Pepa Žhář píše: ↑10. 1. 2020, 11:03
... proč to není propálené? Mně se ptej ...
Pořád mi nešlo do hlavy, proč to Ty na silnějším laseru nepropálíš a já jo. Tak jsem začal testovat.
Napřed jsem si nastavil zhruba stejnou ohniskovou vzdálenost jako máš Ty, tj. někde kolem 60mm. Zatím jsem používal cca 35mm.
Ale i na téhle vzdálenosti to pořád bylo pěkně proříznuté.
Tak jsem zkusil otočit osy, tj. řezat ty linky ne v ose X, ale v Y. A ejhle - najednou jsem to měl stejně špatné jako Ty !
Tak jsem znovu snížil ohniskovou vzdálenost, tentokrát nejníž jak můžu, cca 27mm. A tam sice stále byl nějaký drobný rozdíl mezi řezáním v ose X a Y, ale už byl minimální.
Takže můj pocit z akce: tyhle polovodičové lasery mají ohnisko obdélníkové, tedy nesymetrické. Optika z toho sice při dobrém zaostření udělá prakticky jen bod, ale nakonec i ten bod je asi pořád nesymetrický. A díky vlastnostem té štelovací optiky, která kromě zaostření dělá i nějakou kolimaci, to při větší ohniskové vzdálenosti dělá výrazně vyšší nesymetrii než při menší.
Jinak jsem asi našel nějaký problém v GRBL při dynamickém řízení výkonu. Při řezání objektů o nějaké velikosti (v mém případě cca 1.6x0.4mm) to nechává systematicky nedopálené můstky. Pokud ale ten rozměr zvětším nebo zmenším, tak je to OK. Takže tam vyloženě hraje roli nějaký konkrétní rozměr.
Až bude chvilka času, tak zkusím na generované pulzy kouknout logickým analyzátorem.
V příloze jsou zase ty krátké testovací programy, tentokrát pro oba směry. Budeš-li mít chvilku, bylo by fajn, kdybys je zkusil.
Pokud to i Tobě bude dělat podobnou nesymetrii, tak stojí na zamyšlením vyladit vhodnou ohniskovou vzdálenost. A případně třeba gravírování dělat v takovém směru, aby to vycházelo líp.