3D tlačiareň

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
jio

15. 12. 2006, 10:48

viem že to o čo sa chcem pokúsiť ja je niečo diametralne odlišné než stroje čo vytvárate vy ale aj tak mi hádam budete vedieť poradiť

hodlam preobiť atramentovu tlačiareň tak aby sa posúvala nad stolom a a destilovanou vodou namiesto atramentu stužovala tenučú vrstvičku sadry po vytlačení vrstvy by sa mala naniesť druhá rovnomerná vrstvička sadry a znovu a znovua znovu až vznikne kopec sadry a v nej stuhnuty model samozrejme tej sadre aby drzala bude treba vytvoriť z boku oporu aby sa kraje nezosypali a samozrejme tlačiareň musi postupne ist vyžšie a vyžšie.
takto vyzera moja predstava fungovania.

môj problém je ako naniesť tenučkú a rovnomernú vrstvičku sadry (predpoklad je 0,1 mm pripadne ak to bude možne tak 0,05 mm )tak aby som nepohol s tou predchádzajúcou?

a ďalšia aj keď už jednoduchšia vec ako vyriešiť dopĺňanie vody do cartrigu
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 3. 2009, 6:24

Co jsem viděl tak 3d stroje byly řešeny tak, že pracovní plocha sjela o tloušťku vrstvyna jedné straně se přisypal materiál a přesná rovná lišta to přajela tam a zpět. Doplňování vody může zajistit peristaltické čerpadlo.
Nebo na to jít naopak a míchat sádru v hlavě kontinuálně a vytlačovat šnekem přesně ven. Někde v hloubi internetu byl stroj který modeloval spékáním cukru horkým vzduchem ale nemám odkaz a už nějak nevzpomínám kde to bylo - možná MAKE MAGAZINE
xrat
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2009, 4:48

Máme 3D tiskárnu která dělá modely ze sádry. Právě speciální sádra je ten největší problém. Její specifická hrubost je opravdovej oříšek. Normální sádra se maže, takže je problém udělat stejnoměrnou vrstvu (cca 0,09mm). Samotná konstrukce je opravdu k smíchu !!! Jedná se o předpotopní inkoustovou tiskárnu HP která místo hromady papíru plive barevnej inkoust do klesající sádry. Myslel sem že de o kosmickou technologii, už sem se probral.. Podle mýho by bylo mnohem lepší postavit CNC mašinu která by vyráběla modely podobnym způsobem, ale ne ze sádry, nýbrž nějakym slabym lejzrem z nylonovýho prášku..
purs

25. 11. 2009, 6:16

Po predvedeni 3D tiskarny se mi take hlavou honily myslenky, jak tvorit 3D objekty ( zeleznicni modely ). Pomoci CNC frezky me napadlo toto: nalepim plastovou desku treba 0.3mm, frezka ji zarovna po cele plose na 0.2mm a nasledne vyfrezuje tvar prvni 0.2mm vrstvy. Opet se po cele plose nalepi plast 0.3mm a zarovna se na 0.4mm. Nasledne se frezuje dalsi vrstva. A to se opakuje dokud nevznikne pozadovany objekt. Myslim, ze neni problem generovat data pro jednotlive vrstvy. Co vy na to ?
Pavel R

25. 11. 2009, 8:06

Asi by to šlo, ale to nalepování vrstev mě přijde jako šílená pakárna. BTW : železniční modely - tedy jejich výrobu předváděli na MSV nějací čeští výrobci (ale fakt si nevzpomenu -byli snad někde z Uh.Brodu...) a to na ,,běžné´´, byť malé pětiosé fréze.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2009, 11:32

purs píše:Po predvedeni 3D tiskarny se mi take hlavou honily myslenky, jak tvorit 3D objekty ( zeleznicni modely ). Pomoci CNC frezky me napadlo toto: nalepim plastovou desku treba 0.3mm, frezka ji zarovna po cele plose na 0.2mm a nasledne vyfrezuje tvar prvni 0.2mm vrstvy. Opet se po cele plose nalepi plast 0.3mm a zarovna se na 0.4mm. Nasledne se frezuje dalsi vrstva. A to se opakuje dokud nevznikne pozadovany objekt. Myslim, ze neni problem generovat data pro jednotlive vrstvy. Co vy na to ?
Mně to přijde jako zbytečná komplikace. Když už mám frézku tak se tohle dá vyfrézovat přímo a podle potřeby i s jemnějším krokem. Ale v principu by to šlo, vygenerovat dráhy nástroje pro jednotlivé vrstvy skutečně není příliš obtížné.
Aleš Procháska
Pavel R

26. 11. 2009, 3:36

No tříosou frézou zdaleka všechno nevyfrézuješ, zejména když se jedná o železniční modýlky. Ale šlo by to částečně ošulit indexací vřetene.
ledvinap

26. 11. 2009, 4:48

Doporucuju se podivat na RepRap.org, zvlast novy modely extruderu. Pokud uz clvoek ma cnc frezu, stacilo by jen pridat extruder.
Rozliseni neni uplny zazrak, zvlast u tech vlacku, ale mozna by pomohlo to pak zacistit frezkou ...
purs

26. 11. 2009, 7:54

pan Procháska napsal :
Mně to přijde jako zbytečná komplikace. Když už mám frézku tak se tohle dá vyfrézovat přímo a podle potřeby i s jemnějším krokem. Ale v principu by to šlo, vygenerovat dráhy nástroje pro jednotlivé vrstvy skutečně není příliš obtížné.

Obrazne receno - dutou krychly nevyfrezujes.

pan Pavel R napsal :
No tříosou frézou zdaleka všechno nevyfrézuješ, zejména když se jedná o železniční modýlky. Ale šlo by to částečně ošulit indexací vřetene.

Co to je indexace vretene ?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2009, 8:19

Pavel R píše:No tříosou frézou zdaleka všechno nevyfrézuješ, zejména když se jedná o železniční modýlky. Ale šlo by to částečně ošulit indexací vřetene.
Jasně, ale když je to modýlek tak se nejspíš dá slepit z dílů frézovaných samostatně, stejně tak ta dutá krychle :-). U těch vrstev jenom vidím spíš víc nevýhod než výhod.
Aleš Procháska
Pavel R

27. 11. 2009, 8:03

to Purs: Indexace vřetene zanmená to, že vřeteno je na ose Z upevněno nikoliv fixně, ale lze jej odaretovat a ručně natáčet - a to kolem osy, která bývá typicky rovnoběžná s osou X, takže to v praxi vypadá tak, že se vřeteno natočí třeba o 90°, zaaretuje se a pak se obrábí. Má to však háček - chce to řídící systém, který to pobere.
purs

17. 3. 2010, 12:58

Zajimava a levna 3D tiskarna je na http://www.easycnc.cz. V jejich e-shopu je i samostatna "tiskova hlava". Asi by to slo pripevnit i na nase CNCcka. :D
Thymark
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2010, 8:21

Podle mýho by bylo mnohem lepší postavit CNC mašinu která by vyráběla modely podobnym způsobem, ale ne ze sádry, nýbrž nějakym slabym lejzrem z nylonovýho prášku..
OskarB

18. 7. 2010, 10:15

Thymark proc myslis, ze to je lepsi? Ja nemam zkusenosti, ale premyslim, ze tu predchozi 3D tiskarnu bych koupil. Prijde mi to cistsi prace nez laserovat do prasku, a hlavne kdyz vypalim v prasku prvni vrstvu, jak na tu vrstvu nanesu dalsi vrstvu prasku aby se udrzela?
Thymark
Kontaktovat uživatele:

19. 7. 2010, 7:50

OskarB píše:Thymark proc myslis, ze to je lepsi? Ja nemam zkusenosti, ale premyslim, ze tu predchozi 3D tiskarnu bych koupil. Prijde mi to cistsi prace nez laserovat do prasku, a hlavne kdyz vypalim v prasku prvni vrstvu, jak na tu vrstvu nanesu dalsi vrstvu prasku aby se udrzela?
Presne tak isto ako funguju tieto tlačiarne už par rokov, maš tam box, ktory ma vo vnutri pohyblivu plošinu a ta sa aj s praškomktory sa nanaša vrstva po vrstve prepadava smerom dole. Takyto stoj som už vydel a preto konštatujem že to je lepšie ako sa pokušat to robit zo sadry
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“