3D tiskarna

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2019, 10:50

Kdyz tam bude vule budes tam mit nejistotu tudiz hnusny povrch
To nemusi nic stavet to si to muze koupit hotove z ciny
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

25. 8. 2019, 10:59

Osa Z svou váhou působí dolů a vymezuje vůli. Takže za běžných okolností se na zhnusnění povrchu jinak neprojeví.
Ale v případě, kdy se něco nepovede (třeba ta špatně zvolena tloušťka vrstvy) prostě uhne.

V elektronice taky můžeš použít extrémně tvrdý zdroj, který v každém případě dodrží napětí na výstupu, i když bude to zařízení třeba v plamenech.
Ale správná elektronika má ten zdroj tvrdý jen tak akorát - za běžných okolností se to neprojeví (podobně, jako váha osy Z to tlačí dolů a vůle se neprojeví), ale když se stane průser tak "uhne" a zařízení ochrání.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2019, 11:24

To je samozrejme teorie
Ale jsou tam i jine sily nez gravitace
Vyzkousej a uvidis
t256

25. 8. 2019, 11:32

Vaha ti nekdy stolek stlaci, nekdy nestlaci. V realnem svete se na to neda spolehnout, muzes mit bordel ve vedeni, rozhasenou geometrii, nepresne nebo prilis tuhe vedeni a asi milion dalsich veci. Proste na to teoretizovani o gravitaci se v realu v zadnem pripade spolehnout neda.

K te prvni vrstve, pokud budu mit jistotu ze mi stolek nikam necestuje a budu vedet ze je presne tam kde ma byt, tak nevim jak bizarni pohnutka by mne vedla k tomu, abych zamerne nastavoval blbou tloustku prvni vrstvy :-)

Myslenka ze stroj by mel byt takovy, ze pri pruseru nekam "uhne" mi prijde dost zcestna. Nevim jak by panove frezari byli spokojeni s frezkou takove tuhosti :-)
Napeti v zasuvce ti taky nikam neuhyba kdyz hrozi poskozeni spotrebice, max. vyhodi pojistky, ale to uz je spotrebic v panu...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2019, 11:35

Presne tak
Jistota a spolehlivost parametru je zaklad pro kazdy uspesny projekt.
A zase se opakuju k cemu by byla stavba nejiste masiny kdyz takovych si muzu v ruznych variantach naobjednat z ciny desitky. Chapu li to tak tahle masina ma mit vyresene tyhle nectnosti. A ty tu ted nabadas k pravemu opaku.
Mex

25. 8. 2019, 11:47

t256 píše: 25. 8. 2019, 11:32 Vaha ti nekdy stolek stlaci, nekdy nestlaci. V realnem svete se na to neda spolehnout, muzes mit bordel ve vedeni, rozhasenou geometrii, nepresne nebo prilis tuhe vedeni a asi milion dalsich veci. Proste na to teoretizovani o gravitaci se v realu v zadnem pripade spolehnout neda.

K te prvni vrstve, pokud budu mit jistotu ze mi stolek nikam necestuje a budu vedet ze je presne tam kde ma byt, tak nevim jak bizarni pohnutka by mne vedla k tomu, abych zamerne nastavoval blbou tloustku prvni vrstvy :-)

Myslenka ze stroj by mel byt takovy, ze pri pruseru nekam "uhne" mi prijde dost zcestna. Nevim jak by panove frezari byli spokojeni s frezkou takove tuhosti :-)
Napeti v zasuvce ti taky nikam neuhyba kdyz hrozi poskozeni spotrebice, max. vyhodi pojistky, ale to uz je spotrebic v panu...
Poslední post z mé strany, nechci válčit, nemám proč.

O blbém nastavení tloušťky první vrstvy psal robokop. Já jsem mu na to odpověděl, že tam je pak lepší, když osa uhne než aby udělala problém. A na tom si teda docela stojím.

A stejně tak jsem už předesílal, že 3D tisk není třískové obrábění. A nelze principy z třískového obrábění bezhlavě aplikovat i všude jinde, jen proto, že to používá podobné komponenty.

Ano, napětí v zásuvce neuhne, protože to prostě neumí. Ale pokud už za tu zásuvku nainstaluješ něco inteligentního (frekvenční měnič, zdroj atd.), tak tam už většina rozumných lidí nastaví jiné chování, než "tuhost za každou cenu".
t256

26. 8. 2019, 12:30

Mex píše: 25. 8. 2019, 11:47 A stejně tak jsem už předesílal, že 3D tisk není třískové obrábění. A nelze principy z třískového obrábění bezhlavě aplikovat i všude jinde, jen proto, že to používá podobné komponenty.
Proc ne? Ja si takovou tiskarnu (relativne pevnou, tuhou a presnou) postavil a muzu potvrdit ze principy pouzit lze a funguje to velice dobre.
A kdybych nedal na "chytre" rady pitomcu z for typu rebelove a nepoddimenzoval zbytecne nektere casti, fungovala by jeste lip.
Neresim tak zadne problemy zpusobene mizernou mechanikou jako 2/3 tamniho osazenstva a muzu se soustredit na vlastni tisk kde je i bez toho problemu dost.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2019, 12:34

Mluvis mi z duse
Vetsina problemu resenych kolem 3dtisku souvisi s nectnostmi mechsniky protoze to je nekde poddimenzovane
lubbez

26. 8. 2019, 8:11

No diskuze nám trochu uhnula. Měl jsem půjčenou profi tiskárnu Mark od Markforget a i něco málo jsem na ní vytisknul. Ani ona neměla na sobě žádné kované pevnostní díly. Abych se přiznal, je mi úplně jedno, jak si kdo svou hračku postaví, ale když čtu o výměně malého lineáru za větší, tak mi to nedá. To je přeci blbost. Lineár má už z principu valících se kuliček při pohybu tření, krom toho i nemalou váhu. Tiskárna potřebuje přesný opak, minimální tření a co nejmenší váha. Setrvačnost je prostě svině. To je důvod, proč se dělají bowdenové tiskárny a proč jsou tak rychlé. Pevnost a tuhost konstrukce jdou samozřejmě proti váze a setrvačnosti a je jenom potřeba najít ten správný průnik vzájemně protichůdných požadavků. Jestli se na osu Z použije kuličkáč nebo trapéz je asi úplně jedno, snad jen že matka kuličkáče je zbytečně velká.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2019, 8:24

To snizovani hmotnosti je dane malou tuhosti a vibracemi. Je to proto ze to bez toho na tech netuhych masinach nejde. Jenze bowden ma dalsi nevyhody ktere tam vneses. Logicky mi vyplyva ze kdyz bys udelal litinovou tiskarnu s kulickacema a servama ziskal bys abs. tuhost na danou aplikaci a tim jistotu ze vse bude tam kde ma v danou chvili a nebude se chvet. Diky servum stejnou dynamiku. A mohl by ses vyhnout ruznym bowdenum a jinejm rovnakum na ohejbak. Ale ta cena by nebyla mala. Ne ze by u nekterych tech hracek ta cena byla mala.
Proste celej svet 3d tisku je jeden monster kompromis mezi cenou dilu tuhosti a presnosti. Nekdo ho zvladnul lepe nekdo hure.
Ja osobne jsem zvedavej jak to vyjde kdyz to bude udelane nekompromisne tuhe.
t256

26. 8. 2019, 8:39

Jo, ta hmotnost je problem jen kvuli pruznosti remenu a vzniku povrchovych efektu pri tisku, proto jsem psal at tam nedava ty velke vedeni a pouzije radeji sirsi a kvalitni remeny. Da se to eliminovat snizenim akcelerace a rychlosti pri tisku vnejsich ploch. Ale treni ma vedeni mnohem mensi nez ty kluzne pouzdra, a hlavne s rychlosti tolik nestoupa. Kdyz jsem zkousel maximalni rychlosti, neztracelo mi to kroky ani pri 500mm/sec. Pouzivam obycejne malicke motory z microconu. Male vedeni neni zas o tolik tezsi nez ty vodici tyce a drzi bez vuli a ve vsech smerech, cehoz je treba pri navrhu tiskarny vyuzit. Kdyz tam da ty tyce, musi hybat se dvema, kolejnicka staci jen jedna, extruder pridela rovnou na vozik a ma to naprosto presne bez jakychkoliv vuli a nejakeho krizeni, pracneho serizovani souososti tech tyci apod. a pri tom zatizeni to vydrzi naveky i pri cinskem provedeni.
lubbez

26. 8. 2019, 9:46

Jak jsem psal na začátku, každý je sám strůjce svého štěstí a zkušenosti jsou nepřenositelné. Nechci tady polemizovat nad litinovým strojem se servy na 3D tisk a kuličkovými šrouby na pohon, tam ať se každý realizuje podle své chuti. Dokonce si myslím, že to bude i fungovat. Co je klíčové, neporovnávat to s Průšou, protože to je komerční projekt ohlodaný až na dřeň a výsledek je hračka pro dospělé. Robustnější promyšlená konstrukce vedení v souřadnicovém systému bude asi základ, ale tady bude potřeba dost teoretických znalostí, aby se člověk dopočítal správného výsledku. Já třeba ty znalosti nemám a protože jsem nechtěl laborovat, tiskárnu jsem si koupil. Když jsem to zpětně spočítal, vyšla mě na 58 hodin práce.
t256

26. 8. 2019, 9:58

S tim casem mas naprostou pravdu, pokud chce tisknout je lepsi si tiskarnu koupit, stavba a navrh zabere neskutecne mnozstvi casu. Prekvapive ale ne zas az tak moc penez, oproti tem cinskym vaklum. Kdyz odmyslim vsechny ty nestabilni konstrukce z regalovych profilu a profi stroje, moc jinych konstrukci tiskaren jsem nevidel. Tak drzim palce a nenech se odradit. Nekoho proste bavi lepit letadelka, nekdo si postavi tiskarnu. Spoustu veci se tak nauci.
Tukanekb8
Protřelý bazarník

26. 8. 2019, 10:17

Vsem dekuji za velmi plodnou konverzaci plnou uzitecnych rad. Necekal jsem ze zrovna s osou Y budu mit problem. Ale chci proste tiskarnu s pevnym bedem. Mam k tomu vice duvodu. Poptal jsem kulickove srouby s velkym stoupanim, ale myslim ze to bude nad me financni moznosti. Tak to zkusim vyresit tak, ze dam ke kazdemu linearu vlastni motor s remenem, zatim to zkusim s tim klasickym GT2, pak to pripadne predelam na lepsi remen. Ve sve tiskarne mam uz skoro dva roky tyto remeny, ktere byly soucasti dodavky a stale mi pripadaji v pohode a to tisknu prakticky denne.
Soustruh Magdeburg D30, CNC frézka home-made, 3D tisk home-made,...
t256

26. 8. 2019, 10:29

Jaky mas duvod ze chces mit bed pridelany k boxu napevno? Pokud s nim budes jezdit jen nahoru/dolu, pohyb je minimalni a na tisk by to nemelo mit zadny vliv. Dost to zjednosi konstrukci a serizeni cele tiskarny.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“