prosim o radu a zakladni nastineni problemu

prichy

23. 8. 2009, 9:42

Zdravim vsechny se zkusenostma s cnc soustruhem.
(sam zatim pouzivam jen rucni mensi stroj)

Potreboval bych mensi nejlepe stolni soustruh CNC ktery by mel vyrabet male soucastky z mozazi (do prumeru max 10mm spis mene).
(hruby nacrtek na obrazku pro predstavu)

U stroje jde o rychlost a relafivni presnost ve vyrobe (presno dejme domu 0.05)....Idealni by bylo kdyby za minutu vypadl hotovy vyrobek ( tusim, ze bez "odgrotovani" na vnitrku "v dire")

Moje uvaha: vzit "nejaky" bud levnejsi Asist nebo Bow osadit linearni vedeni (a kulickove srouby) a na suport pridelat vsechny nastroje...tak jak je to napr. zde http://www.youtube.com/watch?v=vxr820UXBFE.
Dale vymyslet bud doraz na ustaveni noveho materialu nebo automaticky podavac (ktery ovsem vubec netusim jak funguje a v zivote jsem ho nevidel :-D)
A dalsi idealni vec by byla nasledne nelovit hotove obrobky "nekde" dole mezi bordelem....ale to uz bych chtel asi moc :-D

Zatim tedy zakladni uvaha.....

Otazky:
1) zvolili by jste predelani takoveho poloautomatu z nektereho uz hotoveho stolniho soustruhu nebo sli vlastni cestou?
2) je vubec nozne provrtat, nadrazkovat (plus srazit hrany) a upichnout valecek mozasi tak rychle, nebo mam radsi pocitat delsi casy (jen abych mel zakladni predstavu...zatim nad tim chleba nelamu)
3) co ten podavac materialu...je toto vubec realizovatelne ( a i zaplatitelne) na techto strojkach?

4) neni ma uvaha, uplne zcestna...ci vidite chyby uz ted nekde?

Upozornuji, ze zatim jeste nevim o cem cnc soustruzeni je....ale myslim, ze snad zakladni predstavu mam...
Přílohy
011.jpg
011.jpg (3.56 KiB) Zobrazeno 8713 x
Prichy
Fizol

23. 8. 2009, 10:33

prichy píše:

Dale vymyslet bud doraz na ustaveni noveho materialu nebo automaticky podavac (ktery ovsem vubec netusim jak funguje a v zivote jsem ho nevidel :-D)

Mám niekoľko sústruhov s automatickými podávačmi. Funguje to úplne jednoducho tak, že v stroji sú 2 klieštiny za sebou. Vretenová sa otvára a raz zatvára, tá druhá, ktorá posúva materiál, tá drží materiál stále nejakou silou. Tá vo vretene stojí a tá za ňou sa axiálne pohybuje a o koľko sa posunie vzad, tak o toľko pri následnom cykle posunie materiál. Ak sa posúva vzad, tak vretenová je zatvorená a pri posuve vpred je vretenová otvorená.
pipa
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 11:32

A jak to funguje za chodu ? Úplně stejně, nebo je v tom nějaká finta ?
www.tc-pipa.wz.cz
Fizol

23. 8. 2009, 12:22

pipa píše:A jak to funguje za chodu ? Úplně stejně, nebo je v tom nějaká finta ?
Samozrejme, za chodu.
prichy

23. 8. 2009, 5:57

Fizol: jiste je to realizovatelne, ovsem jde o to za kolik a jak moc je to slozite :-(
Prichy
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 6:13

Tak pokud jsi spis klasik nez CNC-ckar, a mas delat spousty malych dilu, tak bych ti spis doporucil poridit si poradny soustruznicky vackovy automat.

Myslim ze za cenu noveho CNCstrojku cinske vyroby a osazeni ho srouby, elektronikou a vubec sprovozneni poridis kvalitni poctivy cesky automat.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Fizol

23. 8. 2009, 6:30

napr nieco take, je to sice na drevo, ale robi to fakt rychlo, a este ti aj spocita kusy,,, v tomto su tie kliestiny, co som spominal

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=1324&highlight=
prichy

23. 8. 2009, 7:24

Radek-B píše:Tak pokud jsi spis klasik nez CNC-ckar, a mas delat spousty malych dilu, tak bych ti spis doporucil poridit si poradny soustruznicky vackovy automat.

Myslim ze za cenu noveho CNCstrojku cinske vyroby a osazeni ho srouby, elektronikou a vubec sprovozneni poridis kvalitni poctivy cesky automat.

RADEK
Povolanim jsem elektronik a (zatim hobby) jsem spis technolog :-) cili mam vymyslet presne to co tu "predvedl" Fizol (mimochodem nadhera) jen to musi byt malinkate (rekneme masinka do 100kg)

Co se tyce strojariny, zacal jsem mit jakysi prehled v CNC hobby masinkach, naucil jsem se jakz takz frezovat a soustruznik jsem spis zelenac, ale ted spis hledam cestu k vyrobku...(nehodlam stat u frezy ci soustruhu)

Vyrobky budou "podobneho" typu co je na obrazku, ovsem ne vzdy uplne stejne, takze by se to melo dat "rychle" preprogramovat...

pises klasicky cesky automat a ja opravdu netusim co by to stalo, co to bude umet a take jak moc je to sehnatelne a aby to nemelo 300kg :oops:

pokud mas nejaky tip budu rad, pokud ne presto dekuji za prispevek

(napr co se tyce ceny, pocital jsem....kdyz bow tak cca 30000 (nepotrebuju tocnou delku) hlinikove ci zelezne loze, nejake linearky tu mam a kulickace z ebay od sikmacu dva za cca 1600.
Krokove motorky a elektronika cca do 10tis.

ovsem to vse by fungovalo bez au. posuvu materialu a i kdybych treba upichnul 5 kusu vyrobku tak zdrzovani a jednotvarna prace posouvanim materialu ....no zkratka, nemam predstavu kolik by stal ten aut. posuv a jestli je to vubec realizovatelne "tak male" a co to honi atp.
Prichy
Fizol

23. 8. 2009, 7:37

mam este jeden mensi, max. do 20mm a ten robi 3 x tak rychlo,,,

o prestavbe na CNC, som uz tiez uvazoval, mam 7kusov rovnakych(takze je co pouzit), nemam ale na vsetko cas, snad niekedy v budocnosti...

Myslim, ze po nejakej uprave, kludne by sa to dalo pouzit aj na kov
prichy

23. 8. 2009, 7:42

pro predstavu, na kolik si to cenis?
Prichy
Fizol

23. 8. 2009, 8:00

tak to neviem,,, prve 2 som vymenil za tovar este pred viac ako 10 rokmi, vtedy to stalo cca 100 tis kus, ale boli bez zasobnikov(tie som dorobil neskor)
Neskor bol vacsi dopyt na vyrobky a mal som ponuku, kupit cely balik t. j. 6 kusov, ale asi s 50 kliestinami a dalsimi nahradnymi dielmi, tak som to asi za 300 tis kupil. Momentalne mam v dielni 11 sustruhov, ale v podstate takmer kazdy je po upravach a je na nieco ine.
Predavat sa to nechystam, takze nad momentalnou cenou som nerozmyslal.
prichy

23. 8. 2009, 8:10

tak cenu jsi nastinil, pro me drahe reseni - kazdopadne zacinam mit predstavu
Prichy
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 8:26

O tomhle uvažuju, zatím platonicky, už tak dva roky. Mikro-mini soustruh, pro mně zase na výrobu takových malinkatých plastových čudlíků 4 x 6 mm. Zatím mám do něj vřeteno :-) To je ideální začátek :-)
Aleš Procháska
prichy

23. 8. 2009, 8:32

vreteno s podavanim? nebo jen vreteno?
Prichy
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 9:09

prichy píše:tak cenu jsi nastinil, pro me drahe reseni - kazdopadne zacinam mit predstavu
Radek myslel něco takového http://www.aukro.cz/item720867163_revol ... s_a12.html

bohužel ta A 12 má tunu a deset kilo :D a je to na malý věci 12mm a má to cca 5000ot. na vřeteni :wink:
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“