ATC pro Mikron UME 600

lukin1156
Příspěvky: 437
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

9. 9. 2019, 6:51

Chci napsat že při když se neotevřou dveře do 5 vteřin tak to vyhodí hlášku.

...
...
M64 P1 (otevírá dveře)
M66 P0 L3 Q5 ( digitální vstup dveře jsou otevřené, reaguje to i na těch 5 vteřin, akorát že to pak pokračuje dále, nereaguje na hlášku)
o121 if [#5399 EQ 0]
(abort, dvere fail)
o121 endif
....
...

https://youtu.be/AAdtNA5-G8s

našel jsem tento příklad:
M66 P0 L3 Q10
o121 if [#5399 EQ 0]
(MSG, Arc Timeout)
M2 (stop processing here)
o121

Nemám tedy chybu v tom že mi tam chybí M2 ?
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1368
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

10. 9. 2019, 7:49

Chyba bude, vo mne. Zle som napisal:
if [#5399 EQ 0] ; toto je zle
if [#5399 LT 0] ;toto je spravne

Lebo premenna 5399 vrati -1 a nie 0 .
LT znamena " menej"

"Ak je časový limit prekročený, čakanie sa preruší a premenná # 5399 bude držať hodnotu -1. "
Naposledy upravil(a) Juro dne 10. 9. 2019, 8:30, celkem upraveno 1 x.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
lukin1156
Příspěvky: 437
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

10. 9. 2019, 8:25

Dobře vyzkouším :)
Dokážu nějak diktovat natočení toho kolotoče z G kodu kromě M funkce ?
Šlo by to přes analogový výstup ?
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17705
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

10. 9. 2019, 8:29

ja to delam prez ten analog
tedy muzes vyndat do halu cislo nastroje a ten registr propojit s komponentou carousel
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1368
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

10. 9. 2019, 8:37

lukin1156 píše:
10. 9. 2019, 8:25
Dobře vyzkouším :)
Dokážu nějak diktovat natočení toho kolotoče z G kodu kromě M funkce ?
Šlo by to přes analogový výstup ?
A ten Mkod M101 ti nefunguje? Ved tam to mas uz hotove. Ibaze si ich musis spravit 24 .


V inom vlakne si mi odpisal tip na rozsirovaciu kartu 1/0 na 7i84 .
Chcel by som vidiet prepojenia sserial (najlepsie osobne, az tak daleko nebyvas).
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
lukin1156
Příspěvky: 437
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

10. 9. 2019, 9:35

Právě jsem se chtěl zbavit toho většího množství M kodu, ale ještě uvidím, vždycky to dělám jen po večerech.
Karty mám 5i25+7i77 a na ni připojenou kartu 7i84.
Je to propojené drátem který jsem si dělal, na jedné straně RJ45 na druhé je to připojené ke kartě 7i77 na konektor RS-422.
Kartu 7i84 jsem bral někde v Rakousku, možná německu, teď nevím. Bylo to levnější než objednávat z Ameriky.
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1368
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

10. 9. 2019, 11:09

A j som si myslel ze to bude nejak tak.
Tych Mkodov sa asi nevyhnes lebo tam mas uz prikaz halcmd ktory potrebujes na otocenie karuselu. Navyse mozes vypnut mnoho pinov naraz a nemusis pisat dlhe prikazove riadky. Staci napisat M250 do riadku alebo MDI karty.


#!/bin/bash
axis-remote -m "o9015 call" #toto vola externy podprogram ktory ty nepotrebujes
halcmd setp hm2_5i25.0.7i76.0.0.output-10 False
halcmd setp hm2_5i25.0.7i76.0.0.output-11 False
halcmd setp hm2_5i25.0.7i76.0.0.output-12 False
halcmd setp hm2_5i25.0.7i76.0.0.output-01 False
halcmd setp hm2_5i25.0.7i76.0.0.output-02 False
halcmd setp hm2_5i25.0.7i76.0.0.output-00 True
halcmd setp hm2_5i25.0.7i76.0.0.output-13 False
halcmd setp hm2_5i25.0.7i76.0.0.output-14 False
exit 0
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17705
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

10. 9. 2019, 10:02

Ja bych se jim vyhnul a dal to do change a poslal do halu float registr s pozici zasobniku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 437
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

10. 9. 2019, 10:24

Tak dneska pokrok.
Pohyb ruky už mám zvládnutý, chybí tam akorát dopsat nějaké hlášky.
Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi debug,abort, print, msg.

https://www.youtube.com/watch?v=jTl-vW3Bk8M

Potom bych se chtěl zeptat jak by se teda dalo diktovat tomu kolotoči.
momentálně je to napojené nějak takhle:
net tool-number iocontrol.0.tool-prep-number => carousel.0.pocket-number (tímhle diktuju natočení karuselu)
net tool-prep-start iocontrol.0.tool-prepare => carousel.0.enable (tohle předpokládám zůstane)
net tool-prep-done iocontrol.0.tool-prepared <= carousel.0.ready (tohle mi dává signál že je karusel na požadované poloze)

Teď to funguje tak že TxM6 mi nejdříve připraví kolotoč (tool prepared) a potom to až rozjede program M6.
To mi sice nevadí, ikdyž bych byl rád kdyby to polohovalo kolotoč a zároveň třeba brzdilo vřeteno+najetí na pozici.
Potom už by zůstal jet program.
V momentě kdy ruka opustí zásobník začne kolotoč najíždět na polohu předchozího nástroje. Ta bude zapsána do proměnné (jaká proměnná je volná a můžu ji přepisovat a zároveň zůstane zapsaná i po vypnutí stroje?) až na konci programu, kdy bude celý cyklus ukončený.
Jakým způsobem dokážu zapisovat v gkodu parametr a jakým způsobem ho pak dokážu číst a posílat na ten analogový výstup?
Přikládám aktuální konfiguraci.
Díky všem za rady :)
Mikron 10.9..zip
(25.28 KiB) Staženo 14 x
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
r4cv
Příspěvky: 1649
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

11. 9. 2019, 6:14

Za video a rozchodenie výmeny palec hore.

podľa mňa sú 2 spôsoby výmeny nástrojov:
-nástroj sa vždy vráti na svoju pozíciu. to sa robí, keď vreteno najprv odovzdá nástroj do zásobníku a potom sa nastaví na nový nástroj a ten si vezme.
-nástroj sa vráti do pozície práve odovzdaného nástroja - to sa robí pri výmenách s rukou, ako máš ty. tam bude asi iný obslužný program, aby si vždy uložil číslo nástroja do aktuálnej pozície zásobníku.
odo mňa je to len teória, ešte nie som tak ďaleko ako ty.
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1368
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

11. 9. 2019, 7:01

lukin1156 píše:
10. 9. 2019, 10:24
Potom bych se chtěl zeptat jak by se teda dalo diktovat tomu kolotoči.
Ako si uz pisal:
halcmd setp carousel.1.pocket-number=5
lukin1156 píše:
10. 9. 2019, 10:24
Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi debug,abort, print, msg.
Uz som to pisal.
http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/overview.html
lukin1156 píše:
10. 9. 2019, 10:24
Jakým způsobem dokážu zapisovat v gkodu parametr a jakým způsobem ho pak dokážu číst a posílat na ten analogový výstup?
Este raz si precitaj toto vlakno
lukin1156 píše:
10. 9. 2019, 10:24
Ta bude zapsána do proměnné (jaká proměnná je volná a můžu ji přepisovat a zároveň zůstane zapsaná i po vypnutí stroje?) až na konci programu, kdy bude celý cyklus ukončený.
5400 hovori o nastroji ktory je uspesne vymeneny. Ta bude zapisana ak KOREKTNE VYPNES PROGRAM Ja som si vyrobil premennu 4000 a ta mi funguje bez problemov.
Uzivatel Fupe sem niekde dal odkaz na modul pythonu "parametersaver" ktory tento problem riesi.
Premennych mas vela volnych.
http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/overview.html

Uz sa tesim, ako ti nenacita rano nastroj, ktory zostal cez noc vo vretene. :D
Naposledy upravil(a) Juro dne 11. 9. 2019, 7:41, celkem upraveno 1 x.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
lukin1156
Příspěvky: 437
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

11. 9. 2019, 7:17

Asi to nakonec všechno vychčiju následujícím způsobem.
Všiml jsem si že postprocesor mi při výměně nástrojů nejdřív vymění nástroj (T1 M6) a hned na dalším řádku je T2- takže si to načítá kolotoč dopředu a pak nemusím čekat. Akorát nevím jestli to pustí ostatní G kod když to bude točit tím kolotočem. Musím vyzkoušet :)
Druhá věc je jak psal r4cv. Ta ruka vyloženě vybízí k tomu random ukládání nástrojů.
Pak už by zbývalo vyřešit již zmíněné uložení čísla nástroje ve vřeteni :D
Máš nějakou radu Juro? :D
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1368
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

11. 9. 2019, 8:18

lukin1156 píše:
11. 9. 2019, 7:17
Pak už by zbývalo vyřešit již zmíněné uložení čísla nástroje ve vřeteni :D
Ulozit- sa to ulozi, ale je problem to nacitat pri spusteni stroja. To je na zopar riadkov halu, halui.mdi prikazu atd. Realne a bezpecne to vidim na ten python.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
lukin1156
Příspěvky: 437
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

12. 9. 2019, 11:44

Tak teď jsem zase ztracený.
Dejme tomu že budu tedy ukládat nástroje random- mění se pocket nástroje.
Z linuxu mi půjde tool-prep-pocket:
Tudíž bych měl připojit tool-prep-pocket: na carousel.1.pocket-number
To předpokládám připojím v halu
net tool-prepare-pocket iocontrol.0.tool−prep−pocket => carousel.1.pocket-number

Potom ale už moc netuším jak dál.

Tuším že při výměně nástroje ve vřeteni to při vyhození přepíše parametr 5400 na nulu a potom při nahození bude tool prepared= #5400
Potom na konci programu by mělo být něco co by označilo že byla výměna úspěšná.
To jsem akorát našel pin iocontrol.0.tool−changed (Bit, In).
Ten mám nastavit přes volnou M funkci na true nebo jak to řešit ?
Díky :)
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1368
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

12. 9. 2019, 11:50

Teraz som sa uz aj ja stratil v tvojej otazke. :roll:
Radsej nepouzivaj #5400, ale si urob svoju napr. ja mam #4000.
viewtopic.php?t=23259&start=60
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“