Regulace KRESSu
Uvazuji o koupi vretena KRESS a nevim jake. FM530 a k tomu vlastni regulator a pak budu moct mit i nizke otacky ale maly vykon. Nebo FME800 resp. FME1050 a otacky od 10.000. Lze u KRESSu FME vypnout regulaci aby bylo mozne pouzit vlastni regulator pro nizke otacky ? Prepokladam frezovani do prumeru 6mm a max. hlinik. Dekuji za pripadne poznatky.
vypniti regulace muzes udelat tak ze to rozeberes a regulator odpojis a nebo jednodusi varianta je ze ten original regulator na kresu vytocis na max a pak to muzes regulovat vlastnim regulatorem tim ze ten regulator das na max tak ho jakoby vyradis. a vlastni regulator stavet nemusis staci pouzit regulator z kmitaci pilky nebo z neceho takovyho mam to odzkouseny a uplne v pohode
Diky za info. Pokud pri max. otackach je regulator jakoby vyrazeny, tak by to slo regulovat vlastnim regulatorem. Pokud tam ovsem vnasi nejakou malou "regulacni slozku", mohlo by to delat bordel. Rozebirat se mi to nechce. Jako vlastni regulator bych zkusil "zbastlit" neco ze zpetnou vazbou. Ale zatim nevim jak merit otacky. Opticky z matice klestiny ??? A co spony. Nejake tachodynamo a nahon reminkem ??? Opet spony ??? Tak nevim, nevim.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jestli je to tak u všech podobných strojů, ale nedávno se mi pokazila regulace u ruční vrtačky (Narex), a to tím způsobem, že mačkám, mačkám, pořád nic a najednou na konci to dalo plný pecky. Po rozmontování se mi potvrdila domněnka, že na konci chodu spoušti je mechanický kontakt, který regulaci zcela přemostí.purs píše:Pokud pri max. otackach je regulator jakoby vyrazeny, tak by to slo regulovat vlastnim regulatorem. Pokud tam ovsem vnasi nejakou malou "regulacni slozku", mohlo by to delat bordel. Rozebirat se mi to nechce.
Možná by to chtělo inspirovat se u profi strojů, např. Metabo, mají tuším řadu "Constamatic", která má regulaci se zpětnou vazbou. Kdysi v práci jsem viděl, jak takovou vrtačkou (800 W) borec vrtá ručně 30kou vrtákem do jeklu, otáčky naprosto stabilní cca 200/min. Když se to kouslo, točilo to s borcem, rozhodně se to nezastavilo.
Uznávám ale, že rozmontovat kvůli tomu vrtačku za minimálně 8 tisíc je docela luxus

Vždyť metabáci dělají přímo ,,vřeteno´´ s Constamaticem! Ovšem tak jako tak je třeba vzít v potaz, že to, jakožto komutátorový motor nebude mít nikdy velký krouťák v nízkých otáčkách ! Ovšem na dřevo a pod. to bude jistě dobrý.
http://www.metabo.cz/produkty/frezovaci ... e-737.html
http://www.metabo.cz/produkty/frezovaci ... e-737.html
kress ako vysokootackove vreteno nema zmysel tocit na 3000 otackach . krutak ide sialene dole. Pokial potrebujete otacky pod 10k, zvazte menic a async motor .. S beznym dvojpol. motorom vytocite pri 90Hz cez 5000 otacok a aj pri 200 otackach to este bude mat rozumny krutak. Samozrejme cena bude inde ako u kressa.
Pokial ide o dural . v nom sa sprtam s proxxonom BFW 40/E 900 az 6000 otacok (len 250W !) s 6mm frezkou bez probs. Cena podobna kressu. Ono to znesie aj ocel .. ale neprehanat to
Pri mensich frezkach (1mm) uz prehodim na kressa . predsa sa tam uz da bezat cez 10k otacok. vyhoda proxxon/kress je rovnaky upinaci priemer 43mm .. A naviac ten proxxon bezi podstatne tichsie ako kress 
Pokial ide o dural . v nom sa sprtam s proxxonom BFW 40/E 900 az 6000 otacok (len 250W !) s 6mm frezkou bez probs. Cena podobna kressu. Ono to znesie aj ocel .. ale neprehanat to

Já dělám to samé, možná něco víc. Ale má smysl, aby více lidí pracovalo odděleně na stejné věci?Já píše:ja tet delam regulator se zpetnou vazbou (PID) na kresa ktere bude mit aji funkci vypnuti pri opotrebeni uhliku a nejaky dalsi funkce az to bude hotovy tak to sem dam ale zatim jenom zkousim
Tomáš
- Zdenek Valter
Super, že to už někdo má ! Já jsem uvažoval o stejné kombinaci.k píše:kress ako vysokootackove vreteno nema zmysel tocit na 3000 otackach . krutak ide sialene dole. Pokial potrebujete otacky pod 10k, zvazte menic a async motor .. S beznym dvojpol. motorom vytocite pri 90Hz cez 5000 otacok a aj pri 200 otackach to este bude mat rozumny krutak. Samozrejme cena bude inde ako u kressa.
Pokial ide o dural . v nom sa sprtam s proxxonom BFW 40/E 900 az 6000 otacok (len 250W !) s 6mm frezkou bez probs. Cena podobna kressu. Ono to znesie aj ocel .. ale neprehanat toPri mensich frezkach (1mm) uz prehodim na kressa . predsa sa tam uz da bezat cez 10k otacok. vyhoda proxxon/kress je rovnaky upinaci priemer 43mm .. A naviac ten proxxon bezi podstatne tichsie ako kress
Používáš jen vřeteno nebo i ostatní věci od Proxxona Vrtací a frézovací stojan BFB 2000 s křížovým stolem KT 150?
- Martinhora
Já jen doplním ohledně toho Kressu. Na mojí žádost objednal u výrobce p.Quis z CNCshopu novou verzi FME 1050-1, která má regulaci 5000 - 25000. Cena stejná jako FME 1050. Dostupná by měla být tento týden.
Nepouzivam ine veci od proxxona len toto vreteno. ocel na proxxone pri otackach od 900 do 3000 dural aj vyssie pri rozumnom zabere no problem. Az na prehrievanie proxxona .. proste 1h s tym nemozete do zeleza .. A samozrejme rozumne mala spona. Stale to povazujte za hobby riesenie. Velmi rad toto vreteno pouzivam na lahke frezovanie (plast/dural) prave kvoli nizkemu hluku.Zdenek Valter píše:Super, že to už nìkdo má ! Já jsem uvažoval o stejné kombinaci.k píše: Pokial ide o dural . v nom sa sprtam s proxxonom BFW 40/E 900 az 6000 otacok (len 250W !) s 6mm frezkou bez probs. Cena podobna kressu. Ono to znesie aj ocel .. ale neprehanat toPri mensich frezkach (1mm) uz prehodim na kressa . predsa sa tam uz da bezat cez 10k otacok. vyhoda proxxon/kress je rovnaky upinaci priemer 43mm .. A naviac ten proxxon bezi podstatne tichsie ako kress
Používáš jen vøeteno nebo i ostatní vìci od Proxxona Vrtací a frézovací stojan BFB 2000 s køížovým stolem KT 150?
Ostatne veci od proxxona nepouzivam . mam stroj na linearoch .. kulickace posuv stola 210x270mm, tuhost postacujuca na ocel ..
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel i ten nejmenší 3f asynchronní motor (120W) má podstatně větší zástavbové rozměry, než běžná fréza na 43 mm. Kdo s tím nepočítal při konstrukci vozíku osy Z, ten to tam bez nějakého adaptéru nedostane.k píše:Pokial potrebujete otacky pod 10k, zvazte menic a async motor
Já myslím, že nejrozumnější řešení jsou fakt 2 různá vřetena. Protože nemůžeme po jednom a tomtéž pohonu chtít, aby pracoval stejně efektivně v tak diametrálně odlišných pracovních bodech, jako je 3 tisice ot/min a 30 tisic ot/min. Navíc čím menší otáčky, tím větší máme nástroj, a tím větší potřebujeme krouťák, což je přesně opačný požadavek než je realita. V praxi nevím o jiném uspokojivém řešení, než je brutální výkonové předimenzování, jako je tomu u profi CNC obráběcích center. Běžně mají 15 kW a nezřídka to taky šudlá 3-kou nástrojem. Ale když na to přijde, utočí to i 100vku ježka. V obou případech asi účinnost motoru nebude nic moc, ale o to tam nejde.