chystám se na stavbu CNC frézky s rozjezdy cca 1500 x 700 x 500 (maximální rozměry z návrhu, spokojil bych se i s trochu menší měnší). Chtěl bych s tím frézovat nějak rozumně i ocel s přesností na pár stovek. Zejména z transportních a rozměrových důvodů u mě padá moznost koupit nějaké klasické obráběcí centrum (výška stropu je asi 2.5m a podlaha je uspůsobena většímu zatížení jen v oblasti stroje, zbytek je asi 6cm beton s podlahovým topením na polystyrenu

Základ je svařenec ze silnostěnných jeklů 200x100. Na něm obrobené lože pro lineární vedení. Celé by to sedělo na nějakém podobně koncipovaném tuhém loži. Pro pohon mám v plánu použít kuličkové šrouby s rotačními maticemi.
Trochu problém mám s tím, že výpočtově by to mělo být tuhé, ale nějak se mi to prostě nezdá. Například vzdálenost mezi vozíky pro lineár asi 200 mm. Podle tabulek to tak vydrží neskutečný moment, ale od pohledu tomu moc nevěřím.
Ještě mě napadlo ty jekly vylít betonem kvůli rezonanci a případnému ohybu.
Co si o tom myslíte? Bylo by o hodně lepší použít pevný portál? Kvůli celkovým rozměrům se mi do toho ale moc nechce. Rozpočet plánuji cca 300 000,-
Předem moc děkuji za kritiku a nápady