Základní vlastní frekvence fasády
Dobrý den,
potřeboval bych radu ohledně výpočtu zatížení konstrukce větrem. Pro výpočet jsem používal knihu: Navrhování konstrukcí na zatížení větrem, příručka k normě ČSN EN 1991-1-4. Vystupuje zde součinitel konstrukce, kde je uvedeno několik podmínek, kdy je roven 1. Jedna z nich je pro fasády a prvky střech se základní vlastní frekvencí větší než 5 Hz. Potřeboval bych nutně vědět, co to je základní vlastní frekvence a proč zrovna 5Hz??
Děkuji
potřeboval bych radu ohledně výpočtu zatížení konstrukce větrem. Pro výpočet jsem používal knihu: Navrhování konstrukcí na zatížení větrem, příručka k normě ČSN EN 1991-1-4. Vystupuje zde součinitel konstrukce, kde je uvedeno několik podmínek, kdy je roven 1. Jedna z nich je pro fasády a prvky střech se základní vlastní frekvencí větší než 5 Hz. Potřeboval bych nutně vědět, co to je základní vlastní frekvence a proč zrovna 5Hz??
Děkuji
To se obrať na nějakýho stavebního statika, tady je to spíš o strojních konstrukcích. Najdeš možná něco na TZB info. Souvislost s frekvencí a stavbou jsem okrajově zaslechl na škole ve vztahu k průzvučnosti, ale to je tak všechno. Podrobněji bys mohl něco zjistit třeba i tady http://www.psds.cz/blog-o-statice/blog/blog-o-statice
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Tohle je uzkoprofilová záležitost, to max na tom https://www.tzb-info.cz/ ale spíš bych to viděl, že si to vyžádá google - statik v nejbližším okolí - zaslat dotaz zda se pohybuje v problematice - žádost o schůzku/konzultaci.
A nebo pokud to není vyloženě důležitý, tak Aukro, nakoupit knihy a samostudium. https://aukro.cz/vysledky-vyhledavani?text=statika
A nebo pokud to není vyloženě důležitý, tak Aukro, nakoupit knihy a samostudium. https://aukro.cz/vysledky-vyhledavani?text=statika
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
No celkem důležitý to je. trošku jsem si s tím sám zavařil, protože jsem elektrikář a v bakalářce jsem počítal základní zatížení větrem a oponent se chytl právě tady té frekvence.
Zítra zkusím zajít na stavební fakultu do knihovny a uvidím co se dá dělat.
Každopádně děkuji za reakce.
Zítra zkusím zajít na stavební fakultu do knihovny a uvidím co se dá dělat.
Každopádně děkuji za reakce.
No, když děláš školu, určitě tam jsou profesoři, a konec konců i ten oponent... Co by se stalo, kdybys za někým z nich pišel a řekl, tvl, já na tohle nemůžu přijít, a chtěl bych to znát....Tož oni by se nevykašlali na to, aby pomohli někomu kdo má zájem to vědět? Jasně, VŠ je o tom umět informace hledat, třídit a používat, ale kam jinam pro ně jít.
Rozhodně statici s frekvencí počítat musí.
Rozhodně statici s frekvencí počítat musí.
To je jasný, to máš pravdu. Jen dělám elektrotechniku. Myslím, že vedoucí a a tipl bych, že ani oponent netuší co to je. Uvidím co se dá dělat. Zatím to vidím na tu knihovnu a kdyby to neklaplo, tak zkusím nějakýho profesora ze stavebky nebo strojárny.
Já o tom nic nevím a ani nic vědět nechci.
Ale můj google třeba na na dotaz "building face wind resonance frequency" vysype spoustu rozumů, včetně hluboce vědecky pojatých prací.
Jestli těch 5 Hz není použito jako dělicí rovina mezi malými objekty (které budou mít rezonanční frekvenci asi vyšší) a velkými objekty (které budou mít rezonanční frekvenci těch 5 Hz nebo míň).
Ale určitě to závisí i na materiálu a tvaru dané konstrukce, ostatně jako každá jiná rezonance.
Ale můj google třeba na na dotaz "building face wind resonance frequency" vysype spoustu rozumů, včetně hluboce vědecky pojatých prací.
Jestli těch 5 Hz není použito jako dělicí rovina mezi malými objekty (které budou mít rezonanční frekvenci asi vyšší) a velkými objekty (které budou mít rezonanční frekvenci těch 5 Hz nebo míň).
Ale určitě to závisí i na materiálu a tvaru dané konstrukce, ostatně jako každá jiná rezonance.
Vlastní frekvence je vlastnost materiálu, kdy po rozkmitaní předmětu, objektu na danou hodnotu, nedojde, ani při přestaní působení vnějších aspektu, k zastavení kmitání okamžitě ale pozvolně, či v opačném případě k rozpadu.
U třeba rotačních součásti hřidelu, pokud otáčky dosahnou vlastní frekvence dojde k rezonaci a následné k rozpadu součástky.
U budov dochází díky porývům větru ke střídavému, či mijivému namahání a pokud dosahne vlastní frekvence, budova se začne rozpádat. Většinou tomu docházelo u pádu mostu. Kdy porýv rozmital most na vlastní frekvenci a ten spadl.
Je to hodnota co se složitě počita, závisí na materiálu, tvaru atd, použivají se na to simulace. Odvijí se od vlastnoti atomu atd.
Inventor, Solid tohle spočita pouze u ocelových konstrukci.
U třeba rotačních součásti hřidelu, pokud otáčky dosahnou vlastní frekvence dojde k rezonaci a následné k rozpadu součástky.
U budov dochází díky porývům větru ke střídavému, či mijivému namahání a pokud dosahne vlastní frekvence, budova se začne rozpádat. Většinou tomu docházelo u pádu mostu. Kdy porýv rozmital most na vlastní frekvenci a ten spadl.
Je to hodnota co se složitě počita, závisí na materiálu, tvaru atd, použivají se na to simulace. Odvijí se od vlastnoti atomu atd.
Inventor, Solid tohle spočita pouze u ocelových konstrukci.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek