Rotačná os a zároveň vreteno v EMC

Odpovědět
Fizol

18. 8. 2009, 6:56

Potrebujem nastaviť v konfigurácii rotačnú os a zároveň vreteno. Samozrejme, že nie súčasne. Buď jedna aplikácia, alebo druhá. V Machu je možnosť priradiť na jeden ten istý pin parportu rôzne kombinácie.
V EMC som narazil na problém, že sa to nedá.
Vreteno som vyriešil tak, že som použil stepgen s velocity mode.

net spindle-cmd <motion> stepgen.0.velocity-cmd
net spindle-cw <= motion.spindle-forward

Vreteno spúšťam príkazmi M3(M4) Sxxxx. Tu mám problém len so zastavením vretena. Po príkaze M5 vreteno okamžite zastaví a to je pri vyšších rýchlostiach problém. Neviem kde to nastaviť aby to pri vypnutí spomaľovalo. Toto mi zas až tak nevadí, aspoň zatiaľ, horšie je to s tým ako nastaviť aby ten istý motor raz chodil na príkazy M3(M4) a inokedy ako rotačná os napr. A, príkazmi G... atď.

Má niekto tip?
k

18. 8. 2009, 7:00

toto som vyriesil tak ze som si nakonfiguroval dva rozne stroje ;) kedze vsak planujem rotacnu os ktora bude mat elektricky predraditelny prevod (vreteno/delicka - otocny stol) tak to budem asi skusat dostat na jeden stroj .. obavam sa ze sa nevyhnem istym proprietarnym upravam EMC.
Fizol

18. 8. 2009, 7:22

k píše:toto som vyriesil tak ze som si nakonfiguroval dva rozne stroje ;) kedze vsak planujem rotacnu os ktora bude mat elektricky predraditelny prevod (vreteno/delicka - otocny stol) tak to budem asi skusat dostat na jeden stroj .. obavam sa ze sa nevyhnem istym proprietarnym upravam EMC.
2 stroje nič neriešia. Potrebujem to mať v jednom. Naspäť k Machu sa mi nechce, ale momentálne nevidím inú možnosť :(

Budem musieť EMC lepšie preskúmať, napr. prečo nemôže na jeden pin pustiť 2 signály(ak by toto išlo, tak by som si s tým už ľahko poradil)
k

18. 8. 2009, 7:31

takto pustit na pin 2 rozne riadiace veliciny je logicky nezmysel . ale ak vieme ze niektory z nich je zarucene 0 ked druhy je aktivny a naopak tak sa to da ornut . logicky or je podporovany prvkom HAL-u .. Takze si staci pokladat do konfiguracie HAL-u stroja tento clen a az jeho vystup nadratovat na parport.
Fizol

18. 8. 2009, 7:38

k píše:takto pustit na pin 2 rozne riadiace veliciny je logicky nezmysel . ale ak vieme ze niektory z nich je zarucene 0 ked druhy je aktivny a naopak tak sa to da ornut . logicky or je podporovany prvkom HAL-u .. Takze si staci pokladat do konfiguracie HAL-u stroja tento clen a az jeho vystup nadratovat na parport.
riadiace veliciny nebudu sucasne, ved to je jasne

OR je dobry napad, to by snad mohlo byt funkcne, len EMC mam iba niekolko dni, takze si to musim nastudovat, inac dik
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“