Několikrát jsem se rozčiloval, proč mi to tady kurví polohu obrázků. Nebyl jsem sám, nikdo mi neodpověděl na dotaz, proč to tak je. Tak pro neználky mého typu jsem trochu zapátral a je to tak, že fotky mají metadata, tedy skryté informace třeba o té orientaci fotky. Ty metadata se zvou EXIF. Já žil dlouho v domění, že Photoeditor zobrazí obrázky v té správné poloze, já je poedituji a uložím. A v poloze jak ji uložím tak se kdekoliv na čemkoliv tak zobrazí. No není to tak. Dokuď jsem nezačal k focení používat mobil, tak mi to vycházelo. Pokuď bude v EXIF na řádku orientace Normal, tak to tak nejspíš bude, jestli tam bude cokoliv jiného, tak ne. Photoeditor mi obrázek zobrazí naležato a Infranwiev nastojato. To proto, že místo "Normal" tam je "CounterClockwise 90".
Pro obyčejné uživatele jako jsem já je nejlepší zvolit si možnost v nastavení programu editoru neukládat EXIF a pak máte jistotu, že poloha obrázku bude správná. Ono to pomůže chránit i vaše soukromí, třeba z mobilu můžete mít nastaveno i ukládání polohy kde jste to fotili a to třeba nechcete. Prostě pro veřejný fotky bych doporučoval mít EXIF prázdný.
Tady se o metadatech dočtete více.
https://www.spajk.cz/jak-odstranit-metadata-fotografii/
Obrázky
Kdyz po otoceni pouzijes export, tak uz fotka zustane tak, jak sis ji otocil
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
A co ti, co nemaji windows explorer?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
No když dávám něco na web, tak tu fotku snad zmenším. Mě ten mobil dělá fotky 10MB. Nahrávat takhle velký fotky je dle mého prasárna. Určitě jsou vyjímky kde to má opodstatnění ale pro sdílení informací stačí většinou tak do 0,5MB.