Inventor - rozpiska

CAD software, shareware, freeware
Odpovědět
r4cv
Příspěvky: 1635
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

27. 1. 2020, 7:29

Potrebujem poradiť.
Zákazník má dáta (rám palety), ktorý vypracoval v najnovšom Solidworkse.
Ja to potrebujem natiahnuť do Inventoru 2020.
cez step to nejde, nič nenačíta.
nejaký starší druh step tiež nič.
cez sldprt mi to hlási chybu, že model bol vytvorený v novšom programe, mám svoj aktualizovať.
cez X_T tá istá hláška.

je nejaká cesta, ako to dostať do Inv.?
Naposledy upravil(a) r4cv dne 31. 1. 2020, 6:47, celkem upraveno 1 x.
Permonik
Příspěvky: 207
Registrován: 19. 2. 2015, 7:34
Bydliště: Mošnov
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2020, 9:33

Bud se podivát zde : https://viewer.autodesk.com/ zda načte něco.

Když nejde stp, tak igs.

.x_b

A nebo prohližeč na sldprt a přemodelovat. :-).

Se divím že to neotevře ani jeden export......

A co třeba uložit do starší verze solidu?

Inv 2020 neotevře solid 2020. Zdroj: https://www.cadforum.cz/cadforum_en/ove ... t-tip12184
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
r4cv
Příspěvky: 1635
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

27. 1. 2020, 9:41

už sa mi to podarilo.
nešiel ani jeden formát, ani staršia verzia.
ale po upgrade Inventoru to už ide bez problémov.
teda skúsil som len step a ten prešiel.

edit: zaujímavé je, že to neotvorilo ani SW2019 verziu.
Permonik
Příspěvky: 207
Registrován: 19. 2. 2015, 7:34
Bydliště: Mošnov
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2020, 2:47

Kdysi jsem o tom slyšel u jiné verzi Inventoru. Když se naistaluje verze 20xx.0.0.0 tak se stané, že některé fukce nejdou, například export, import, a to většinou řeši upgrade na 20xx.0.1.0 (teď nevím jak přesné mají značení).

Napadlo mě to jako první, ale neměli zminku v seznamu oprav o tomhle problému nebo aspoň jsem nenašel. Tak jsem to nepsál v prvním příspěvku.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Uživatelský avatar
Kratus
Příspěvky: 424
Registrován: 1. 5. 2015, 2:36
Bydliště: Příbram

28. 1. 2020, 4:12

Inventor vždy aktualizovat. Jinak dělá neplechu. Jednou vydali update a nikomu nefungovaly závity v obsahovém centru, to pak byl fičák :D
r4cv
Příspěvky: 1635
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

31. 1. 2020, 6:52

Použijem toto vlákno na vyriešenie ďalšieho problému.
teraz robím zostavu asi 50m dopravníkov. jedná sa o moduly, väčšina z nich sa rôzne opakuje.
potreboval by som vygenerovať rozpisku, ale nie (pouze součásti) ani (strukturované)

kedysi bola možnosť si v rozpiske jednoducho rozklikať zostavy (bolo tam tlačidlo+) a zozbalili sa na podzostavy. tým som si vedel presne určiť, ktorá zostava sa rozpočíta na diely a ktorá ostane ako zvarenec.
Dá sa také niečo spraviť aj teraz?
posledných pár rokov som túto funkciu nemusel použiť a ona sa medzitým nejako stratila.
Dúfam, že som to vysvetlil pochopiteľne.
Uživatelský avatar
Kratus
Příspěvky: 424
Registrován: 1. 5. 2015, 2:36
Bydliště: Příbram

31. 1. 2020, 7:38

V rozpisce(ne kusovníku) klikni do bílého pole pod díly pravým tlačítkem a dej struktura rozpisky a všechny úrovně. Inventor už nemám, snad si pamatuju dobře. Svařence bych dělal samostatně v generátoru rámových konstrukcí a frame pak vkládal do dalších nadsestav.
r4cv
Příspěvky: 1635
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

31. 1. 2020, 8:17

to by šlo, ak by som vedel zo zostavy výpalkov spraviť zvarenec.
skúsim a uvidím.

edit: tak ide to, ale nie je to riešenie všetkých problémov.
napr. si stiahnem komponent z festa a ten je z viac dielov a zvarenec z neho spraviť nemôžem.
Uživatelský avatar
Kratus
Příspěvky: 424
Registrován: 1. 5. 2015, 2:36
Bydliště: Příbram

31. 1. 2020, 10:07

Pokud chceš z naimportované sestavy udělat jedno těleso, tak to jde přes zjednodušení - vytvořit zjednodušenou součást. Pak máš na výběr, udělá to to model s jedním tělesem, nebo třeba víceobjemový model, který se ale v rozpisce chová jako 1 díl. Popřípadě se dá použít fce obal, ale to jsem nikdy nepoužíval. Zjednodušené těleso pak můžeš naimportovat do obsahového centra.

Co se trorby svařence týče, dělěj ho v klasické sestavě (frame). Inventor sice má šablonu svařence, kde se může udělat i technologický postup, definovat svary apod, ale zabere to spoustu času a výsledek nic moc. Já vždy tvořil v generátoru rámových konstrukcí. Uděláš drátový model, vygeneruješ rám a s tím se pracuje. Ve výkresech potom stačí popsat značkama svary dle normy.
Šablona pro svařence je opravdu pro někoho, kdo dělá obrovské sestavy a automatizuje tím trochu trorbu výkresovky. Možná, kdybych stavěl lodě :D

Můžeš udělat i víc rámů v jednom souboru, aby byly provázané rozměry. Generátorem přiřadíš jekly a pak pomocí funkce zvýšit úroveň můžeš vytvářet sestavy z vybraných profilů.
Odpovědět

Zpět na „CAD“