Problem s osou Z - Maho 400

Odpovědět
OVERthere
Příspěvky: 4
Registrován: 8. 1. 2019, 7:42

12. 12. 2019, 7:34

Zdravím kamarádi,
Mám menší resp. Větší problém s mašinou MAHO 400 e r.v. 1998. Již ji máme v používání přes 4 roky a problém nyní nastal při včerejším kolísání el.proudu. (Důvodem mě neznámým). Při pohybu Z osy, jakoby mašina nevěděla kde právě je a jede nesmyslně dlouho. Např. Když dam posuv osy o 0,1mm tak jede například 10mm ale v PC to ukáže tu 0,1mm. A poté ukáže chybu Z09 nebo Z07. Řešili jsme pravítko a v tom problém není. Při přehození os aby Z osa byla vlastně X. Začne se sekat osa X. Tedy není problém v mechanické části.

Nesetkal se s tím prosím někdo?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17550
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 12. 2019, 7:56

Asi pripaleny driver
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
OVERthere
Příspěvky: 4
Registrován: 8. 1. 2019, 7:42

12. 12. 2019, 7:59

@robokop

A zeptám se blbě. Hodně blbě. Muže mít za vinu i stará baterie?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17550
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 12. 2019, 8:01

jestli to psalo chybu tak ano
ztrata parametru tohle dokaze
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
OVERthere
Příspěvky: 4
Registrován: 8. 1. 2019, 7:42

23. 12. 2019, 8:24

Tak jsme zjistili o co jde. Musela proběhnout výměna exe převodníku.
Ale nyní máme problém s chybou M01. I po resetovani konstant a znovu zadání nám stále chyba vyskakuje. Baterie vyměněna za novou. Nevíte někdo co s tím? @robokop
Vasek
Příspěvky: 173
Registrován: 22. 3. 2008, 9:19
Bydliště: Nymburk

23. 12. 2019, 1:26

M01 Fehler Pruefsumme Maschinenkonstantenspeicher (RAM-Speicher)
Chyba kontrolního součtu stroj konstantní paměti- google překladač - pravděpodobně špatně zadané konstanty nebo nějaké chybí.
OVERthere
Příspěvky: 4
Registrován: 8. 1. 2019, 7:42

9. 1. 2020, 3:32

ahoj kluci. Nakonec jsme to rozjeli ale po 14 dnech fungování máme jiný problém. Při spuštění stroje a nahozeni motoru funguje vše jak má. Problém nastává při nastavení referenčních bodu. V tu chvíli se rozjede mašina jak má ale sekne se. Aby se rozjela musím zmacknout červené tlačítko. Aby se dokončily referenční body. Jenže potom nefunguji v rychloposuvu osy x,y,z. Jakoby nereagovaly. Když dám po 1mm tak se sice osy rozjedou ale opět se seknou a musím zmacknout červené tlačítko. Nikde žádné chybové hlášky. Nikde nic. Nesetkal se s tím někdo?
Vasek
Příspěvky: 173
Registrován: 22. 3. 2008, 9:19
Bydliště: Nymburk

9. 1. 2020, 6:34

Zkus štekry na řídících deskách, jestli jsou dostatečně přitažené, už se mi stalo, že byl spoj uvolněný a stroj se sekal, nebo to může být kabeláž, pokud by se to sekalo v určité poloze.
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“