vnitřní a vnější drážkování

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
RaS

22. 7. 2009, 4:37

Zdravím, potřebuju vyrobit cca 20ks výrobků s vnitřním a 20ks s vnějším drážkováním, material ocel 12060, delka drážkování 45mm.. typ drážkování jsem v tabulkách nenašel ale pro představu průměr hřídele 30mm a po obvodě 18 lichoběžníkových drážek hloubky cca 3mm (mám vzor jak vnějšího tak vnitřního drážkování)
polotovary bez drazek jsou hotové jde mě jen o to drážkování.. a zajímala by mě orientační cena a kdo to umí vyrobit.. byl jsem u několika kovoobráběčů a buď to neuměli nebo se jim do toho nechtělo a když uměli tak cena 50kč za drážku se mě zdála neakceptovatelná..
udělat drážku pro pero za 50kč beru ale za jedno drážkování chtít 900kč mě přijde prostě moc.. je nejaka levnejsi varianta a nebo to je proste normalni cena? potom si za ty peníze radši zvolím jinou technologii vyroby
dekuji
Mad_BOXs

22. 7. 2009, 6:28

bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2009, 6:53

RaS píše:Zdravím, potřebuju vyrobit cca 20ks výrobků s vnitřním a 20ks s vnějším drážkováním, material ocel 12060, delka drážkování 45mm.. typ drážkování jsem v tabulkách nenašel ale pro představu průměr hřídele 30mm a po obvodě 18 lichoběžníkových drážek hloubky cca 3mm (mám vzor jak vnějšího tak vnitřního drážkování)
polotovary bez drazek jsou hotové jde mě jen o to drážkování.. a zajímala by mě orientační cena a kdo to umí vyrobit.. byl jsem u několika kovoobráběčů a buď to neuměli nebo se jim do toho nechtělo a když uměli tak cena 50kč za drážku se mě zdála neakceptovatelná..
udělat drážku pro pero za 50kč beru ale za jedno drážkování chtít 900kč mě přijde prostě moc.. je nejaka levnejsi varianta a nebo to je proste normalni cena? potom si za ty peníze radši zvolím jinou technologii vyroby
dekuji
Asi takto....20ks je kusovka! Vnější drážkování by asi šlo odvalit (ovšem seřízení odvalovky není na pár minut),přesto tam ta cena nemusí nějak extra ulítnout, ale vydrážkovat k tomu náboj je o protahovacím trnu a ten asi hned tak někdo nemá. Zkus jen pro představu zjistit kolik takový nástroj stojí, nebo kolik by stála jeho výroba a pak pochopíš ty ceny.
Obecně bych radil hledat někde něco hotového co se chrlí v sériovce a nebo jít jinou cestou než ty drážky..... :wink:
RaS

22. 7. 2009, 8:59

Asi takto....20ks je kusovka! Vnější drážkování by asi šlo odvalit (ovšem seřízení odvalovky není na pár minut),přesto tam ta cena nemusí nějak extra ulítnout, ale vydrážkovat k tomu náboj je o protahovacím trnu a ten asi hned tak někdo nemá. Zkus jen pro představu zjistit kolik takový nástroj stojí, nebo kolik by stála jeho výroba a pak pochopíš ty ceny.
Obecně bych radil hledat někde něco hotového co se chrlí v sériovce a nebo jít jinou cestou než ty drážky..... :wink:[/quote]

prave ze uz to delam nejaky ten patek a to vnitrni drazkovani me delali trnem za 50kc/kus coz je super cena .. ale tahle moznost uz proste neni tak hledam jinou alternativu .. nikoho jineho z trnem jsem nenasel tak pripadali jen metody rezani dratem a nebo obrazenim.. a to obrazeni vyslo levneji ale proste dat 900 za kus je moc..

mimochodem jaka existuje jina varianta rozebiratelneho spoje ktery prenasi cca 3000Nm nez drazkovana hridel? samozrejme muzeme polemizovat o typu drazkovani a nebo pak pripada v uvahu kuzel s perem jenze tahle varianta vychazi z toho ze jedna cast spoje je seriova = levna a vyrabet cokoliv jineho (oba dva spojene kusy) se prodrazi a nemeni to nic na tom ze ta cast kam to jde potom je opet zase jine drazkovani..
RaS

22. 7. 2009, 9:10

Mad_BOXs píše:A toto ti nestačí?
http://www.teatechnik.cz/katalog/ozuben ... e-hridele/
pro upresneni mam hridel ktera uz ma dane drazkovani a ja potrebuju protikus s vnitrnim drazkovanim.. a opet mam dalsi kus pro ktery potrebuju protikus s vnejsim drazkovanim.. proste abych tyto dva jiz hotove kusy ktere jsou mohl prodlouzit a vlozit mezi ne dalsi kus.. je moznost vyrobit to uplne cele znovu s jakymkoliv drazkovanim nebo s jinym typem spoje, ale myslim si ze to by se prodrazio daleko vic nez takovato redukce.. vse musi byt rozebiratelne a suvne a prenaset celkem veliky moment .. asi by se to dalo cele nahradit necim takovym a nejak to zbastlit dohromady ale nevyhnul bych se sroubovym spojum nebo vareni a cele by me to vyslo slozitejsi, tezsi a hlavne asi drazsi..
Ferda

23. 7. 2009, 7:31

No to je krásná úloha :idea: .Obrážet se dá i na CNC soustruhu nebo vertikálním centru. Ale ta cena nebude jitěn 50Kč/ks :cry: Jde o to jestli cena, kterou můžeš ještě akceptovat bude stát aspoň za to abyse nad tím někdo mohl zamyslet. Taky asi ta přesnost nebude jako s protlačovacího trnu. Vyhoď obrázek skicu jak to vypadá včetně kót.
Diky :wink:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
k

23. 7. 2009, 7:36

no obrazat na CNC sustruhu sa sice da a z nudze 1 kus .. ale rozhodne to stroju prospeje .. do srotu.
Hardmesr

23. 7. 2009, 7:42

RaS
Já bych volil kužel přitažený maticí a jednu drážku s perem (mohl by stačit kužel 1:5, nebo 1:10). Přenášejí se tak velké síly. Např. spojení hnacích ozubených kol na hřídele válců těžkých dloužících zařízení v textilním průmyslu. Bývalo i na osách automobilů, atd. Někdy stačí i kolík na větším průměru kužele a zafrézování drážky ve stejném místě náboje. Záleží jaké síly potřebuješ přenášet, nebo jenom chceš pojistit polohu. Pokud máš soustruh, uděláš sám. Lepší je ale kužel brousit. Drážku do náboje ti udělá kdekdo, na hřídeli pak na každé frézce. I my jsme kdysi, než jsme pořídily obrážečku dělaly drážky do náboje na soustruhu. Ale na klasice. Na NC (tuhý stroj) pak zabrzdit vřeteno a prográmek s minutovým posuvem. To je ale zhovadilost, že "k".
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
doncarlos

23. 7. 2009, 9:04

Žádná zhovadilost to není, ve firmě běžně štochám drážky v kusovkách na cnc soustruhu a horizontce. Řezné síly jsou nepatrné a stroj tím rozhodně
nijak netrpí. Tak třeba na WHN110 drázky šíře 5mm do hloubky 350, posuv FMAX, tříska 0.05, mašina ani neví, že něco dělá, finanční úspora je značná, až to budem příště dělat, hodím sem video
Hardmesr

24. 7. 2009, 6:24

Pokud jsou v pořádku nástroje a dělá to člověk znalý nic proti. Pří popsaných třískách jistě není nápor na osu "Z" větší než při soustružení např. třískou 4mm a posuvu 0.3mm. Na soustruhu s osou "C" se dají dělat i drážky pro drážkované hřídele. Tak, že OK pro toho kdo má stroj, který to zvládne.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
k

24. 7. 2009, 7:18

doncarlos píše:Žádná zhovadilost to není, ve firmì bìžnì štochám drážky v kusovkách na cnc soustruhu a horizontce. Øezné síly jsou nepatrné a stroj tím rozhodnì nijak netrpí.
Plny suhlas .. na firemnom CNC-cku to budem robit tiez :)
RaS

24. 7. 2009, 7:38

Hardmesr píše:RaS
Já bych volil kužel přitažený maticí a jednu drážku s perem (mohl by stačit kužel 1:5, nebo 1:10). Přenášejí se tak velké síly. Např. spojení hnacích ozubených kol na hřídele válců těžkých dloužících zařízení v textilním průmyslu. Bývalo i na osách automobilů, atd. Někdy stačí i kolík na větším průměru kužele a zafrézování drážky ve stejném místě náboje. Záleží jaké síly potřebuješ přenášet, nebo jenom chceš pojistit polohu. Pokud máš soustruh, uděláš sám. Lepší je ale kužel brousit. Drážku do náboje ti udělá kdekdo, na hřídeli pak na každé frézce. I my jsme kdysi, než jsme pořídily obrážečku dělaly drážky do náboje na soustruhu. Ale na klasice. Na NC (tuhý stroj) pak zabrzdit vřeteno a prográmek s minutovým posuvem. To je ale zhovadilost, že "k".
jak jsem psal resit to jinym spojem samozrejme jde, ale je to na ukor vyroby trech kusu misto jednoho redukcniho.. mimochodem kuzelovy spoj s perem je nemozne bez stahovaku rozebrat a tady by nebylo misto pro stahovak, muselo by se to resit opet nejak atypicky..

proste mam dve hridele z jednoho do druheho diferencialu spojeny jsou drazkovanim a musi byt suvne spojeny proste to nesmi byt natvrdo jako u kuzelu.. ja mezi tyto dve hridele potrebuju nacpat dalsi kus, jsem dost limitovan mistem, pokud vyrobim jen ten mezikus musim mit na kazdem to drazkovani (na jednom vnitrni na druhem vnejsi) takove jake jsou na tech hridelich... pokud to budu vyrabet cele znova vyjde to podstatne draz nebot budu najednou misto jedne vyrabet tri casti, vyhoda toho je ze si potom vyrobim vse na miru a prizpusobim to memu pozadavku.. ale za draho.. pokud vyrobim drazkovani za 900 co me nekdo nabizel potom za takove penize rovnou muzu vyrabet vsechny tri dily nove nebot to sice bude drazsi ale zoptimalizuju to cele.. pokud by stalo drazkovani cca polovinu myslim ze by to byla akceptovatelna cena pri ktere by bylo asi rozumne delat jen ten mezikus.. pokud by stalo min bude to samozrejme jeste lepsi (jak jsem psal driv me to ptotahovali trnem za 50kc samozrejme chapu ze dnes uz me to za ty penize nikdo neudela)
RaS

24. 7. 2009, 7:42

Ferda píše:No to je krásná úloha :idea: .Obrážet se dá i na CNC soustruhu nebo vertikálním centru. Ale ta cena nebude jitěn 50Kč/ks :cry: Jde o to jestli cena, kterou můžeš ještě akceptovat bude stát aspoň za to abyse nad tím někdo mohl zamyslet. Taky asi ta přesnost nebude jako s protlačovacího trnu. Vyhoď obrázek skicu jak to vypadá včetně kót.
Diky :wink:
jak jsem psal v tabulkach jsem to drazkovani nenasel nebot to je asi nejaky automobilovy atyp.. vnitrni prumer asi 30mm a 18 lichobeznikovych drazek vysky cca 3mm a hloubka drazek je asi 45mm pro predstavu si myslim ze to staci.. samozrejme ze bych dodal oba kusy jako vzor
jamrich
Kontaktovat uživatele:

4. 9. 2009, 8:49

Zdravím,pokud by bylo potřeba stále s pomocí při výrobě drázek,nevrhuji drážkování 30,dle ČSN,mám trny i stroj,potažmo i odvalovací frézu,za protah be :idea: :idea: ru 200,-Kč/ks a za odval 300,-Kč/ks
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“