něco mezi plotrem a frézou

Odpovědět
KamilN

27. 8. 2009, 5:34

Zdravim všechny na tomto fóru. Přemýšlím že si postavím něco na způsob plotru. Požadavky jsou následující: mělo by to umět kreslit perem a vrtat díry do kuprextitu.
Přemýšlím že bych použil kompletní pojezd ze starého skeneru a druhou osu pojezd z tiskárny. Na ose Z mě stačí pouze polohy nahoře a dole, takže tam není potřeba nic přesného a způsob pojezdu ješte domyslím a třeba to ani nebude motor a rozsah by stačil třeba jen 5mm a doplňkově ručně nastavitelná celková výška nad plochou.
Myslíte že je reálné aby něco takového fungovalo a mělo dostatečnou přesnost a tuhost pro vrtání DPS a kreslení? Mělo bu to pouze vrtat, frézovat nejspíš ne (na to by byla tuhost asi malá a bylo by to tudíž nepřesné).
Tak doufám že mě tady neukamenujete. Taky bych to chtěl zkusit a aspoň se na tom naučit principy fungování takových strojů.
Jinak jsem spíš na elektroniku, takže mechaniku moc neznam a nemam ani moc vybavení :(
tomashal
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2009, 6:51

Zdravím,
i na to vrtání je lepší když jde posuv v ose Z plynule nastavitelnou rychlostí, takže motor na Z bych určitě použil, pokud to nemá být jen na hraní.
No a z toho kreslení plošných spojů bych řekl dopředu, že budete spíš zklamanej. Existuje spousta efektivnějších, snadnějších, rychlejších, přesnějších a lacinějších metod výroby DPS než kreslení plotterem přímo na měď. To není vůbec uspokojivá metoda.

Tomáš
KamilN

27. 8. 2009, 7:16

Dík za odpověď, no motor teda asi jo, je pravda že vrtat to nějakýma nárazazma a čekat až to spadne gravitací (de o průměr max 2mm) asi opravdu néni to pravé. No napadlo mě dát tam motorek i s pojezdem z hlavy 5,25 FDD mechaniky, ale nevim esi to unese, to budu muset zkusit.
No a co jinak celková koncepce toho stroje, myslíte že to bude použitelné, nebo mam rači udělat něco jako toto: http://www.digisonic.webzdarma.cz/cnc.htm
Do toho se mě moc nechce, to už chce nějaké vybavení ke stavbě, nechat si někde vyřezat ty bočnice a vysoustružit na tyče závity na ložiska, zbytek už bych možná zvládl. Ale bohužel v mém okolí nikoho takového neznam... :cry:
PetrNC
Sponzor fora

27. 8. 2009, 7:40

Jestli to máš jen na DPS, tak můžeš použít ozubené řemeny, které použiješ právě ze starých tiskáren a kopírek. Je ale jasné, že čím tužší konstrukce, tím lepší ale samozřejmě záleží na dosažitelných technologiích, jak jsi vzpomněl. Hlavně neztrácet odvahu ..... 8)
KamilN

27. 8. 2009, 7:59

a je teda reálné na něco takového použít ten pojezd ze skeneru kompletní? tj. včetně spodního krytu a jenom na to nabastlit pojezdy na další dvě osy?
vím že na výrobu DPS je spousta různých technologií, ale tohle mě přijde jako nejoperativnější a navíc bude jeden stroj na kreslení i vrtání.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2009, 9:07

KamilN píše: Ale bohužel v mém okolí nikoho takového neznam... :cry:
Možná se špatně díváš :wink:
KamilN

27. 8. 2009, 9:26

no to je možné, každopádně pokud ještě nikdo nzkoušel pojezd ze skeneru tak ho asi vyzkoušim a uvidom co to bude dělat a esi to bude opravdu na houby tak se po někom kdo mě s tím pomůže budu muset podívat a udělat neco jak je na tom odkazu co sem dával a pak už by se na tom třeba ty plošňáky daly i přímo frézovat, případně i nějaké štítky a podobné věci. No já vim že frézování néni ideální technika na DPS, ale je to jednoduchá metoda pro nějaké hodně jednoduché desky.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2009, 9:42

S tím pojezdem ze skeneru bacha - někdy při zarputilé snaze použít už něco hotového vznikne takový xindl a dá to tolik práce, že to musíš nakonec stejně celé udělat od základu.

Jinak tady na fóru je kupa šikovných a ochotných lidí - každý se zaměřuje trochu na něco jiného, ale v zásadě asi nebude moc věcí, které by tady neuměl nikdo :-) Takže stačí jen dát požadavek do rubriky "Výpomoc při výrobě".
PetrNC
Sponzor fora

27. 8. 2009, 10:07

Přesně tak. Mrkni do rubriky "Členové" a najdeš tam "spřízněné duše" rozdělené podle regionů. Z vlastní zkušenosti Ti mohu říci, že žádost o pomoc mi nikdo neodmítl.
pipa
Kontaktovat uživatele:

27. 8. 2009, 10:28

PetrNC píše:Přesně tak. Mrkni do rubriky "Členové" a najdeš tam "spřízněné duše" rozdělené podle regionů. Z vlastní zkušenosti Ti mohu říci, že žádost o pomoc mi nikdo neodmítl.
Musím naprosto souhlasit. A s každým se dá ještě dobře popovídat :)
www.tc-pipa.wz.cz
KamilN

27. 8. 2009, 10:47

no tak on je "xindl" tak trochu v plánu, aspoň si s téměř nulovými náklady vyzkoušim jak se to ovládá a jak to funguje. Dělat hned nějakou mašinu za X tisíc se mě nechce. Děkuju všem za podporu, ani sem to tak rychle nečekal... :wink:

jo a nějak sem přehlédl že je tu sekce "Zacinam stavet a nevim jak na to" :oops: mohla by ale být někde nahoře. Tak prosím někoho z adminů ab to přesunul pokud by to něčemu vadilo...
KamilN

3. 9. 2009, 5:36

tak jsem se k tomu dostal až teď, rozdělal jsem skener a zjistil sem že ta mechanika je dobrá opravdu mavimálně na ten plotr :?. Tak teď přemýšlim, esi mam skusit dělat ten plotr abych zjistil jak to funguje, nebo esi mam rovnou začít dělat něco složitějšího. Ale jelikož mě zkolaboval disk tak mam teď trochu jiné starosti... :roll:
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“