neboť prostý vypočet pomocí kalkulačky se jišil v jednotkách a chyba v pohybu os tam opravdu byla, mach to vypočet správně (X10 x0 X-10 X0 a bylo 10.00 0.00 -10.00 00.00) max chyba jak už jsem psal 0.01
nevím ale jak to nastavit, tak že nejsem schopem posoudit
rawen
podle mikrometru jsem kontroloval správnost výpočtu step per unit, a to pomocí machu neboť prostý vypočet pomocí kalkulačky se jišil v jednotkách a chyba v pohybu os tam opravdu byla, mach to vypočet správně (X10 x0 X-10 X0 a bylo 10.00 0.00 -10.00 00.00) max chyba jak už jsem psal 0.01
Napiš nám následující data (máš-li tedy krokový motory):
- nastavený počet mikrokroků na driveru
- počet kroků na otáčku (bývá 200)
- převod mezi hřídelí motoru a šroubem (např. napřímo 1:1, řemenový převod z1:z2 atd.
- stoupání šroubu
Z toho se dá zkontrolovat, jestl nastavená hodnota "step per unit" je OK. Ale asi bude, když ti to tím wizardem šlo dobře.
Nastavené měřítko je zobrazeno vpravo u DRO jednotlivých os (hodnota Scale tuším).
Ještě mě napadlo, nemáš vakl v připojení vřetena či v kleštině ? Může to být i malou tuhostí. Zkus frézovat co nejmenším posuvem a v minimální hloubce, aby si minimalizoval síly v osách X-Y. Jinak fakt netuším.
- nastavený počet mikrokroků na driveru
- počet kroků na otáčku (bývá 200)
- převod mezi hřídelí motoru a šroubem (např. napřímo 1:1, řemenový převod z1:z2 atd.
- stoupání šroubu
Z toho se dá zkontrolovat, jestl nastavená hodnota "step per unit" je OK. Ale asi bude, když ti to tím wizardem šlo dobře.
Nastavené měřítko je zobrazeno vpravo u DRO jednotlivých os (hodnota Scale tuším).
Ještě mě napadlo, nemáš vakl v připojení vřetena či v kleštině ? Může to být i malou tuhostí. Zkus frézovat co nejmenším posuvem a v minimální hloubce, aby si minimalizoval síly v osách X-Y. Jinak fakt netuším.
kluci, mi se stala taková věc: při záběhu najednou začlo Z jezdit o 12mm níže.... havárie, už jsem tady o tom psal. Snížil jsem rychlosti, týden byl pokoj, všechno OK. Po týdnu znovu, po 10 hodinách frézování v umělém dřevě (deska za 2500,-
) zase sjelo Z o cca 10mm, zase jsem snížil rychlost... Trochu to zkrátím: prostě proklouzla řemenice na motoru - byly tam dva červíky... Ten prokluz byl vždycky jednou za čas, nějak se to kouslo a zase to chvilku poslouchalo. Dost jsem se natrápil než jsem na to přišel..Po opravě (vybroušení hnízdeček pro červíky a zalepení ) problémy ustaly, dneska to jezdí v pohodě.
Tak mě napadá, jestli to nemáš něco podobného - volná řemenice nebo spojka nebo matka..... nevím jakou máš konstrukci

Tak mě napadá, jestli to nemáš něco podobného - volná řemenice nebo spojka nebo matka..... nevím jakou máš konstrukci
aj ked pouzivate mach .. skust ena pokus bootnut EMC-cko a otestovat spravanie v nom. Velmi rychle takto oddelite potencialne zdroje problemov. Odporucam aj zamenit riadiaci komp za iny .. stava sa ze divny parport nedokaze vybudit drivre atd.
Problem ktory popisujete moze byt skoro vsade od zdroja cez drivre . motori parport pocitac az cez software.
Problem ktory popisujete moze byt skoro vsade od zdroja cez drivre . motori parport pocitac az cez software.
- sysel
- Kontaktovat uživatele:
Nevím prečo ho navádíte na EMC, je evidentní že je problém někde jinde než v Machu...
Takže bych pokračoval následovně, vezmi hodinky, upni na stůl na kraj proti vřetenu v ose X(vynuluj souřadnice X,Y), odjeď bokem a jezdi chvilku tam zpátky, posuvem i rychloposuvem, semtam do toho přimáčkni i druhou osu. a pak se vrať zpátky na místo kde si začínal X0 Y0. a mrkni na hodinky jestli tam je to samé, pokud ano, eliminuješ problém v mechanice (samozřejmě že při frézování a zátěži se může ještě objevit) To samé bych opakoval s osou Y....
Ale hlavně co si tu nenapsal, že frézuješ otvor, ale jak velký čím a do čeho, a jak rychle.... Jelikož je nepřesnost v obou osách tak bych to viděl opravdu na problém v nástroji, prohne se? je menší než s kterým počítáš?
Zkoušel si díru kterou uděláš jet znova bez změny programu? Bere nástroj ještě nebo ne? Běžně se nám v duralu na BFce stávalo že 4ka fréza se prohla a rozměr byl o desetinu menší, stačilo pak jet ještě jednu nebo dvě hladící špony a bylo vyřešeno... A nebyly to žádné závratné rychlosti při obrábění...
Z toho plyne že Steps per unit jsou dobře..podle mikrometru jsem kontroloval správnost výpočtu step per unit, a to pomocí machu neboť prostý vypočet pomocí kalkulačky se jišil v jednotkách a chyba v pohybu os tam opravdu byla, mach to vypočet správně (X10 x0 X-10 X0 a bylo 10.00 0.00 -10.00 00.00) max chyba jak už jsem psal 0.01
Takže bych pokračoval následovně, vezmi hodinky, upni na stůl na kraj proti vřetenu v ose X(vynuluj souřadnice X,Y), odjeď bokem a jezdi chvilku tam zpátky, posuvem i rychloposuvem, semtam do toho přimáčkni i druhou osu. a pak se vrať zpátky na místo kde si začínal X0 Y0. a mrkni na hodinky jestli tam je to samé, pokud ano, eliminuješ problém v mechanice (samozřejmě že při frézování a zátěži se může ještě objevit) To samé bych opakoval s osou Y....
Ale hlavně co si tu nenapsal, že frézuješ otvor, ale jak velký čím a do čeho, a jak rychle.... Jelikož je nepřesnost v obou osách tak bych to viděl opravdu na problém v nástroji, prohne se? je menší než s kterým počítáš?
Zkoušel si díru kterou uděláš jet znova bez změny programu? Bere nástroj ještě nebo ne? Běžně se nám v duralu na BFce stávalo že 4ka fréza se prohla a rozměr byl o desetinu menší, stačilo pak jet ještě jednu nebo dvě hladící špony a bylo vyřešeno... A nebyly to žádné závratné rychlosti při obrábění...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
všem zatím moc děkuji, ale nyní není čas na testování neboť musím předělat držák monitoru, jak jsem psal, dnes jsem vyráběl z duralu takový cípant a z hrůzou jsem zjistil že mnou milované tvrdokovové frézy zakoupené na aukru nejsou nové a asi mockrát obroušené např 10 má na nožích 9.1 to mě opravdu nenapadlo a tak až dodělam monitor vyzkouším a určitě dám vědět ale asi jste měli pravdu o mástrojích a mohlo mě to napadnou když test gravírkou na písmu vypadal velice dobře, v jednoduchosti je halt síla, ještě jednou díky 

Všem moc děkuji za pomoc, problém byl opravdu v průměru fréz, i když na zetku byl i trochu problém v mechanice, ono myslet si, že něco co se točí tam a zpět zajistíte matkou s teflonovým kroužkem byla opavdu najivita. teď už vše chodí celkem uspokojivě, ta kostrrukce BF16 je opavdu "měká" a když chci přesnou díku tak pomalu ale hlavně malou třísku, nakonec můj původní záměr byl dělat na tom štítky a plošné spoje pro mou elektroniku a na to je to až super přesné. ještě jednou všem díky.