dostal se mi do rukou starší, domácky dělaný, "soustruh". Rád bych ho dal kupy, což znamená pořídit měnič, protože teď je tam motor na 400 V, kdežto já 400 V nemám. Pouze 230 V.
Soustruh bude využit pouze na dřevo.
Poradíte mi prosím?

Díky Venca
Proudy jsou tam 1,9/1,1 A.Mex píše: ↑29. 9. 2019, 7:03 Na tom není moc co radit.
Motor umí zapojení do trojúhelníku, takže s měničem na 230V pojede.
Je to maličký motor 0.25kW (proud, tedy to nejdůležitější, není na fotce čitelný), takže vyhoví skoro jakýkoli malý měnič.
Koupil bych si rozhodně nějaký s vektorovým režimem, pro soustruh určitě.
Tyhle malé měniče jsou levné i nové, o to víc pak když jsou jeté.
Pokud to budeš provozovat na nízkých otáčkách, tak se případně zamysli nad nezávislým chlazením.
Motor má na štítku D/Y, takže musí mít vytažené konce všech cívek.
Mě to právě jen tak napdlo, že by ten měnič mohl umět si ty fáze roztrojit a fázově vzájemně posunout. 400V je proti nule každá fáze taky 230. Měniče to uměj i nahoru, třeba 12/230, tak bych se ani nedivil kdyby i tohle uměly.Mex píše: ↑30. 9. 2019, 7:03
K dotazu na napětí: běžné frekvenční měniče neumí zvýšit vstupní napětí.
Výstupní střídač pak zase naseká to DC napětí a udělá z něho 3x maximálně tolik, z čeho to DC vzniklo. Je to reverzní proces - na vstupu to usměrňovač usměrní, na výstupu střídač zase naseká. Takže nikde po cestě není nic, co by to nějak zvýšilo.
To už ale není frekvenční měnič, ale napěťový měnič. Většinou se používá označení DC/DC nebo DC/AC měnič.