Hobby CNC

_Zdenek_

24. 8. 2009, 9:40

Nejraději bych stavěl CNC frézku pro nějakou konkrétní výrobu/výrobky ale protože nemám žádný nápad budu stavět frézku pro své hobby
Požadavky tedy jsou
- výroba PCB (ne že bych to chtěl vyrábět ale na nějaký prototyp se to může hodit)
- výroba žeber, motorových přepážek a pod (tj. překližka do 6-8 mm)
- frézování dřeva a plastů (doplňky modelů a pod.)
- gravírování
Pokud by frézka dokázala, byť třeba pomalu, opracovávat Al profily (přesné vrtání, drážky, výřezy) tak budou požadavky více než splněny.

Protože se jedná o hobby zařízení, kvalita/přesnost JE důležitá (rozuměj 0,1mm je na daný účel to co se míní pod pojmem přesnost), strojní čas (rychlost obrábění) NENÍ příliš důležitá.

Zvolil jsem portálové provedení (viz. obrázek) - připadá mi
a) výrobně jednodušší
b) při použití stejných materiálů tužší
, což je myslím u frézky důležitá vlastnost.

Rozměry jsou omezeny zhora mými prostorovými možnostmi a zdola požadavky na výrobky takže mi vychází něco kolem 250x350x75 (X, Y,Z).

Základ, stůl a rám portálu budou z MDF, tady nemám moc volbu protože jiný materiál momentálně nejsem schopen doma efektivně opracovávat.

Pojezdy: Původní záměr, nábytkové pojezdy fa Hettich, jsem po přečtení tohoto fóra a dalších zdrojů rychle opustil ve prospěch lineárního vedení na všech osách.
Celkové rozměry: cca 50x48x45 cm

Šrouby: Jisté je že kuličkové šrouby tam dávat nebudu. Takže zbývají trapézové šrouby a metrické závitové tyče (je mi jasné a četl jsem i na tomto fóru že to není dobrý nápad ale přesto se této alternativy pro její dostupnost nemohu v této fázi zbavit).
Na osy X a Y připadají v úvahu šrouby
TR 12x3 (nejmenší průměr tak aby šla stočit na ložisko s vnitřním průměrem 8mm)
M10x1,5 (půjde případně stočit na ložisko s vnitřním průměrem 8mm)
Vodící šrouby budou uloženy v kuličkových ložiskách.
Osy X a Y budou mít dvě ložiska na portálu/loži a matici na vozíku - klasika.
Osa Z - uložení pouze v jednom ložisku (ložisko nahoře, matice na vozíku vřeteníku - není ještě úplně dobře nakresleno)

Vřeteno: Na pracovním návrhu mám nakresleno vřeteno "ala ruční frézka Dremel/Proxxon" ale nejsem s tím moc spokojen. Omezuje to max průměr frézky na 3mm a připadá mi příliš subtilní.
Zatím jsem ale nenašel nic vhodného - akorát mnoho pěkných vřeten 650W a výše. To už mi na danou velikost frézky zase připadá moc veliké (rozměrově).

Motory budou krokové pravděpodobně na všech třech osách. Přečetl jsem si zde radu postavit mechaniku, zatížit stůl s pomocí páky/kladky a závažíčka si potřebný moment změřit.
Možná to tak i skončí ale přesto bych již při kreslení potřeboval mít alespoň představu o potřebném kroutícím moment abych mohl zhruba určit velikost krokového motoru.
Bude pro daný účel a osy X a Y dostatečný krouticí moment 0,5-1Nm? Je mi jasné že to závisí i na použitých šroubech, požadavcích na rychlost (kvůli zmenšování kr. mom. se zvyšujícími se otáčkami) ale jdem mi alespoň o hrubé vodítko.

Než začnu objednávat materiál rád bych slyšel váš názor, zejména upozornění na vážné chyby, odhad kroutícího momentu KM případně typ na nějaké lepší vřeteno (musí ale být adekvátní velikosti stroje).
Přílohy
K2500_v0.3_30x25_v0_f.jpg
K2500_v0.3_30x25_v0_r.jpg
pipa
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2009, 12:06

Já bych se hlavně zamyslel nad tím, zda má cenu dávat na mašinu z MDF lineáry. Mohl bys tam dát jako Sysel podepřený vodící tyče, vyjdou o trochu levnějc. Nevím, zda ti jde o cenu. Jestli ne, tak dej lineáry, ale na něco jinýho, než na MDF. Toť můj skromný názor, odbornící řeknou více.
A ty KM by měli stačit 1Nm, pokud s tim budeš dělat opravdu to, co si psal výše.
www.tc-pipa.wz.cz
snowi

25. 8. 2009, 7:00

Ahoj,
Doporučil bych ti, jestli jdeš do trapézu, tak z CNCshopu 16x4 s termoplastickou trapézovou maticí. Mám osazeno a myslím, že je to dobrá kombinace, matice lehce klouže a vůli má neznatelnou (mají i držák matice).
Vřeteno bych zauvažoval také lepší, mám podobnou hobby a byla osazena něčím na způsob Dremella 150W a je to málo, nyní osazen Kress a plná spokojenost Dremell měl občas co dělat aby to udýchal.
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2009, 9:42

Nic ve zlim ale kdyby jsi si cetl cele cnc vlakno tak se takhle neptas, pac vsechny tyhle otazky i ty na ktery se chces zeptat uz tady byli 100 zodpovezeny. Cti a nebudes se ptat jaky tam mas dat srouby a za jakych materialu to ma byt.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2009, 9:54

Souhlasím s Pípou - taky si myslím, že kombinace MDF a lineáry je dost nevyvážená. Teda pokud máš nějaké lineáry doma nebo je můžeš koupit za dobrou cenu, tak proč ne, fungovat to samozřejmě bude.

Použil bych buď kuličková pouzdra, nebo klidně i kluzné vedení. Při těchto rozjezdech a určení stroje bych se nebál nepodepřených tyčí, volil bych 20 mm.

Jinak ta konstrukce vypadá robustně, navíc se mi líbí, že tam nejsou zbytečně složité tvary. Myslím, že to bude frézovat pěkně. Ani toho hliníku bych se nebál, není to s ním tak zlé jenom proto, že je to kov. Při dobře nastavených řezných podmínkách to je celkem pohoda. Bohužel nejlepších výsledků při frézování AL dosáhneš když je výrobek ponořený do emulze, což u dřevěného stroje nepřipadá v úvahu - aby Ti mašinka nenabobtnala na dvojnásobné rozměry :D

Krokáče bych odhadoval na ten 1 Nm, níž bych ale asi nešel. Ušetříš možná pár stovek, ale to je v ceně driverů, zdrojů, PC a softu zanedbatelné.

Do Dremela bych nešel, to je tak na plošňáky. Dremel je ruční bruska, ne strojní frézka. Navíc jako ruční stroj většinou nemá vhodnou upínací plochu, tak se to pak různě páskuje a to je pak slabé místo. Určitě jdi do klasické přímé brusky/horní frézy s upínacím průměrem 43 mm. Konstrukce i pohony to v pohodě uvezou.
prichy

25. 8. 2009, 1:58

podeprene tyce staci, na druhou stranu bych tam dal kulickace od cinana...jeden kousek cca 1600 i s dopravou a jeste ti udela konce jake chces.... samo na ebay.

to je, pokud jsi chtel cpat do linearu vhodna investice na kterou usetsis............

navic si spocti cenu trapezaku, matice a kdyz si nechas udelat i konce....mno nevim, mozna na jednom kousku usetris petikilo? (to je pouze odhad)
Prichy
_Zdenek_

25. 8. 2009, 8:29

pipa píše:Já bych se hlavně zamyslel nad tím, zda má cenu dávat na mašinu z MDF lineáry. Mohl bys tam dát jako Sysel podepřený vodící tyče, vyjdou o trochu levnějc. Nevím, zda ti jde o cenu. Jestli ne, tak dej lineáry, ale na něco jinýho, než na MDF. Toť můj skromný názor, odbornící řeknou více.
A ty KM by měli stačit 1Nm, pokud s tim budeš dělat opravdu to, co si psal výše.
Ano, tomu rozumím, pod stůl je zvažuji - stejně to tam zdvihám abych se vešel s pohybovým šroubem pod stůl.
Na portále ale mám tendenci zkusit ty lineáry a to proto že mi (možná proto že to ještě nemám finálně nakreslené) připadá že s nimi dokážu udělat menší vyložení - omyl?
(A to se oproti nákresu ještě zvětší protože je jasné že tam budu muset dát lepší vřeteno a to je určitě na průměru min. 2x větší než můj náčrtek proxona/dremela.)
_Zdenek_

25. 8. 2009, 8:36

Pavelono píše:Nic ve zlim ale kdyby jsi si cetl cele cnc vlakno tak se takhle neptas, pac vsechny tyhle otazky i ty na ktery se chces zeptat uz tady byli 100 zodpovezeny. Cti a nebudes se ptat jaky tam mas dat srouby a za jakych materialu to ma byt.
Díky za názor, máš z velké části pravdu. Přečetl jsem toho za poslední dva měsíce spoustu a nyní jsem prostě cítil že lepší než sám dále třídit informace bude nechat na návrh kouknout pár lidí. Více hlav více ví a postřehnou kolikrát i věci které člověk v zápalu boje opomine.
_Zdenek_

25. 8. 2009, 8:48

prichy píše:podeprene tyce staci, na druhou stranu bych tam dal kulickace od cinana...jeden kousek cca 1600 i s dopravou a jeste ti udela konce jake chces.... samo na ebay.

to je, pokud jsi chtel cpat do linearu vhodna investice na kterou usetsis............

navic si spocti cenu trapezaku, matice a kdyz si nechas udelat i konce....mno nevim, mozna na jednom kousku usetris petikilo? (to je pouze odhad)
Díky za názor a cenový odhad trapezy/versus šrouby. S nákupem na ebay nemám problém ale ještě jsem nepřišel na to že si při nákupu mohu nechat udělt i konce - propátrám to.

Podepřené tyče myslíš pod stůl nebo i na portál? Přiznám se /viz výše/ že na portále mě trochu děsí jejich "stavební výška" měl jsem náčrt a připadalo mi že mašina ztratila proporce - portál se dostával o kus dozadu a tím pádem se zužoval.
prichy

25. 8. 2009, 8:51

klidne na oboje, jen Z-ko bych nechal na mensich linearech....zrovna tu jedny mam :lol: ale neni to levna zalezitost a za druhe nevim, jestli je nebudu potrebovat
Prichy
_Zdenek_

25. 8. 2009, 9:01

Krutor píše:Souhlasím s Pípou - taky si myslím, že kombinace MDF a lineáry je dost nevyvážená. Teda pokud máš nějaké lineáry doma nebo je můžeš koupit za dobrou cenu, tak proč ne, fungovat to samozřejmě bude.

Jinak ta konstrukce vypadá robustně, navíc se mi líbí, že tam nejsou zbytečně složité tvary. Myslím, že to bude frézovat pěkně. Ani toho hliníku bych se nebál, není to s ním tak zlé jenom proto, že je to kov. Při dobře nastavených řezných podmínkách to je celkem pohoda. Bohužel nejlepších výsledků při frézování AL dosáhneš když je výrobek ponořený do emulze, což u dřevěného stroje nepřipadá v úvahu - aby Ti mašinka nenabobtnala na dvojnásobné rozměry :D

Krokáče bych odhadoval na ten 1 Nm, níž bych ale asi nešel. Ušetříš možná pár stovek, ale to je v ceně driverů, zdrojů, PC a softu zanedbatelné.

Do Dremela bych nešel, to je tak na plošňáky. Dremel je ruční bruska, ne strojní frézka. Navíc jako ruční stroj většinou nemá vhodnou upínací plochu, tak se to pak různě páskuje a to je pak slabé místo. Určitě jdi do klasické přímé brusky/horní frézy s upínacím průměrem 43 mm. Konstrukce i pohony to v pohodě uvezou.
Nevyváženost si uvědomuji ale kdybych to dělal celé z kovu (což bych rád) tak to "akorát" nakreslím a objednám - nejsem schopen na tom doma kromě montáže nic udělat. Nicméně rada je tu určitě dobrá už kvůli té emulzi pro obrábění Al slitin (to si uvědomuji ale asi to obětuji).

Vřeteno: Dremel a spol je slabota, to je jasné. Nicméně pak jsou fakt až horní frézky/vřetena 650W a více watt. Připadá mi že je tam trochu díra na trhu.
Našel jsem vřeteno které by šlo pěkně přimontovat ale je to taky slabé - 100W, 5000 - 20000 ot/min.
Nebo se poznámka o slabém místu vztahuje na způsob montáže vřetena "ala Dremel" a ne k výkonu cca 100W?

Každopádně děkuji.
Přílohy
vreteno_small.jpg
vreteno_small.jpg (6.41 KiB) Zobrazeno 8350 x
prichy

25. 8. 2009, 9:09

dremel je suplik...to co tam mas na obrazku tusim stoji 54000 jestli si to pamatuji spravne...ovsem to je ouplne nekde jinde...

na kraji pouzitelnosti je Kress (je to jako vsechny tyto komutatorova zalezitost, takze hlidat uhliky hihi)

na vykon nekoukej, stejne si to vezme jen tolik, kolik bude treba.
Prichy
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2009, 9:50

_Zdenek_ píše:Nebo se poznámka o slabém místu vztahuje na způsob montáže vřetena "ala Dremel" a ne k výkonu cca 100W?
No viděl jsem tady pár mašinek s Dremlem, a protože Dremel nemá upínací průměr, tak to bylo vždycky přidělané víceméně humpolácky - počínaje dvěma ozubenými pásky a konče nějakou objímkou, ovšem bez jasně dané dosedací plochy. Takže mašinka třeba celkem tuhá, ale vřeteno přimontované mizerně.

Jinak si myslím, že o wattech to zas tolik není - při nízkých točkách to ten výkon stejně nemá, protože krouťák je na minimu, a vysoké točky tomu nasypeš jen při tenkém nástroji, který zase nedokáže vřeteno zatížit natolik, že by ses na ten maximální výkon dostal. Takže po vysokém výkonu (např. Kress 1050 W) se jde hlavně proto, aby to mělo ještě jakž takž použitelnej krouťák v nízkých otáčkách.
prichy

25. 8. 2009, 9:57

a pak zjistis, ze tam das 6-ku frezu najedes dural a jsi stejne v riti :lol:

jako zacatek bych opravdu videl nejaky ten kress jako zakladni reseni.....niz bych asi nesel
Prichy
rawen
Sponzor fora

26. 8. 2009, 6:59

K těm Dremelům a Proxxonům - existuje Proxxon LB/E s 100mm dlouhým 20mm válcovým krkem, za který lze dobře upnout. Je to ale poměrně slabé a vysokootáčkové, takže míra použitelnosti je omezena zejména na gravírování. (A viděl jsem to tuším i u Pupáka.)

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“