Krokove motory vs frekv. menic

jaké jsou rozdíly z pohledu řízení
Pupak
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2009, 6:30

Dneska jsem udelal zajimave zjisteni. S inteligentnim FM lze bez problemu ridit KM. Zkusil jsem 5Nm motor v seriovem zapojeni.Vinuti motoru jsem spojil do serie a jedn faze dal na konce a spoj. uzel vynuti. Nastavil vhodnou U/f char. a v rozsahu 5-150 Hz se motor krasne toci s obrovskym momentem.Pri plynule zmene frekv. jsou pekne citit oblasti rezonanci pri nekterych kmitoctech.Nicmene pro nektere aplikace by takove rizeni bylo vcelku pouzitelne. Staci FM 200W za par korun a je vystarano.Diky temer sinusovemu prubehu proudu je chod motoru hladky i pri hodne malych otackach.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2009, 7:44

na pouzitie ako vreteno je to asi hlupost vsak?
Pupak
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2009, 8:05

Vreteno tezko,ale jako michacka testa je to idealni.. :lol:
.xxx.

26. 8. 2009, 8:10

muzes to trochu upresnit ...
.. mas jednofazovy nebo 3 fazovy menic ?
.. muzes nacrtnout jak vypada schema takoveho zapojeni
.. pripadne dat priklad nastaveni FM pro pouzity 5Nm KM
.. jak se to chova pri dlouhodobem zatizeni

Thx
prichy

26. 8. 2009, 8:57

Pupak, nektere nedovoluji omezit proud tak nizko, jak jsi to resil? ...jinak zajimave, jen lepsi popis...ach vim, ten cas.....ten cas......
Prichy
Josef
Sponzor fora

26. 8. 2009, 9:43

Tuším, že by na ty pokusy byly celkem vhodné motory z archaických tiskárem D100 z dřevních dob počítačů. Ty měly 3 vinutí. Kolik měl kroků na otoč už nevím, snad 24?
Pupak
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2009, 7:59

Zapojeni je trivialni. Motor ma 8 dratu. Zapojime ho do serie a zbydou 4 vyvody. Vinuti 1 a 2 . Vezmene konec vinuti 1 a spojime se zacatkem vinuti 2. Zbydou nam tri vyvody.Zacatek,uzel a konec. Na tyto tri vyvody zapojime vystup FM. Menic musi vykonove odpovidat proudu KM.Mame-li KM 5Nm s In 4A pro seriove zapojeni a FM s vystupem 3x220V,tak potrebujeme vykon min 750W,lepe 1.1kW. V FM nastavime proudove omezeni Imax na 4A a frekvencni charakteristiku U/f co nejmekci,tak aby napeti pri fmin bylo cca 5V a pro f=150Hz bylo U=50-60V.To je treba poladit pro konkretni FM a KM. Uvadene hodnoty jsem pouzil ja.
Pro silnejsi KM je potreba vykonnejsi FM,ale pro ty do 2Nm staci 400-500W. Motor se opravdu toci s vekou silou,protoze U/f char. FM dovoluje protlacit motorem vdy In.Take chod je prekvapive plynuly.Na nejake jednoduch pojezdy,grily a pod idealni pouziti.Odpadne nutnost prevodovky.
Ja s tim chci udelat pojezd X na frezku.Uz me otravuje tocit klikou 12 hod denne.Na to je to ideani.
Chce to se nebat zaexperimentovat.Jsou lepsi starsi motory na vetsi napeti,kde neni tak velky proud.Jinak urcite vinuti do serie,jinak se motor nerozebehne a FM nahlasi pretizeni faze.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2009, 8:21

Pupak píše:Ja s tim chci udelat pojezd X na frezku.Uz me otravuje tocit klikou 12 hod denne.
Já taky!!! Mám sice na BF20 ubastlený X-autoposuv z původního DC motoru z vřetena, ale vadí mi hlučná převodovka a taky nutnost spojky. Takže uvažuju o KM, ale potřebuju generátor pulsů, který by navíc uměl rampy, a to nedokážu. Tohle se ale zdá být skvělý nápad!!!
k

10. 9. 2009, 11:06

k zapojeniu KM na 3f menic .. 3 fazovy menic vytvara fazovo posunuty prud tecuci cievkami motora. Posunutie je 120 stupnov. Motor by mal teda mat poli posunute tiez o 120 stupnov co ale plati len u ozajstneho 3 fazoveho motora (jedno ci krokaca ci asycn ci sync).

Bezny KM ale ma len 2 cievky posunute o 90 stupnov a to rozhodne pri zapojeni na 3f menic nebude pre motor vhodne napajanie. Nepopieram, ze to funguje (zapojenie je vlastne podla vaseho popisu take, ze tam mate akoby 3 fazovy motor zapojeny do trojuholnika s vynechanou jednou cievkou - kedze v tom krokaci su len dve cievky - neratam tie "seriove") ale rotacne magneticke pole vonkoncom nie je primerane mechanickemu usporiadani takehoto motora.

podobne . ak normalny 3f motor napajate z 1f siete pomocou kondenzatora .. tento motor uz nema rotacne magneticke pole kruhove ale elipticke.

Poviem to este inac .. ak to funguje ok .. ale z toho KM sa da vytazit pri vhodnom napajani rozhodne ovela viac ako zabezpeci tento sposob napajania.
purs

10. 9. 2009, 11:14

Krutor píše:Já taky!!! Mám sice na BF20 ubastlený X-autoposuv z původního DC motoru z vřetena, ale vadí mi hlučná převodovka a taky nutnost spojky. Takže uvažuju o KM, ale potřebuju generátor pulsů, který by navíc uměl rampy, a to nedokážu. Tohle se ale zdá být skvělý nápad!!!
Udelat generator pulsu i s rampou neni problem, volbou smeru, tlacitkem pro rychloposu, potenciometrem pro rychlost atd. Jen si to namyslete a dejte vedet. Kontakt na me mate. purs
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 9. 2009, 9:22

purs píše:Udelat generator pulsu i s rampou neni problem, volbou smeru, tlacitkem pro rychloposu, potenciometrem pro rychlost atd. Jen si to namyslete a dejte vedet. Kontakt na me mate. purs
Pokud byste byl schopen to dodat jako ucelené řešení, tak by to bylo super, a měl bych o to zájem. Dá se odhadnout, kolik by to přibližně stálo? Moje představa je následující:

- krokový motor 4 Nm (můžete dodat Vy, nebo si ho koupím sám)
- deska elektroniky s jasně označeným napájením, vývody na KM, vývody na tlačítka start_vlevo, start_vpravo, stop, rychloposuv, dále potenciometr rychlosti, a 2x vývod na koncové spínače
- napájecí zdroj na AC 230 V
- ovládací prvky a nějakou krabičku bych si pořešil sám

Klidně se o tom bavme veřejně, myslím že by o to mohli mít zájem i ostatní.
Petr Spáčil
purs

11. 9. 2009, 4:26

Prez vikend pripravim nabidku, jak elektro tak cena. Predpokladam, ze se jeste bavime o "generatoru", nerad bych "vyvijel driver". KM a driver pro KM si zajistite sam. Je zbytecne delat prekupnika a sam se rozhodnete jaky KM a driver nebo zda servo. Rizeni pro driver "klasika" STEP a DIR. Me pouze zajima u napajeciho zdroje napeti a proud. Elektroniku budu vyvijet kazdopadne pro sebe, tak cena vyvoje bude pro vas nulova, pouze pripadne speciality v software.. Muzete si namyslet i jednoduche "programy".
Treba:
1) pouze rucni rizeni
2) pracovnim posuvem na koncak, rychloposuvem zpet na druhy koncak
3) pracovnim posuvem na koncak a konec
4) pracovnim posuvem sem tam
atd.
Elektronika bude nejaky Microchip, optocleny a vystupni budice.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

11. 9. 2009, 6:01

Krutor píše:
purs píše:Udelat generator pulsu i s rampou neni problem, volbou smeru, tlacitkem pro rychloposu, potenciometrem pro rychlost atd. Jen si to namyslete a dejte vedet. Kontakt na me mate. purs
Pokud byste byl schopen to dodat jako ucelené řešení, tak by to bylo super, a měl bych o to zájem. Dá se odhadnout, kolik by to přibližně stálo? Moje představa je následující:

- krokový motor 4 Nm (můžete dodat Vy, nebo si ho koupím sám)
- deska elektroniky s jasně označeným napájením, vývody na KM, vývody na tlačítka start_vlevo, start_vpravo, stop, rychloposuv, dále potenciometr rychlosti, a 2x vývod na koncové spínače
- napájecí zdroj na AC 230 V
- ovládací prvky a nějakou krabičku bych si pořešil sám

Klidně se o tom bavme veřejně, myslím že by o to mohli mít zájem i ostatní.
na tohle lze pouzit treba Profipot viz.: http://www.cncnet.info/view.php?nazevcl ... 2009060001

pokud se pouzije treba krizovy joystick z nejake stare RC soupravy tak lze jednim kniplem honit frezku v X a Y jednim prstem - druhej vstup by sel pokud by bylo treba pouzit na ty koncove spinace jako ochrany
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

11. 9. 2009, 6:03

jo a take by nemel byt problem napsat primo do Profistepu jinej FW, ktery by mel v sobe uz vsechno - pak by stacilo pripojit jen dve tlacitka, potak na omezeni maximalni rychlosti, krokac a napajeni :lol:
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2009, 3:09

Ten Profipot se mi líbí. Mám rád malá jednoduchá zařízení s jasně definovaným vstupem, výstupem a funkcí. Ale prosím nevíte někdo, jak KM zvládne rozběh, když do něj z ničeho nic najednou pustím třeba 2 kHz?
Petr Spáčil
Odpovědět

Zpět na „krokove unipolarni bipolarni a servomotory“