Konečně jsem zprovoznil svůj laser 5.5W z Číny. Koupil jsem si jen laserovou hlavu, nikoli celé zařízení. Namontoval jsem ji na 3D tiskárnu. Původní záměr byl dát ji na frézku, ale ta je v dílně a to je trochu nešikovné. Takhle si to můžu hodit na stůl.
Objednal jsem si profily a kolečka, a ve finále si udělám speciální mechaniku jenom pro laser s pevným stolem. Ten pohyblivý stůl 3D tiskárny není ideální.
Tady je fotka z prvních pokusů:
Ty díry mají rozměr 1.3x0.5mm, rozteč děr je 0.8mm.
Chce se mi zpívat, tančit, radovat se, protože to je docela super!
Je to obyčejný kancelářský papír, co mi padl do ruky. Bez air-asistu nebo jiných vychytávek, ty přijdou na pořad dne někdy později.
Odběr při plném výkonu na 12V je 2.09A. Takže výkon bude asi skutečně inzerovaných 5.5W. A bude asi větší než laser Míši (papírově taky 5.5W) i dalšího kolegy (papírově 15W), protože oba měly shodně odběr cca 1.77A. Drivery všech tří laserů jedou ve spínaném režimu a jsou studené, takže prakticky celý výkon skončí skutečně na laserové diodě. Takže tohle jednoduché srovnávací kritérium docela platí.
Takže čas, prodrbaný výběrem a komunikací s dodavatelem se nakonec vyplatil. Laser byl sice trochu dražší než ty nejlacinější a driver nemá ukazovátkový režim, ale to hlavní - laserová dioda a optika jsou asi fakt slušné. Navíc je ten chladič větší, což vidím jako značnou výhodu, protože teplo je pro diodu smrtící. Ten ukazovátkový režim si tam asi dodělám, v praxi je to docela šikovné. Teď ho musím ovládat přes PC.