testone píše: ↑22. 7. 2019, 8:04
prochaska píše: ↑22. 7. 2019, 6:07
Mex píše: ↑22. 7. 2019, 1:45Pokud by hypoteticky nějaká továrna vyráběla zboží zcela sama, bez účasti lidí, tak pak to zboží, které se tam vyrobí, bude mít nulovou cenu.
Otázka je, proč by někdo provozoval továrnu vyrábějící zboží s nulovou cenou
... a za co by postavil tu továrnu a kde vezme elektriku
(on ale ten původní Mexův příspěvek byl asi myšlen jinak)
No proto jsem to psal. Protože taková situace nemůže v praxi nikdy nastat. Takové to strašení tím, jak nám roboti berou práci, na nás už nezbude a navíc si roboti své výrobky kupovat nebudou - to je jen nedomyšlená a nesmyslná extrapolace. Protože v praxi samozřejmě někdo musí ty roboty a fabriky postavit, servisovat, dodávat energie a materiál atd. atd. Takže výsledkem bude, že práce opět bude pro všechny (kteří chtějí a můžou pracovat), jen ty výsledné produkty budou vzhledem ke mzdě lidí levnější a dostupnější. A odpadne část nepříjemných a nebezpečných prací.
Což ale sebou samozřejmě nese také problémy, i když jiné. Jednak příliš snadnou dostupnost. A co je možná ještě horší, tak uvolnění velkého množství lidí do nevýrobní sféry, kde pak řeší nesmrtelnost chrousta - generují omezení/nařízení/vyhlášky a komplikují život ostatním.
K tomu 3D tisku: ten slogan o samo-replikující technologii byl podle mě geniálně zvolený. V praxi je to samozřejmě kravina, ale přitáhlo to pozornost medií a všelijakých těch konferenčních chlebíčkářů.
Na 3D tisku mě v praxi překvapují 2 věci: jak málo se používá (nebo se o tom aspoň málo mluví) kombinace 3D tisku a klasického obrábění. Já nejsem tiskař, občas si něco jen příležitostně vytisknu. Ale protože tisk dělá hnusný povrch, tak velmi často to pak zkombinuju s frézováním nebo jiným klasickým obráběním. Takže ve výsledku tomu dám slušný povrch a celkem přesné rozměry (samozřejmě přesné vzhledem k plastu).
A druhá věc, proč se tak málo používá tisk z vosku. Vždy jsem si myslel, že na kovové kusovky metodou ztraceného vosku to musí být celkem bezva.