Nova frezka BF 20 Vario a klestiny

Prestavba na cnc, provoz údržba opravy
Odpovědět
dast

17. 9. 2009, 5:31

Ahoj,

koupil jsem si prvni frezku a sahnul jsem po BF 20 Vario od BOW.
Koupil jsem si k tomu klestiny "Kleštiny MK2/M10 pro přímé upnutí - 5 ks" , ale neumim je nasadit.
Dokonce premyslim, jestli mi nechybi nejaky mezikus ;-). Nedovedl byste nekdo poradit jak na to?

Pracoval jsem parkrat u kamarada na vetsi frezce a ta mela klestinovy upinac a v nem klestiny. Kdezto ja mam levnejsi variantu "klestiny pro prime upnuti", ktere (podle rady z bow.cz) nepotrebuji tento upinac.

Diky za nakopnuti,
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 9. 2009, 5:38

vlozis do diry mk2 a na vrchu vreteniku jak je takova sediva krytka tak pod ni je sroub kterym to vtahnes dovnitr
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prichy

17. 9. 2009, 5:45

jinak klestinovy upinas a klestiny jsem koupil na ebay a hazivost 0.01 , vyjde to samozrejme levneji nez origo a na urcite veci dostacujici
Prichy
vak

17. 9. 2009, 8:04

Mám je také z Ebay a spokojenost
dast

18. 9. 2009, 2:58

Jee :-), tak diky moc. Zitra vyzkousim.

Bal jsem se klestinu dovnitr nasroubovat na doraz a o sroubu nahore jsem nevedel.

Ebay zkusim, ale radeji ten presny nakup jeste prokonzultuji. Tusim, ze mam MK II a zavit M10.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2009, 6:49

První, co jsem před léty po koupi BF 20 udělal, bylo odstranění plechového krytu motoru, který značně komplikuje přístup k průchodu vřetena shora.

Jinak kleštiny pro přímé upnutí jsou podle mě vynikající věc, protože je to jediná možnost, jak dostat nástroj dovnitř vřetena, tedy s minimálním vyložením. Zvlášť u hobby frézky, jakou BF20 je, je to důležité - čím menší vyložení nástroje, tím je větší tuhost mezi nástrojem a obrobkem. Čím větší nástroj, tím je tento aspekt důležitější. Mimochodem je to jediná možnost, jako do BF20 dostat například 12-ku nástroj (pokud tedy nemáte 12-ku frézu s kuželovovu stopkou). Jediná nevýhoda tohoto způsobu upnutí je zhoršená viditelnost při frézování, a omezení při frézování ve větší hloubce, kde už může vadit pinola.

Při upínání postupuji takto: Vsunu nástroj do kleštiny, a tuto dvojici lehce vtlačím do dutiny vřetena. Trochu se to sevře, takže to vlastní vahou nevypadne, ale frézovat se s tím ještě nedá. Vezmu utahovací tyč (měla by být součástí dodávky BF20), vsunu zeshora do díry ve vřeteni a zašroubuji do kleštiny. Pak podržím 25kou klíčem vřeteno, a 17kou klíčem dotáhnu matici utahovací tyče, a tím vsunu kleštinu i s nástrojem nafest do vřetena. Pak už možno bezpečně frézovat.

Uvolnění je naopak - podržet 25kou vřeteno, 17-kou povolit matku utahovací tyče o cca 3 otáčky, a kladívkem klepnout shora do utahovací tyče. Je dobré mít při tom zaaretovaný vřeteník na sloupu i pinolu.

Důležité: Při vyklepávání je třeba přidržet nástroj, jinak velmi často vypadne z kleštiny, poškodí obrobek nebo přímo stůl frézky, a samozřejmě se mu téměř vždy ulomí nějaká ta špička břitu. To mám několikrát vyzkoušeno :-)[/u]
Petr Spáčil
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2009, 6:55

nove bf20 maji prevlecnou maici nad tyci takze se tyc opre a pri ppovolovani klestinu vytlaci ven bez poklepavani
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Frézky asijské produkce - Optimum, Bernado, Warco, Sieg, Proma, Optimum, a tak dále a tak dále“