ferguson píše:diky, ale hore som si to precital. myslel som vyrobcu trafa. pochybujem ze CNC shop si vyraba cievky.
tak ako predava loziska, viem ze ich vyraba napr. SKF a nie CNCshop. rozumieme sa?
Driver pre Leadshine 57HS22
- Martinhora
Tento odkaz je zde na fóru ... zkus to tam
http://www.jkeltra.cz/ofirme.htm
Já nemám ale zkušenost, jen vím, že jsem to tu viděl a tak jsem to našel.
http://www.jkeltra.cz/ofirme.htm
Já nemám ale zkušenost, jen vím, že jsem to tu viděl a tak jsem to našel.
uz som ticho... idem sa hambit do kutaMartinhora píše:ferguson píše:diky, ale hore som si to precital. myslel som vyrobcu trafa. pochybujem ze CNC shop si vyraba cievky.
tak ako predava loziska, viem ze ich vyraba napr. SKF a nie CNCshop. rozumieme sa?

diky!PavelZ píše:http://www.jkeltra.cz/ofirme.htm
otvaram este tuto debatu. dosli financie, cize preto som tie drivery este nekupil. zaujala ma ale jedna vec a to je samotne pripojenie drivera na LPT. prikladam obrazok od vyrobcu

toto ale nemozem zapojit priamo na LPT nie? ta strana "controller" mi nie je jasna. to akoze MACH mi bude generovat signal na LPT porte, tento signal mi bude zopinat tranzistor? cize vlastne uzemnovat to VCC cez tie optocleny? ake tranzistory by som tam mal pouzit?
(prepacte ze sa tak blbo pytam, ale nerad by som kupil nieco co nebudem vediet, alebo nebudem mat ako zapojit)
dakujem za rady

toto ale nemozem zapojit priamo na LPT nie? ta strana "controller" mi nie je jasna. to akoze MACH mi bude generovat signal na LPT porte, tento signal mi bude zopinat tranzistor? cize vlastne uzemnovat to VCC cez tie optocleny? ake tranzistory by som tam mal pouzit?
(prepacte ze sa tak blbo pytam, ale nerad by som kupil nieco co nebudem vediet, alebo nebudem mat ako zapojit)
dakujem za rady
No vyrobce nepocita s tim ze by se driver budil z paralelniho portu PC protoze to je takove rekneme ne zrovna idealni reseni, ale protoze my zde nemame desetitisice navic a spokojime se s horsimi parametry tak pouzivame hojne systemy jako je MACH nebo EMC.
Kazdopadne protoze vyrobce rika ze pro 5V ma byt dalsi externi odpor R=0 Ohm. tak se da spocitat ze proud ktery je zhruba potreba je I=(U-Ud)/(Rd+R). Kde I je pozadovany proud. U je napajeni VCC takze vezmem tech 5V pro ktere plati ze R=0 no a Rd vyrobce udava na nejakych 270 Ohm. Ud je ubytek napeti na diode optoclenu ktere muzeme odhadnout na rekneme 2V. Tim se nam rovnice vyčíslí jako I=(5-2)/(270+0)=3/270 No a mame hodnotu zhruba 11mA.
No a uz ted je jasne ze ne kazde LPT da spolehlive 11mA a je potreba to trochu vykonove posilit takze budto nejaky Integráč (nejake TTLko pro buzeni sbernic) nebo jednotlive tranzistory kde podobnym zpusobem spocitate napetove a proudove pomery aby tranzistor pracoval jak ma. Ja vim ze to smrdi prilis teorií, ale obcas to bez ni neni to prave orechove.
Kazdopadne protoze vyrobce rika ze pro 5V ma byt dalsi externi odpor R=0 Ohm. tak se da spocitat ze proud ktery je zhruba potreba je I=(U-Ud)/(Rd+R). Kde I je pozadovany proud. U je napajeni VCC takze vezmem tech 5V pro ktere plati ze R=0 no a Rd vyrobce udava na nejakych 270 Ohm. Ud je ubytek napeti na diode optoclenu ktere muzeme odhadnout na rekneme 2V. Tim se nam rovnice vyčíslí jako I=(5-2)/(270+0)=3/270 No a mame hodnotu zhruba 11mA.
No a uz ted je jasne ze ne kazde LPT da spolehlive 11mA a je potreba to trochu vykonove posilit takze budto nejaky Integráč (nejake TTLko pro buzeni sbernic) nebo jednotlive tranzistory kde podobnym zpusobem spocitate napetove a proudove pomery aby tranzistor pracoval jak ma. Ja vim ze to smrdi prilis teorií, ale obcas to bez ni neni to prave orechove.
ja som myslel, ze by som tych Vcc zobral z exsterneho zdroja a nie z LPT. cize tu by som nevidel problem (teda ak dobre chapem). ide len o to, aby som vedel aky tranzistor tam dat, aby mi to zoplo obvod.
alebo trepem? nie som elektrikar, ale strojar. elektrika je pre mna len taka mala zaluba. radsej si necham poradit.
alebo trepem? nie som elektrikar, ale strojar. elektrika je pre mna len taka mala zaluba. radsej si necham poradit.
-
- Kontaktovat uživatele:
Jedna z moznosti je v priloze. Pokud pouzijes 74540 bude vystup invertovany. Je samozrejme, ze napajeni +5V na obrazku musi byt z oddeleneho zdroje, ale mozna by pro pokusy stacilo ho vzit z pripojeneho PC, treba z klavesnice nebo USB.
Obvody 7454x jsou oddelovace sbernice, takze ani pri havarii zapojeni by se LPT nemel poskodit, ale radeji bych to nezkousel.
--
jrt
Obvody 7454x jsou oddelovace sbernice, takze ani pri havarii zapojeni by se LPT nemel poskodit, ale radeji bych to nezkousel.
--
jrt
- Přílohy
-
- isolator.pdf
- (55.1 KiB) Staženo 431 x
To Fergusson:
Neuvažoval si nad driverom H2 ?
Pupák ho už použil a nestažoval sa až tak veľmi
Predsa len na 3 osi M752 to je 6870 Kč...
Podotýkam že nie som dealer z gravirovanie.sk
len ma ten driver tiež zaujíma...
Neuvažoval si nad driverom H2 ?

Podotýkam že nie som dealer z gravirovanie.sk

-
- Kontaktovat uživatele:
H2 kontroller je len do 3.5A na fazu takze motor max. 2-2,2 Nm, to je maximum, ja som si ho tiez kupil ale este som ho neskusal zapojit no uz teraz sa bojim ze som to vykonovo podcenil, prinajhorsom ho predam a kupim drivere silnejsie... v hobby cnc je to vzdy o kompromisoch, co si moze clovek dovolit a co nie...
dakujem velmi pekne. taketo nieco som potreboval. cize na vstup IN1 pripojim napr. STEP z LPT a pin cislo 18 (Y1) napojim do driveru tak ako je aj na tom mojom hornom obrazku. pochopil som dobre?siliconbrain píše:Jedna z moznosti je v priloze. Pokud pouzijes 74540 bude vystup invertovany. Je samozrejme, ze napajeni +5V na obrazku musi byt z oddeleneho zdroje, ale mozna by pro pokusy stacilo ho vzit z pripojeneho PC, treba z klavesnice nebo USB.
--
jrt
dobra pripomienka. ale. ja som student a nemam financie ani na to ani na to. cuze sa chystam napisat do firmy Leadshine, ci by mi tie tri drivery a tri motory neposlali ako sponzori. robim to totiz ako skolsku pracu. cize vramci nejakej podpory studentov... uvidim. pochybujem, ze ten vyrobca H2 by bol schopny a ochotny nieco tak pre mna urobit. preto v tomto pripade uvazujem nad drahsim riesenim. dufam, ze mi to vyjde.mito píše:Neuvažoval si nad driverom H2 ?
Podotýkam že nie som dealer z gravirovanie.sk len ma ten driver tiež zaujíma...

kiko01 píše:H2 kontroller je len do 3.5A na fazu takze motor max. 2-2,2 Nm, to je maximum, ja som si ho tiez kupil ale este som ho neskusal zapojit no uz teraz sa bojim ze som to vykonovo podcenil, prinajhorsom ho predam a kupim drivere silnejsie... v hobby cnc je to vzdy o kompromisoch, co si moze clovek dovolit a co nie...
No záleží hlavne ako sa tie motory použijú, kedže nepoznám akú má predstavu ferguson o novej frezke, tažko je polemizovať.
Ja som vychádzal z mojej predstavy , ktorá je založená na pupákovej portálovke , ktorá sa mi veľmi páči , určená je na frézovanie hliníku a má motory 1,9 Nm.
Vidím, že si z MT dakedy by sme mohli skočiť na pivo ...

-
- Kontaktovat uživatele:
ja ja som si vsimol ze si zo ZA, a este ktomu studirujem v ZA....
no pri H2 sa pocita s paralelnym zapojenim motorov, kedze pri seriovom zase stupaju poziadavky na vyssie napetie, urcite na menej narocne aplikacie je tp super, ved aj ja pouzijem H2-ku ale uz tusim ze to casom vymenim....

no pri H2 sa pocita s paralelnym zapojenim motorov, kedze pri seriovom zase stupaju poziadavky na vyssie napetie, urcite na menej narocne aplikacie je tp super, ved aj ja pouzijem H2-ku ale uz tusim ze to casom vymenim....
moja predstava je urobit nieco podobne ako tato Pupakova freza ale mensie. cele to chcem robit z hlinikovych profilov, vedenia zrejme klzne (nieco od firmy Igus). motory ako je pisane v nazve clanku. vreteno zrejme Kress. a bol by som rad, keby sa s tym dal obrobit aj dural. asi tak