Autodesk Fusion 360

CAD software, shareware, freeware
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3000
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

28. 8. 2019, 3:17

To je těžký. Ty nástroje na té úrovni co poskytuje ten fusion to se člověk u jiných CAD systémů nedoplatí. Jestliže třeba vydrží být tak levný následujících 10 let, tak to je celkově 130 000Kč. Za to dneska člověk stěží pořídí základní 3D parametrický CAD, natož CAM a MKP a co ještě dalšího tam mají. No možná ostatní CAD systémy díky tomu zlevní. Takže když jiným nevadí, že svoje a cizí data poskytují třetí straně, tak to je dneska určitě to nejlepší řešení v poměru cena-výkon na trhu. Snad ale na tom nikdo nezkrachuje až podepíše nějakou smlouvu o dílo kde bude drobným písmem napsáno, že data se dalším stranám neposkytují. Následující soudní spor by nejspíš prohrál. Ono stačí, že zadavatel se svým produktem na trhu neuspěje a pak kouká, na kom by se zahojil. Tudle praktiku jsem už zažil naštěstí jako zaměstnanec. Ale pak zaměstnavatel po prohraném soudním sporu hledal na všech co se projektu účastnili viníka a bylo to dost nepříjemný se obhajovat.
r4cv
Příspěvky: 1649
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

28. 8. 2019, 3:22

Amen.
mňa sa autodesk snaží už 3 roky nalákať na zľavu. dajú mi inventor na rok za 1/2 (1/3?) obvyklej ceny, len aby som obetoval starú 15 ročnú licenciu.
Uživatelský avatar
Habešan
Příspěvky: 588
Registrován: 12. 12. 2013, 2:25
Bydliště: Plzeňsko
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2019, 5:44

0xDECAFF píše:
28. 8. 2019, 2:40
nebyla k dispozici dokumentace vlastních starších výrobků
Vím o takové firmě.
Smutné je, že ten pomalý krach pořád ještě nedospěl k úplnému krachu...
Sháním (opotřebované) formy na PET lahve. t=7680&start=615
OlinaJa
Příspěvky: 2
Registrován: 10. 9. 2019, 11:53

10. 9. 2019, 12:03

Můžu poprosit o přidání do skupiny? Fusion používám asi rok a teď mně láká že už snad je i v češtině.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3000
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

16. 9. 2019, 9:02

Jde ve Fusion si nějak pohrát s nastavením importu stp, aby se ve stromu zobrazovali názvy dílů a ne očíslované párty?
Stepa
Příspěvky: 1
Registrován: 20. 9. 2019, 7:49

20. 9. 2019, 8:28

Také bych se rád přidal.
Jsem uplný začátečník :D
Zatím jsem jen lehce 3D modeloval v openscadu.
Modely pro 3D tiskárnu, předpokládám že Fusion 360 pro frézky bude asi uplně něco jiného.
Frézka mi ještě nepřišla takže jsem si Fusion 360 ještě zatím nenainstaloval.
bobca
Příspěvky: 16
Registrován: 21. 6. 2018, 7:52

25. 9. 2019, 7:04

bobik píše:
27. 7. 2019, 6:37
No firmy ani kolikrát nevědí, co se s jejich CAD daty děje. To se zadá výroba externí firmě, ta má externisty, ty mají také svoje externisty ....
Stačí se podívat na uloz.to, tam se toho kolikrát najde. Oproti tomu by ten cloud teoreticky měl být bezpečnější. Tam je jen jeden velký bratr, co má nástroje pro analýzu tvojich dat, zda se jim z toho něco bude hodit či nikoliv. Nespíš bude v licenčních podmínkách podobná klauzule, co má google, že může používat vaše data pro odvozená díla z nich. Ovšem, jak se pozná, že data nahraná na cloud jsou právně vaše, či vašeho zákazníka? Ten můj zákazník má nástrojárnu, v tom Fusion360 otevírá data forem, kde jsou zaformované automotive díly. Ale jeho zákazník svěřil data jen jemu a ne další straně. Tak zatím to funguje bez skandálů, tak buď jsou ty odvozená díla tak dobře odvozená, že je to právně nenapadnutelné, nebo je autodesk skutečně poctivý, a s vašimi daty dále nenakládá. Nevím. Já jsem prostě stará struktůra, co má ráda kontrolu nad svým PC, kde operační systém a programy dělají to, co chci já a ne někdo, že mi bude rozhodovat, co je pro mě nejlepší beze mě. Avšem je to jen taková iluzorní kontrola, když je PC připojené k internetu. To vím.
Technicky vzato není nutné nic na cloud ukládat :) prostě si to nakreslíš, naprogramuješ a exportuješ do PC bez uložení na cloud. Pokud chceš offline variantu tak pak jedině solidworks s HSM taky možnost :)
bobca
Příspěvky: 16
Registrován: 21. 6. 2018, 7:52

25. 9. 2019, 7:08

HonzaHorka píše:
10. 8. 2019, 11:41
Fusion 360 je dobrý počin pro hobíky. Po nedávném průšvihu který se stal v naší firmě bych se solidworksu vyhnul obloukem.
Pokud ho máte koupený tak je to ok, ale pokud si ho stáhnete a používáte tak se děje to že solid v tichosti ukládá data o používání a po nějaké delší době to končí žalobou ze strany solidu. Je to jednoduchá metoda jak si najít nové zákazníky. To jen na okraj k používání nelegálního software.
Je to ochrana proti pirátství tak nevím proč Vás to překvapuje :D má to více programů :)
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3000
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

25. 9. 2019, 8:03

Taky craklá Catia má tohle opatření, ale ti se prý snaží napřed dohodnout mimosoudně nabídkou odkupu používaných modulů. Řekl bych, že tvůrcem cracku byl samotný výrobce sw. Ještě nedávno nebyli studenské nebo demo-verze, takže ten, co se v tom chtěl naučit tak si to musel prostě ukrást nebo platit nekřesťanské peníze za školení. Ale naštěstí nehonili studenty a jednotlivce, tohle se týkalo jen firem. Dnes už se samotná Catie craknout nedá a jsou studenské verze zdarma, takže od tohodle, v podstatě nemorálního obchodního modelu, odstoupili.
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 1130
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

25. 9. 2019, 9:14

Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1043
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

26. 9. 2019, 1:49

Zdravím
Mám dotaz pro znalejší Fusion(u). konkrétně jde o postprocess Linuxcnc.
V základu je postprocess nastaven tak, že při startu programu a na jeho konci, osa Z jede na pozici G53 Z0. Potřeboval bych poradit kde v postprocessoru a jak nastavit aby osa jela na pozici např G53 Z 80. Pročítal jsem postprocessor horem dolem, ale jsem z něj trochu mimo. nějaké řádky z příkazem G53 jsem našel, ale kde bych měl změnit hodnotu na daných Z80, to už jsem bohužel nepobral. Toto by mi velmi pomohlo, kdyby mi někdo poradil co s tím.

Respektive ještě doplnit prodlevu např 3s od spuštění vřetene (M3) po samotné rozjetí programu. To z důvodu nastavené rampy na vřeteni, což je ale asi jasne :) . To však není nijak důležité, každý program rozjíždím stejně se sníženou Feed, hodilo by se mi to jen v případě více kusů, jinak mne to nebolí.

Přikládám postprocess a děkuji za případné konstruktivní rady.
S pozdrave Slezák a Perun s Vámi :twisted: :twisted: :twisted:
linuxcnc.txt
(47.91 KiB) Staženo 7 x
RaS
Příspěvky: 8013
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

26. 9. 2019, 2:57

s tím rozjížděním po 3s to neřeš postprocesorem (asi by tam taky šla dát hned za M3 pauza) ale řeš to na úrovni linuxcnc.. zapoj signál spindle at speed, obrábět se začne jakmile ten signál nastane.. a ten zapoj buď přímo ze zpětné vazby motoru (nejlepší - protože jiná prodleva je při rozjezdu na 1000ot a jiná pro rozjetí na 10000) a nebo tam tu pauzu nakonfiguruj v halu..

s tím odjetím do Z80 to je podle mě taky nešťastné řešení.. standartně odjíždí do Z0 (strojní nuly tzn Z v max nahoře) pokud budeš mít rozjezd třeba 200mm a obrábět budeš ve výšce Z0 (strojně třeba v Z-100 tedy v polovině rozsahu Zka.. ) tak po skončení programu by to mělo dojet jako kam? do Z80 tedy 20mm pod max a nebo do Z80 vůči stroji tzn -20mm do tvého obrobku? a co kdybys obráběl třeba někde skoro nahoře např v max Z-50 potom by ti to už nemohlo vyjet o těch 80mm nad pomyslnou Z0 (už by vyjela z rozsahu) proto je tam celkem logicky že jezdí před i po začátku nahoru do max Z - tedy do strojní nuly v ose Z, čemu vadí že ti odjede nahoru?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mex
Příspěvky: 6748
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

26. 9. 2019, 3:06

Fusion360 nemám a ani o něm nic nevím. Jen ze zajímavosti jsem se podíval na ten postprocesor. Podle mě to vypadá tak, že tu pozici osy Z bere z nějakého nastavení toho CAMu, tedy že není natvrdo zadaná v postprocesoru:
words.push("Z" + xyzFormat.format(machineConfiguration.getRetractPlane()));
Takže bych hledal nějaké nastavení, kde se to dá uživatelsky nastavit.

Jako ochcávka by se jistě dalo natvrdo do toho postprocesoru vrazit těch "80", ale zrovna čisté řešení to teda není.
Zřejmě by stačilo ten výše zmíněný řádek zaměnit za:
words.push("Z80");

Prodlevu po spuštění vřetene jsem neřešil, to se jistě dá taky snadno donastavit.
Jen mě zarazila ta strašně dlouhá rampa, že to rozjíždíš 3 sekundy.

PS. Mezitím napsal RaS. No ale mazat už to nebudu.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5206
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

26. 9. 2019, 3:20

do LinuxCNC nevidím a možná budu plácat bludy
ale
Neměla by se výše popsaná situace - tedy odjezd do nějaké počáteční/koncové pozice, třeba do pozice pro výměnu nástroje - řešit spíše přepnutím do souřadnic stroje?
nevím zda to Linux umožňuje
v Heidenhainu bych obráběl v souřadnicích obrobku, tedy třeba Z80..., Z0... atd
do počáteční pozice bych odjel třeba Z366 M91
M91 mi to přepne do souřadnic stroje, tj. nezávisle na obrobku
....
příklad - využívám to pro najíždění děličky, dám Y321,55 M91, najedu to, tj do osy děličky a pak si v téhle pozici Y vynuluju ( Y=0 v souřadném systému obrobku)
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
kiko01
Příspěvky: 658
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2019, 3:22

Ja mam na oboch centrach G53Z0 vzdy vo vyske vymeny nastroja, takze to ma svoju logiku...
neviem ci aj ja inych strojoch je to tak ale postprocesor stym podla mna rata, preto to tak robia...
Odpovědět

Zpět na „CAD“