Univerzálu asi opravoval/čistil nebo repasoval snad každý, nebo alespoň doufám že většina, tak poprosím o radu, co s ním? Trochu se mi nezdála, ale přitom ještě fungovala, po rozebrání ustřižený čep jednoho pastorku.
Nějaký nápad jak opravit? Případně kde sehnat nový? Je to UN 160tka. Díky za náměty.
Ten už v kráme nezoženieš, to je ešte starý typ s obojstrannými čeľusťami. Možno niekde na burze, alebo z inzerátu. Donedávna sa mi tu nejaký povaľoval, no neviem, či to nebol z 200-vky.
Jestli by nebylo lepší koupit za pár korun nějakou starou ludru a z ní ho vybrat. Sehnal jsem tu kdysi tuhle 160 bez čelisti za 400. Čelisti jsem našel fungl nový v kovošrotu
Vyvrtej na stred diru, vyrizni zavit, udelej si cep se zavitem a ten tam zasroubuj na loctite. Vrtat samo v soustruhu at to je jakz takz uprostred a kolmo. Oprava tak na hodinu max.
Jasně že je však je to vidět na tom lomu. Navrtat TK vrtákem, to by ještě šlo, pokud ho máš, pokud ne, bude stát běžně přes litr, a to se vyplatí. No a pak do toho ty závity, tomu už bych moc nevěřil.
Amatérský dotaz: a je třeba to opravovat?
Pokud bys tu vnější díru zaslepil (abys omylem nepoužil k utažení zrovna tento pastorek), tak můžeš používat k utahování ty dva zbývající.
Já teda používám pořád jeden, který mám označený. Snad je tak to upínání opakovatelnější.
Nebo je to blbost?
fmodel: běžně tím jedu do kaleného. Používají to i běžně ve fabrikách. Taky na mě kámoš co má železářství koukal blbě, že nechci ty jeho za xxx a beru vidiáky za pár korun - Irwin už je má dobře nabroušený
Tohle je osmička. Tak není tak ostrá. Šestka jela jako fík. Odvrtaval jsem tím i bezpečnostní šrouby na autě. Nic jiného se nechytli. Strhnul jsem ten origo nástavec ...
Za mě teda určitě neopravovat. Ta síla, která je u pastorku zrovna v tomto místě je hrozná. I na těch ostatních pastorcích je vidět, že už je hlava po smrti a je jen otázkou času, kdy se začne vlivem velké vůle v tom otvoru sekat. A kdo ještě nedostal obrobkem po palici, tak si není o co stát. Na provoze jsem jednu takovou hlavu měl, kdy jsem vůbec nevěděl, jestli to už nejde víc přitáhnout, protože to už je stažené, nebo proto, že se to seklo. Výborná záležitost a nikdy více.
Milan