návrh frezky KIKO
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak po dlhej dobe sa dostavam k realizacii nejakej hobby masinky, elektronika uz je na ceste,
este niesom rozhodnuty ci pouzijem trapezaky alebo gulickove sroby, + aj - velmi dobre poznam z kopy prispevkov v tomto fore, je to len vec financii, motory budu KM, zrejme 2,5NM alebo aj silnejsie ak to zvladne H2 controler
mam dva varianty konstrukcie, jedna je variant klasickej konzolovej frezky, ta druha je portalovka...
hlavny profil je 80x80x8,zafrezovany aby mal dostatocnu geometricku presnost, kedze asi to nebude polotovar s presnostou IT7
a spajany skrutkami a kolikmi, pripadne sa to sem-tam poheftuje, nerad by som aby bolo nutne zihanie...
budem spokojny ked to obrobi drevo,plasty a dufam ze aj hlinik....
bude to z ocele kedze mam relativne dobru cenu na laserove vypalky...
aku variantu by ste odporucali?
este niesom rozhodnuty ci pouzijem trapezaky alebo gulickove sroby, + aj - velmi dobre poznam z kopy prispevkov v tomto fore, je to len vec financii, motory budu KM, zrejme 2,5NM alebo aj silnejsie ak to zvladne H2 controler
mam dva varianty konstrukcie, jedna je variant klasickej konzolovej frezky, ta druha je portalovka...
hlavny profil je 80x80x8,zafrezovany aby mal dostatocnu geometricku presnost, kedze asi to nebude polotovar s presnostou IT7

a spajany skrutkami a kolikmi, pripadne sa to sem-tam poheftuje, nerad by som aby bolo nutne zihanie...
budem spokojny ked to obrobi drevo,plasty a dufam ze aj hlinik....
bude to z ocele kedze mam relativne dobru cenu na laserove vypalky...
aku variantu by ste odporucali?
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Obávám se, že to je dost optimistická cena. Ano, šikovný CNC operátor by to za 2 hodiny asi dal, ale zaprvé takhle šikovný je málokdo, a zadruhé při kusové zakázce málokdo přizná, kolik na tom opravdu strávil času. Většinou to hrubě nadsazují. Ale třeba se mýlím.bobik píše:Práce na CNC tak 2 hodiny, což jsou tak 2000Kč.
Jinak mně se ta mašinka moc líbí, konečně zase pořádná frézka tady

Ty navařené vzpěry na výložníkovém jeklu ke vřeteni jsou myslím zbytečné - uzavřený profil má velmi solidní tuhost. Tyto vzpěry způsobí akorát víc kroucení při svařování.
Přeju hodně úspechů! Plánuju podobnou mašinu, akorát ne lineáry, ale rybiny, a sloup nebude vařený, nýbrž jsem si na to už pořídil rameno z horizontky. Nicméně předevčírem mi přítelkyně pořídila synka, tak uvidíme, kolik bude času

tak to teda blahozelamKrutor píše:Nicméně předevčírem mi přítelkyně pořídila synka, tak uvidíme, kolik bude časuKdyžtak to pak dodělá on

a o takych 4-5 rokov tu ocakavam prve prispevky od Krutor jr.

Sanest choice in the insane world:
Beware the beast but enjoy the feast he offers
Beware the beast but enjoy the feast he offers
-
- Kontaktovat uživatele:
bohuzial je to moja prva stavba takze si netrufam sypat do toho peniaze na predpete lienary a gulickove skrutky, musia stacit podoprete tyce....
s ocelou problem nemam, frezkou si to vsetko obrobim, mam pracovnu plochu 1000x500 takze vecsinu zvladnem doma...
s ocelou problem nemam, frezkou si to vsetko obrobim, mam pracovnu plochu 1000x500 takze vecsinu zvladnem doma...
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
No jo Kiko, když Ty nás tady nejdřív podráždíš luxusním návrhem s lineárním vedením, a pak dáváš zpátečku na podepřené tyče a dokonce uvažuješ o trapézách! Konstrukce je teď navíc úplně jiná.
Určitě nejdi do trapézů, budeš pořád řešit buď vůli, nebo ztrátu kroků protože to drhne.
Jinak portál je asi tužší než sloup, ale trošku hůř se tam pak manipuluje s obrobkem. Mně se líbila myšlenka použití toho stolu s T-drážkami - toho se stále držíš?
Určitě nejdi do trapézů, budeš pořád řešit buď vůli, nebo ztrátu kroků protože to drhne.
Jinak portál je asi tužší než sloup, ale trošku hůř se tam pak manipuluje s obrobkem. Mně se líbila myšlenka použití toho stolu s T-drážkami - toho se stále držíš?
-
- Kontaktovat uživatele:
no drzim sa ho hlavne preto lebo mam doma dva liatinove stoly z kovosrotu, asi 700x350mm, su z freziek,asi FNG, jeden je dokonca v takom stave ze neni vnom ani dierka,ani skrabanec pomaly...
je pravda ze ma aspon 30kg ale je mi jasne ze pouzitie gulickaca bude priorita... este riesim taku pikosku, skusim vyrobit prototyp planetovej matice, uz to tu bolo riesene na fore, a uvidim ako to bude fungovat...
je pravda ze ma aspon 30kg ale je mi jasne ze pouzitie gulickaca bude priorita... este riesim taku pikosku, skusim vyrobit prototyp planetovej matice, uz to tu bolo riesene na fore, a uvidim ako to bude fungovat...
To jištění těmi bočnicemi bych tam nechal, akorát je dej na šrouby a kolíky. A ten planetární šroub zkus, jsem zvědavý na výsledek. Vlastnosti má stejné jako kuličkáč, záleží jak přesně to vyrobíš. N.
Naposledy upravil(a) nemo dne 15. 8. 2009, 11:51, celkem upraveno 1 x.
Není vedení jako vedení.
-
- Kontaktovat uživatele:
Este sa mi toci v hlave jedna vec, ak pouzijem nakoniec aj tak podoprete tyce, chcel by som skusit pouzit na odlahcenie vozikov podpery ktore by boli umiestnene pod osouX, ten valcek bude s loziskom a pruziny take aby sa dali predopnut na priblizne hmotnost stola, zrejme by sa pouzili 4ks... tym padom by voziky prenasali mensie sily vo vertikalnom smere a zachytavali by hlavne sily od nastroja...