Deckels heaven ...

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Pupak
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2009, 5:02

xxxx
Naposledy upravil(a) Pupak dne 4. 1. 2010, 6:57, celkem upraveno 2 x.
prichy

15. 7. 2009, 7:22

kurna pupaku, kde to mas? :lol: nova dilna?

Mimochodem, jak ti to chodilo s puvodnima trapezakama (presnost) ?
Prichy
Pupak
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2009, 9:29

U masiny ze Sometu byly trapezaky vybehany a meli vuli vic nez 0.1mm.
U te predchozi jsou srouby skvele a vule je prakticky nulova.Mrtvola je taky slusna a realna presnost obrabeni je pod 0.05mm. S tema kulickama je to jeste o neco lepsi a hlavne neni mrtvola,coz ma vyhodu lepsiho chodu stroje. Take rychlosti jsou lepsi a motory mensi.
V zasade je to ale jedno. Pokud natrefis dobry stroj,da se predelat s puvodnimi srouby v pohode. Uprava na ty kulicky je dost maso a je treba spec. matek s 30mm prumerem,jinak se tam clovek nevejde.
Nicmene vysledek stoji za tu praci. Tyhle masinky fakt nemaji chybu.
Co se dilny tyce,je jeste stale puvodni.Nova se buduje,ale neni cas.
Tady se uz nevejdu. Jednoho deklika stejne prodam,protoze je nesmysl mit dve stejny masiny,ale nejradsi bych si je nechal vsechny. Zkousel jsem i soustruzeni s C-osou.Proste je to parada,co vsechno se s tim da delat. Na jeden stroj jsem pridelal desku s T-drazkama kdyz jsem pred tim to cecko ufiknul a zafrezoval. Tim vznikne naprosto univerzalni stroj,na kterem se daji obrabet i ty nejsilenejsi veci.
prichy

15. 7. 2009, 9:47

opravdu nadhera, paradoxne jsem (nekdy to tak delam) cetl stare tema, kde jste si vymenovali nazory kolem litiny s robokopem, ja samozrejme pochopil, jak jsi to myslel ( ze kontrukce musi byt spise dobre vymyslena tedy hlavne dobre vymyslena at je to z cehokoli)

ted mas litiny plnou dilnu :lol: trochu ti zavidim misto, ja pockam az mi prijde "osa Z" cili jeden z inzerovanych lin. stolu a konecne se pomalu dam to poradne masiny....

Mimochodem uz nejakou dobu jedu na ten teknomotor ( to sedmikilo) a vykon oproti kressu cca 2krat vetsi...hlavne si dovolim veci, ktere jsem drivejc nemohl..
Vreteno pujde na novou masinu, ktera by mela byt sloupovka ala pupak.....lineary uz jsou na ceste tak jeste sezenu sem tam nejaky kulicka a neco hliniku :lol:

cnc zdar, jde ti to opet skvele

( mimochodem s novym vretenem na 16kach nepodeprenych cca 400 mm dlouhy jedu 6-kou po 0.5mm rychlosti 200mm/min na plny zaber...sice jeste otacky 12tis ovsem teknomotor se nize dost hreje, takze nevim, jestli ho mam trapit na nizsich otackach :-( ale i tak, proste to vreteho je citit i na mem "orezavatku" )
Prichy
Pupak
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2009, 6:12

Clovek za ty roky prece jen pochopi par veci. Litinove stroje jsou proste standard a pokud jsou udelane dobre,nemaji chybu. Litina ma mnoho dobrych vlastnosti,ktere ji predurcuji prave na vyrobu stroju. Musi byt ovsem kvalitni a vyzrala. Stroje z Ciny budou vzdy horsi,nez stroj z duralu,protoze tvarova stalost je nesrovnatelne horsi. Ja bych taky radsi stavel stroje z litiny,ale tady uz nikde krome srotaku vyzralou litinu nesezenes a delat neco nad 300 kg je pro me technicky neresitelne.
Dural je vyborny material [ stavi se z nej letadla a rakety ],ale vyzaduje jiny pristup nez litina. Musi se pocitat s vyssi nachylnosti ke kmitani a pro dosazeni srovnatelne tuhosti dat trikrat tolik matrose. Diky snadne obrobitelnosti ale dovoli vyrabet tvarovky,ktere maji vyssi tuhost a tim se zase jeho nedostatky kompenzuji. Je to proste vzdy kompromis a dulezity je vystedek. Jinak jsem vyzkousel jeden trik na potlaceni kmitu v duralu.
Staci slepit tri 10mm plochace alkaprenem a vznikne 30mm material s dokonalymi tlumicimi vlastnostmi.
V tehle oblasti je porad co objevovat a to je na tom to krasne. A az budu umet udelat stroj srovnatelny s Deckelem,tak budu stastny jak blecha. :lol:
misox

16. 7. 2009, 11:54

To je F1 DECKEL ?
Pupak
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2009, 6:06

To jsou GL1. F1 je nastrojarska frezka podstatne robustnejsi konstrukce.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“