PS. Bohužel v lecčem stále platí, že jsme smetištěm západu.

No výhoda je že nejsem překupník a to co přivezu jsou komponenty které potřebuji do další výroby ,tudíž tvoří jen část ceny výrobku ,ale mám tak nějak rozumnou kontrolu nad kvalitou a nekrmím dalšího parazita.
Taky ten novej Schaublin nestál před padesáti lety JEDEN průměrnej plat
Ale to i německý nebo rakouský prodejce a jiní. Ale takové šroty jako u nás se tam (až na výjimky) neprodávají.
Proč jsem rozvinul teorii jsem psal v 1. příspěvku ,naposledy jsem soustružil před 35. lety na učňáku.Naco by mě bylo jed do rajchu a tam si v Pauli.hrat se strojem když o tom nic nevým.Proto jsem chtěl od fundovanech lidí radu abych se mohl zorientovat např.značky strojů ok-nok,dovoz sk-ne,cz-ne,de-ano.Nejsem ředitel ani obchod.zástupce kterej může letět do číny a jednat s výrobcem,živým se rukama, jinak všem moc děkuji za rady které mi pomohly se trochu orientovat.elbarto píše: ↑10. 11. 2019, 1:43 Jdu do Stihlu k Wamberovi pro křovinák a ten rovnou hlásí: "na stroje už je akutálně napsáno vyrobeno v Chině". Lidé nám to vrací a hroutí se, proto už to hlásíme předem. Stihl tam vyrábí delší dobu, ale ted už to nemaskuje. Kvalita stejná, nic se nezměnilo. Ono to přeci vůbec není o zemi původu, ale o schopnosti značky dohlížet na dodržování kvality.
Proto nechápu proč tady pánáček rozvíjí teorii, místo toho aby sednul do auta a za 3 hodiny si ses trojem hrál na place Paulimontu. U strojů za ceny pro kutily přeci nelze očekávat extra kvalitu, je to tisíkrát probíraná prostá rovnice. Schaublina v China provedení už jsme tady řešili, základní cena byla tuším kolem 15 tis. euro.
Já bych dodal jedno, sežeň někoho kdo umí soustružit, rozumí strojům, zaplať ho a vezmi si jej s sebou, tím můžeš nejvíc minimalizovat riziko, že si naběhneš, protože žádná teoretická rada, zde na DF nenahradí sáhnutí na stroj !!!!!!!!!!! A v případě číny to platí desetinásobně.chb píše: ↑10. 11. 2019, 4:23 hobby frezku jsem zvolil "značku" OPTIMUM (německá firma)
koupil jsem ji ne od ................. je jedno co vybereš, ale najdi prodejce co to i servisuje, jeď se k němu na stroj podívat a pokecej s nimi - a doufej, že ti do očí nezalžou o kvalitách vybraného stroje.
PS číňan to seká po stovkách - a stejně jako kdysi u nás - co jde na práci ošidit to ošidí, nečistí odlitky, nesráží hrany, šroubuje kladivem ... to vše tě u čínského stroje čeká než jej začneš provozovat - vyčistit, promazat, zkontrolovat a doškrábnout drobnosti.
... a nebo si vybereš třeba vyrobnistroje či podobnou firmu a necháš si to za peníze udělat od nich
Díky za upřímný rady.Reinkarnace píše: ↑10. 11. 2019, 6:39 Nejlepší by bylo sehnat v okolí někoho, kdo se v tom vyzná a vysvětlí Ti co a jak nebo začít studovat literaturu. Jak se ustavuje stroj, jak se měří základní geometrie, co je na to potřeba atd. Základy soustružení si můžeš zopakovat také z nějaké internetové učebnice, je toho mraky pro učňáky, SPŠ i VŠ volně ke studiu (spolufinancováno EU) Třeba jak se měří rovinnost, přímost, rovnoběžnost, ovalita, házivost rotačních těles, jak vzniká a jak se vymezuje vůle atd...všechno se dá dnes dohledat. I na YouTube je spousta výukových videí (pozor na bastlíře, ty ne
) Pokud budeš chtít jít dále, pak zaškrabávání, příměrné desky, tušírovací barva atd..atd. Pokud Tě to bude bavit, máš si do konce života s čím hrát.
![]()
proboha jen to snad ne ... četl jsem nedávno dva tyto elaboráty a nebyla tam pomalu stránka na který bys memašel nějakou fatální chybu. Knihy a učebnice fakt raději ty starý nefinancovaný EU.Reinkarnace píše: ↑10. 11. 2019, 6:39 ..........Základy soustružení si můžeš zopakovat také z nějaké internetové učebnice, je toho mraky pro učňáky, SPŠ i VŠ volně ke studiu (spolufinancováno EU) .......