ČÍNSKÉ DESKY

Odpovědět
ROBBIN
Příspěvky: 11
Registrován: 2. 9. 2013, 2:53

12. 10. 2017, 6:40

Vážení přátelé,
tak jsem vzal tuto desku a jen tak ze srandy jsem poprosil spolužáka z FEL aby ji prohnal testy EMC.
Výsledek je naprosto žalostný, z hlediska EMC je deska nepoužitelná a to ani v tom nejmírnějším prostředí /domácnost/.
I tam, kde je rušení opravdu minimální začne kolabovat a chovat se nevysvětlitelně již při úrovni 15% toho co by
měla normálně snést, pro použití v domácnosti. Jedním z hlavních úkazů byly falešné kroky a to i značné množství,
krátké pulzy v napájení a to i bez přidaného rušení pro test. A nastavení proudu pro KM funguje správně jen při napájení z
24V baterie, to by se i dalo prohlásit, že to možná i nějak funguje.
Během testu několikrát odešli budiče (poprvé již při úrovni 30% spolehlivě při cca. 60% úrovni ).
Další naprostá tragedie jsou vstupy , již při úrovni 10% rušení na těchto vstupech, nabíhaly falešné kroky a to hodně.
Dál ani nemělo smysl se tím nějak zabývat, takže ....... .
Jsou to testy, kterými musí projít každé zařízení,které se v civilizovaném světě prodává, aby se mohlo vůbec prodávat.
Jak je patrné z výsledků, tak se ty desky s EMC nějak nepotkaly.
Většina těchto věcí je patrna již z špatného zapojení součástek, vynechání součástek, které tam musí být, ale konstruktér
nějak zjistil, že to funguje i bez nich a návrhu desky ten je z hlediska EMC tragédie.
Takže pokud máte problémy není se čemu divit, opravdu to funguje jen občas a většinu času si to dělá co chce.
Lze to trochu vylepšit maximálním vydělením clk pak se tam pár falešných kroků projeví méně.
Takže pokud chcete OPRAVDU stavět fungující CNC, musí elektronika projít spolehlivě!!! EMC testem pro průmysl,
což je ještě o třídu výš.
Hodně zdaru
Robin
t256
Příspěvky: 1109
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

12. 10. 2017, 7:07

ROBBIN píše:Vážení přátelé,
tak jsem vzal tuto desku ...

Jakou desku?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17659
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2017, 6:06

Neco takoveho jsem cekal
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2357
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2017, 8:19

nj, je to smutne, horsi je, ze spousta ubuzaku je provozuje v jedne bedne s pc a funguje to, v teto souvislosti si vzpominam, ze tu kdosi popisovasoval problem s prumyslovym pc, ktery kdyz byl v rozvadeci, tak blbnul a mimo rozvadec bezel spravne a to byl urcite odolnejsi na ruseni, nez domaci tv
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Mex
Příspěvky: 6691
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

13. 10. 2017, 10:28

Je to sice fajn, ale trochu nic neříkající.
Asi jako informace "zemřel člověk", aniž uvedu okolnosti.
Nevíme jaká deska a hlavně jak byla testovaná. Vstupy byly volné nabo zatížené? A pokud zatížené, tak jak? A výstupy?
Tahle deska není samostatné zařízení. Je určena k tomu, aby jela připojená do nějakého systému, kde vstupy jsou buzeny push-pull drivery. Pokud to bylo testováno s volnými vstupy, tak si klidně dovedu představit, že si to spínalo jak chtělo, protože jsou to prostě otevřené CMOS vstupy. Ale to nic neříká o tom, jak se to bude chovat při správném zapojení.
Tyhle desky nejsou nic moc, ale je to proto, že jsou použity pomalé součástky tam, kde musí být rychlé součástky (pomalé optrony). Ale jinak je to celkem běžné zapojení, jaké se používá i všude jinde, a i součástky jsou stejné jako se používají jinde.
Takže u těchto desek bych se v praxi bál funkčnosti, ale zrovna z EMC bych asi noční můry neměl.
Ale ještě jednou opakuji - nevíme, o které desce se vůbec bavíme, takže i moje poznámka je zcela obecná.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17659
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2017, 10:37

pridam dalsi zcela obecnou poznamku
spousta kvalitniho hardware prave ma osetrenou alternativu treba toho zmineneho ze ty vstupy jsou nezapojene
a prochazi to takovymto testovanim prave kvuli tomuto
a to obnasi spoustu bizuterie ktera stoji nejaky ty koruny navic coz je vetsinou pakatel oproti nakladum na to testovani a obecne vyvoj do te faze ze se z toho stane tzv. bomben fest hardware

potom to muzes v klidu zapojit i spatne (nebo musis udelat vedome nejakej ustupek protoze to jiank nejde) a ono to porad nejak pojede
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 6691
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

13. 10. 2017, 12:16

Hmmm. Tak to pak bude fakt bomben fest hardware, když to pojede i bez připojeného LPT, tedy bez připojeného PC.
To je skutečně vlastnost, bez které se špatně žije. ;-)

Tester by měl o daném zařízení něco vědět, aby dokázal posoudit, co je důležité a co ne.
Jinak to pak dopadá tak, jak je tady občas kritiziváno v oblasti strojařiny, že jsou na výkrese zokótovány nepodstatné rozměry na 4 desetinná místa. Ano, dá se to vyrobit i takto přesně, ale přesnost má smysl dělat (a tedy i platit) jen tam, kde to k něčemu je.
A stejně tak u té elektroniky je dobré dát důraz (a tedy platit to) tam, kde to opravdu něco může v praxi přinést.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5341
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

13. 10. 2017, 12:59

Mex píše:Jinak to pak dopadá tak, jak je tady občas kritiziváno v oblasti strojařiny, že jsou na výkrese zokótovány nepodstatné rozměry na 4 desetinná místa. Ano, dá se to vyrobit i takto přesně..
Požadovanou přesnost na výkrese nedefinuje počet desetinných míst, já myslím.
Mex píše:Tyhle desky nejsou nic moc, ale je to proto, že jsou použity pomalé součástky tam, kde musí být rychlé součástky (pomalé optrony). Ale jinak je to celkem běžné zapojení, jaké se používá i všude jinde, a i součástky jsou stejné jako se používají jinde..
Taky mají velice špatně navržené napájecí cesty (včetně umístění filtračních kondenzátorů a divné diody na vstupu, usnadňující odpálení Toshib), i uspávání je tam řešeno hodně divně (u "modré").
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1244
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2017, 1:03

Poučení z toho je, že tuhle desku nebrat :) .
www.mosaznevyrobky.cz
Mex
Příspěvky: 6691
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

13. 10. 2017, 1:12

Jasně, tuhle nebrat.
... Hmm, no jo, ale kterou vlastně, když nevím, která byla podrobena testu a jakému testu?

Tester tady kritizuje desku, tedy práci někoho jiného. Ale sám odvedl neprosto nekvalitní práci, protože dát výsledky testu "něčeho", dělané "nějakou testovací metodikou" není zrovna ukázkou profesionálního přístupu.

Já prosím ty desky neobhajuji. Neprodávám je, ani žádnou nevlastním. Ale vadí mi kritika jen tak střelená od boku. Pak je to něco podobného, jako "všetci kradnů".
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1244
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2017, 1:37

... Hmm, no jo, ale kterou vlastně,
:D
Je tu víc podobných témat. Nebylo by od věci se pisatele zeptat soukromou zprávou (pokud možno co nejvíc tazatelů), co je to za desku. :) . Jenom se divím, kolik lidí se zapojilo do diskuse, kduž vůbec není jasno, co chtěl básník říci.
www.mosaznevyrobky.cz
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17659
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2017, 3:06

Taky marne cekam
Desku lze tusit zas tolik se jich tu na trhu nepohybuje a snad vsechny maji nejaky konkretni problem
A toto viz vyse hadam trapi vsechny

Asi se nema smysl chytat za slovicka a prekrucovat
To patri do materske skolky

Jinak vpodstate v prubehu casu vyleza ze nejdeiv pomale optaky pak falesne toshiby ted samotny navrh zapojeni
Je na te desce vubec neco kvuli cemu to ma smysl kupovat? Ja v tomhle ohledu fandim driverum leadshine
Taky cina ale radove trosku jinde kvalita o emc nic nevim ale je to v plechove pixle to uz neco naznacuje vystup je dost cisty sinus takze kvalitni rizeni proudu tj. Hardware uplne jinde
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jakob92
Příspěvky: 6
Registrován: 12. 2. 2019, 8:54

17. 1. 2020, 6:47

Dobrý den . Používám desku https://www.botshop.co.za/wp-content/up ... dapter.jpg


na ní připojené TB6600. Používám na ovládání CNC plasma routeru.

mám router v dílně (3m kabel invertor vs Pc)a je problém , že při zapálení hořáku se většinou zasekne USB na PC . Po přepojení do jiné díry myš a klávesnice opět jde. Dále při zapalování oblouku odejde modré relé .... Už se mi to stalo 2x . Na co se zamerit. Kabely nemám stíněné . Může v tom být problém ? Plasmu používám Stamos germany 85A CNC . Plasma má přímo konektor s vyvodama na ovládání spínání, proto nechápu jestli by relé mohl spálit velký proud. Spíše nějaký napěťový naráz Vyřešil by problém např stíněný kabel nebo jiná "modrá deska"? Plasma je uzemněna , PC ne.

Ještě jedna věc . Do dílny vede ze sloupu vzduchem cca 40m kabel ....



Díky za radu
Mex
Příspěvky: 6691
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

17. 1. 2020, 7:14

Jen technická: pokud po přepojení do jiné díry myš jede, tak se ti asi nezaseklo USB v PC, ale zasekla se ta myš. Vyndáním a opětovným zasunutím jsi ti zrsetoval.
Jak "odchází" to relé? Spálí se vinutí cívky nebo se slepí (případně upálí) kontakty?
Asi by to chtělo nějakou fotku celkového uspořádání.
Plazma je v oblasti rušení pěkná svině, chce to na to myslet.
lubbez
Příspěvky: 1463
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

17. 1. 2020, 9:32

Patřím k těm šťastným, kteří si museli nechat udělat u EZU všechny potřebné zkoušky ke svým elektronickým výrobkům. Píšu všechny potřebné, to je totiž klíčové. Protože jsem používal napájecí napětí 12V a všechny vstupy vč. diferenciální linky jsem měl galvanicky oddělené, nemusel jsem mít bezpečnost. EMC jsem samozřejmě musel mít a jaké bylo překvapení, že moje plošňáky, linka i displeje fungujou, ale zdroj koupený se všema certifikátama bohužel ne. Kdybych chtěl dát zdroj jiný, muselo by se vše opakovat a tak jsem spínaný PC/AT zdroj třikrát upravoval. :-( Celej ten vopruz trval nějaké tři měsíce a cenovka byla nakonec trochu nad 100K. Když jsem po dvou letech změnil komunikaci a přidal PC, musel jsem vše opakovat znovu včetně EMC u pécéčka, tady už byla ta cenovka o něco výš. Od té doby jsem raději nepřiznal jedinou úpravu, protože se vše neustále zdražovalo. Oficiální stanovisko EZU je takové, že i smontované zařízení z certifikovaných dílů musí jít stejně na EMC, než vydáš prohlášení o shodě. Stačí změna bedny, nebo základní desky a hned do EZU na nové testy.
Odpovědět

Zpět na „cinske desky s TB-6560 cervena a modra“