prosim o radu a zakladni nastineni problemu

Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 9:36

prichy píše:Zdravim vsechny se zkusenostma s cnc soustruhem.
(sam zatim pouzivam jen rucni mensi stroj)

Potreboval bych mensi nejlepe stolni soustruh CNC ktery by mel vyrabet male soucastky z mozazi (do prumeru max 10mm spis mene).
(hruby nacrtek na obrazku pro predstavu)

U stroje jde o rychlost a relafivni presnost ve vyrobe (presno dejme domu 0.05)....Idealni by bylo kdyby za minutu vypadl hotovy vyrobek ( tusim, ze bez "odgrotovani" na vnitrku "v dire")

Moje uvaha: vzit "nejaky" bud levnejsi Asist nebo Bow osadit linearni vedeni (a kulickove srouby) a na suport pridelat vsechny nastroje...tak jak je to napr. zde http://www.youtube.com/watch?v=vxr820UXBFE.
Dale vymyslet bud doraz na ustaveni noveho materialu nebo automaticky podavac (ktery ovsem vubec netusim jak funguje a v zivote jsem ho nevidel :-D)
A dalsi idealni vec by byla nasledne nelovit hotove obrobky "nekde" dole mezi bordelem....ale to uz bych chtel asi moc :-D

Zatim tedy zakladni uvaha.....

Otazky:
1) zvolili by jste predelani takoveho poloautomatu z nektereho uz hotoveho stolniho soustruhu nebo sli vlastni cestou?
2) je vubec nozne provrtat, nadrazkovat (plus srazit hrany) a upichnout valecek mozasi tak rychle, nebo mam radsi pocitat delsi casy (jen abych mel zakladni predstavu...zatim nad tim chleba nelamu)
3) co ten podavac materialu...je toto vubec realizovatelne ( a i zaplatitelne) na techto strojkach?

4) neni ma uvaha, uplne zcestna...ci vidite chyby uz ted nekde?

Upozornuji, ze zatim jeste nevim o cem cnc soustruzeni je....ale myslim, ze snad zakladni predstavu mam...
Začnu od úplného konce....a to dotazem.
víš o čem je konvenční soustružení???? Tedy nikoliv CNC!!!
Jde totiž o to že pokud nemáš zkušenosti s klasikou je dle mého soudu nesmysl řešit CNC. Asi Tě naštvu, ale ten Tvůj váleček je o dvou nožích z drátořezu, tedy o jednom tvarovém na ty drážky a pak řekněme o upichováku který to případně i na hraně srazí. Na revolverovém či pákovém manuálním stroji to bude trvat cca 15-20 sekund/kus. V krajním případě půl minuty. CNC postavené z nějakého číňana bude vždy mnohem pomalejší a pokud to budeš chtít zrychlit tvarovými noži tak se z toho asi zblázníš, protože to ten soustruh neudrží a nebo nebude dobrý povrch. Na druhou stranu chápu, že u toho nechceš stát, ale pokud Ti půjde o vyšší stupeň automatizace, tak Tě nemine podavač, něco na sběr hotových dílů (lovit to ručně v mosazných šponách není moc extra job) a budeš v tom lítat za hodně peněz.
Abych se vrátil na úvod....bez znalosti technologických postupů, bez znalosti přípravy nástrojů a zkušeností s ručním soustružením Ti bude CNC nanic. U ručního soustruhu poznáš hned, že třeba nástroj není ostrý jak je třeba (a na mosaz aby byl pěkný povrch to musí být sakra ostrý), ale u CNC to nejspíš poznáš až když něco rupne....
Jinak osobně bych na přestavbu radil nějakou poctivou starší litinu než něco od šikmáčů....a vlastní stavbu kompletu bych i přes rozsáhlé možnosti zavrhl zcela. Vždycky by to stálo víc než přestavba poctivý litiny.
Já osobně teď shromažďuju materiál na přestavbu Schaublin 102 na CNC. Po zkušenostech, který jsem s tou mašinou za dva měsíce manuálního provozu udělal, vím že to rozhodně nebudou vyhozený prachy. No a hlavně to bude jen o kuličkáčích a elektronice. Lineáry jsou do takovýhle mašiny nepotřebný. :lol:
Jen pro představu co se na tom dá dělat.....
Trn do odvalovky s průměrem 1,42mm a to vše bez lunety...
Přílohy
trn01.jpg
trn02.jpg
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 9:39

Radek-B píše:Tak pokud jsi spis klasik nez CNC-ckar, a mas delat spousty malych dilu, tak bych ti spis doporucil poridit si poradny soustruznicky vackovy automat.

Myslim ze za cenu noveho CNCstrojku cinske vyroby a osazeni ho srouby, elektronikou a vubec sprovozneni poridis kvalitni poctivy cesky automat.

RADEK
Naprostý souhlas...za desítku se dá pořídit český vačkový automat a je to jen o tom se s tím naučit dělat a naučit se udělat nože. Ale třeba na pár set kusů stačí revolverák či pákový soustruh.
Spousta lidí chce stavět a pořizovat CNC a přitom nemají ani potuchy co obnáší konvenční soustružení a jak může být rychlé na produkčních strojích. Výsledkem jsou vyhozený peníze za mizerný výsledek.
Prostě stroj pro produktivní práci nejde ošidit....i když tunu jako AD-čka to mít nemusí. :lol:
Teď byl třeba na aukru parádní revolverák taky za desítku (cca 600kg) s bednou příslušenství.
http://www.aukro.cz/item711574107_revol ... rv_40.html
Super věc, když se ví jak na to....
Mám doma podobných mašinek cca 8kusů a zatím maximální spokojenost i když nevylučuju, že některej nebude časem CNC automatizovanej. :wink:
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 9:50

Jo presne jak ukazal tumlik. A cece uz i novejsi treba A20 se da poridit treba do 45 000,- a to uz je pak mazec. Na to zadne CNC nema kdyz je to nastelovane.
Za 10 000,- budes tezko vymyslet automaticke podavani na tom cinskem minisoustruhu. Kdyz si vezmes ze za tu cenu jde koupit komplet automat. Akorat rozmerove a vahove to je asi trosku jinde nez si predstavujes.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 9:55

tumlik píše:
prichy píše:tak cenu jsi nastinil, pro me drahe reseni - kazdopadne zacinam mit predstavu
Radek myslel něco takového http://www.aukro.cz/item720867163_revol ... s_a12.html

bohužel ta A 12 má tunu a deset kilo :D a je to na malý věci 12mm a má to cca 5000ot. na vřeteni :wink:
A dokonce to umi rezat i zavity.

R
automatizace/konstrukce
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 10:17

Engineer píše: Tvůj váleček je o dvou nožích z drátořezu, tedy o jednom tvarovém na ty drážky a pak řekněme o upichováku který to případně i na hraně srazí. Na revolverovém či pákovém manuálním stroji to bude trvat cca 15-20 sekund/kus. V krajním případě půl minuty. .
úplně to vidím a zasnil jsem se ,vepředu nůž a vzadu upichovák ,mlask mlask 8)

kukaj co dělám na klasice (3 min.) :wink:
Přílohy
P1040540.JPG
P1020792.JPG
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 10:34

tumlik píše:
Engineer píše: Tvůj váleček je o dvou nožích z drátořezu, tedy o jednom tvarovém na ty drážky a pak řekněme o upichováku který to případně i na hraně srazí. Na revolverovém či pákovém manuálním stroji to bude trvat cca 15-20 sekund/kus. V krajním případě půl minuty. .

Krásný!!!! Předpokládám, že to kopíruješ podle šablony??? Na tohle by tvarová kudla z drátořezu asi nestačila, nebo se pletu??? :lol:

Taky mám něco podobnýho...jen kapku menšího. :lol:
Přílohy
pístky30.jpg
prichy

23. 8. 2009, 10:43

uprimne dekuji za odpovedi

Ano soustruzim obcas na mensim stroji rucne, uvedl jsem to hned zezacatku.
Kdybych tam mohl rychle prehodit noze, mel bych to asi do minuty mozna rucne......ovsem po 1000kusech uz by ze me byl magor :lol:

co se tyce ostrosti nozu, mam z toho prave strach a o techto vece nemam predstavu.

co se tyce tech stroju, tak mi zatim opravdu pripada pichat mozasne valecky (puvodni prumer jsem naddimenzoval abych mel rezervu) o prumeru 8mm jako dost no....zatim se to dela na soustruhu modelarskem o vaze cca 30kg.(rucne - blizsi info nemam)

vse zvazim......myslim, ze neni dobry ani ten 30kg drobecek a 600kg stroj je zbytecne velky (i kdyz univerzalnejsi, ale v tomto pripade zbytecne)

pokud jeste nekdo prida, rad se poucim.
Prichy
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 11:22

Engineer píše:
tumlik píše:

Předpokládám, že to kopíruješ podle šablony??? Na tohle by tvarová kudla z drátořezu asi nestačila, nebo se pletu??? :lol:
:lol: nj znalec :lol: když ty to máš malý tak ti ta kudla bude stačit,ty kliky jsem dělal i 180mm rozteč koulí :lol: tam musím hrnout přes šablonu jinak by mě to rozbilo držku 8)

samozřejmostí je použít 11 109 (automatovku) :wink: krásně se to obrábí pod emulzí,drsnost povrchu je pipi ,nádherně se to brousí a leští ,prostě matroš 1A :lol:

to prichy :nůž bys musel mít ostrej vždycky, jestli je to klasika,nebo automat,nebo CNC :wink: broušení a chlazení je základ
pipa
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2009, 12:15

tumlik píše:drsnost povrchu je pipi
Tady si někdo ze mě dělá švandu :cry: :lol:
www.tc-pipa.wz.cz
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2009, 12:45

prichy píše:uprimne dekuji za odpovedi

Ano soustruzim obcas na mensim stroji rucne, uvedl jsem to hned zezacatku.
Kdybych tam mohl rychle prehodit noze, mel bych to asi do minuty mozna rucne......ovsem po 1000kusech uz by ze me byl magor :lol:

co se tyce ostrosti nozu, mam z toho prave strach a o techto vece nemam predstavu.

co se tyce tech stroju, tak mi zatim opravdu pripada pichat mozasne valecky (puvodni prumer jsem naddimenzoval abych mel rezervu) o prumeru 8mm jako dost no....zatim se to dela na soustruhu modelarskem o vaze cca 30kg.(rucne - blizsi info nemam)

vse zvazim......myslim, ze neni dobry ani ten 30kg drobecek a 600kg stroj je zbytecne velky (i kdyz univerzalnejsi, ale v tomto pripade zbytecne)

pokud jeste nekdo prida, rad se poucim.
Když ono to je těžký radit....
podívej, já mám taky tzv. modelářský soustruhy na stůl a na nich takový věci běžně dělám tvarovkou a zapichováním. Jenže ten můj soustruh má při délce mezi hroty cca 260-300mm dobrejch 70-80kg bez stolu, předloh a motoru. Je to mašinka na který se dá takovejch válečků spáchat tak 100-150 za hodinu, ale dobrá kudla je naprostý základ a já osobně na takovýhle věci ještě preferuju kluzně uložený vřeteno a řekněme 2500-3500 otáček (popř i víc). Pokud nemáš tohle v rukách tak je naprosto zbytečný zkoušet řešit sériovku či stavět na to CNC. Produktivita bude žalostně nízká v poměru k vynaloženejm nákladům. Nemluvě o tom, že pokud se náhodou najde někdo s podobným nápadem na výrobu (a nebo Ti to prostě někdo opajcne), kdo bude mít k dispozici opravdový stroje a nikoliv jejich napodobeniny tak Tě cenově převálcuje.
Tisíc kusů už je normální výroba a ta vyžaduje normální výrobní přístup a nikoliv Hobby improvizaci!!!
Paradoxně dneska se dají profi stroje pořídit levněji než ta hobby improvizace. :wink:
Jen nesmíš koukat na to že to sám neuneseš a že to zabere kapku místa, ale tak to prostě je. Pokud chceš něco dělat tak si pro to musíš vytvořit podmínky.
jo a k tomu magorovi....to si jen myslíš že to nejde. :lol:
Já dělal před týdnem takový spešl malý podložky (vpodstatě jde ale stejný operace jako vyžaduje ten Tvůj váleček při použití tvarovýho nože) a za odpoledne jsem jich udělal šest stovek na stolním pákovým soustruhu.
Přílohy
pákáč4.jpg
pákáč3.jpg
pákáč2.jpg
pákáč1.jpg
prichy

24. 8. 2009, 7:48

vsak ano, rozplne rozhodnuti neni jen na me, ja osobne bych to videl na nejaky ten automat......

Co se tyce tveho posouzeni "k tomu magorovi" tak te dost pravdepodobne z neznalosti omlouva to, ze delas porad neco jineho :-D

z me zkusenosti, kazdy rad navic je totalni masakr udelej neceho 10 dobry, udelej toho 100 nuda, udelej toho 1000 otrava, udelej toho 10 000 cloveku uz z toho cvaka zkus toho udelat 100 000 tak se z toho jednoduse zblaznis :-D (nebudu mluvit o milionech, protoze to bych fakt uz prehanel)

jinak me braneni automatickemu soustruhu je jasny, v zivote jsem to nevidel, nevim jak to presne funguje (predstava samozrejme je) atd, atd. klasicka lidska reakce :-D
Prichy
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2009, 10:40

prichy píše:vsak ano, rozplne rozhodnuti neni jen na me, ja osobne bych to videl na nejaky ten automat......

Co se tyce tveho posouzeni "k tomu magorovi" tak te dost pravdepodobne z neznalosti omlouva to, ze delas porad neco jineho :-D

z me zkusenosti, kazdy rad navic je totalni masakr udelej neceho 10 dobry, udelej toho 100 nuda, udelej toho 1000 otrava, udelej toho 10 000 cloveku uz z toho cvaka zkus toho udelat 100 000 tak se z toho jednoduse zblaznis :-D (nebudu mluvit o milionech, protoze to bych fakt uz prehanel)

jinak me braneni automatickemu soustruhu je jasny, v zivote jsem to nevidel, nevim jak to presne funguje (predstava samozrejme je) atd, atd. klasicka lidska reakce :-D
No nic si z toho nedělej....mám podobný cítění. Asi takhle:
1-10 kusů vcelku pakárna...(musíš vymyslet technologii, připravit nástroje, trvá to dlouho)
10-100ks pohoda,
100-1000ks nuda, ale dá se to ustát
Nad 1000ks hledám někoho koho k mašině postavím a nebo jdu koupit automat. :lol:
Zatím sice automat nemám, ale jak se stále častěji dostávám k těm tisícovkám kusů, tak o něm silně přemýšlím. Taky nevím jak ho obsluhovat, ale naštěstí mám o tom nějaký starý knihy a ze zkušenosti vím, že to chce prostě k tý mašině stoupnout a zkoumat jak se co hejbe a dřív nebo o něco později člověk přijde na všechno co potřebuje vědět. :wink:
Ferda

24. 8. 2009, 11:02

Ahoj,
Tohle je trochu po termínu :lol: . Nezpochybnuji ten vačkovéj automat z hlediska produktivyty a prostě všeho, ale jak by se řešilo seřízení (když to někdo nikdy nedělal) a hlavně tvorba těch vačkovéjch sestav. Jen málo machrů se umí rozhlédnout něco přibrousit a pak to složit z toho co je.
Nechci to tady mlžit, vím že to sem nepatří, ale diskuje se tady tvarové soustružení :
Jestli má někdo zájem tak bych měl k odprodeji hydraulický kopírovací soustruh Magdeburg (na vyžádání pošlu foto a technické data) žádný strach výroba NSR. Dva nezávislé hydraulické supory+hydraulický koník. Hydraulické sklíčidlo Rhom - nemá podávání . Šikovný to hravě předělá na kleštinu. Robustní lože. Ne humpolácké. Vhodné pro sériovou výrobu.
Tumlíku na ty tvý kliky jako fík. ale ne na 50ks. :lol: Na tvaru nesmíš mít mrtvý ůhel jinak to můsíš píchnout tim 2 suportem a přišel jsi o hrubování :wink: Pozor némá možnost třískování-polotovar musí být cca, muselo by se pořešit. Popřípadě na nějakou přestavbu. To hlavní :P Cena pro přátele: Zvážíme to a stanovíme NEEE JÁ:!: ale MY :roll: kč/kg (podle vybavení, nepotřebné bude demontováno na přání). :!: Klidně prodám (ne daruji nejsem nadace :lol: a kovošrot mám přez plot ) jen skelet za lepší cenu šroutu 3-5 Kč/kg podle složitosti.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2009, 11:30

Tvorba a serizeni tech vackovych sestav neni nijak INZENYRSKY narocna. Cokoli se da nasledne doseridit poklepem vhodnym KLADIVKEM :D .

Kdyz je to spravne serizene , tak to chrli soucastky v neuveritelnem mnozstvi, clovek nekdy nestaci nabijet.

A taky kontrolovat , bezne to urdzi miry ve stovkach.

RADEK
Naposledy upravil(a) Radek-B dne 24. 8. 2009, 4:11, celkem upraveno 1 x.
automatizace/konstrukce
prichy

24. 8. 2009, 11:53

jaky je rozdil, kdyz nastroj povedu elektricky pres sroub a jaky kdyz hydraulicky ci pres vacku mechanicky...

v prvnim pripade by se to krasne serizovalo

ona vlasne uz puvodni myslenka nebyla, ze bo bude plne cnc jako dakove ...cili nakreslim v Cadu nasledne Cam atd..., ale spis ze to budu ridit pocitacem a mohu ovladat os "kolik bude potreba"

...pak uz je taky otazka vsemu se vyhnout a nechat si to nekde tocit....vse ovsem musi vychazet z ekonomicke rozvahy a toto je zatim jen zakladni zjistovani moznosti
Prichy
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“