IPS 240x240 ST7789 display

arduino, teensy, atmega, pic a jine (software, hardware)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5341
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

12. 2. 2020, 7:44

Obrázek

Ahoj,

dva dotazy:

1. Je nutné konvertovat úroveň logických signálů z 5V (Arduino) na 3.3V? Datasheet ST7789 to vyžaduje, tento týpek se s tím ale, pokud dobře vidím, neobtěžuje. Tak jestli máte někdo prakticky ověřeno.

2. Umožňuje display i nějaký textový mód, kdy do něj neposílám bitmapy, ale text (myšleno ve formě ASCII apod. kódů) - z rychlého studia datasheetu a googlení bych spíš řekl, že ne, ale třeba mi něco uniklo?

Dík, T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 12. 2. 2020, 11:03, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5581
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

12. 2. 2020, 7:52

tyhlety tft pracují většinou v rozsahu 3,3 -5v
něco málo k němu: https://www.ebay.co.uk/itm/283411111864
každopádně pokud ti jde s píš o textový tak bych spíš použil oled
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5341
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

12. 2. 2020, 8:09

Díky! Našel jsem lepší video stejného týpka, má to skutečně propojeno natvrdo, ale on asi napájí i to Arduino pouze 3.3V, hmmm.. asi to radši nebudu riskovat.

Nějaký OLED jsem si také objednal, ale ještě nedorazil a není barevný.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
atlan
Příspěvky: 1864
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

12. 2. 2020, 8:36

Daj tam odpory 10k co bud naviac zvedie sa do napajania displeja 3,3v nie celkom koser riesenie.
Alebo pouzi diodu a odpory, alebo prevodnik 3-5v logiku stoji par centov.

Na tom odkaze je aj modry displej z zltym pruzkom hore, aby si nebol prekvapeny. Inak najlepsi je biely, modry taha oci.
Mex
Příspěvky: 6692
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

12. 2. 2020, 9:08

Thomeeque píše:
12. 2. 2020, 7:44
1. Je nutné konvertovat úroveň logických signálů z 5V (Arduino) na 3.3V? Datasheet ST7789 to vyžaduje, tento týpek se s tím ale, pokud dobře vidím, neobtěžuje. Tak jestli máte někdo prakticky ověřeno.
Už i Ty, Brute?
Takový starý harcovník a nedodrží jednoduché pravidlo, že když něco chci, měl bych to těm ostatním co nejvíc usnadnit. Takže minimálně dát do dotazu odkaz na datasheet.

Ale hlavně: v datasheetu máš jednoznačně napsané Maximum rating hodnoty. A ty přesto dáváš na misku vah video nějakého týpka, který to nějak ubastlil?
Nedávno tady proběhl dotaz nějakého zdejšího člena, který si koupil docela drahý laser a připojil ho natvrdo na 12V. Nějaký týpek na internetu taky připojoval laser na 12V, tak se z toho poučil. Ale dopadlo to dobře, už má nový laser.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5341
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

12. 2. 2020, 11:02

atlan píše:
12. 2. 2020, 8:36
Daj tam odpory 10k co bud naviac zvedie sa do napajania displeja 3,3v nie celkom koser riesenie.
Alebo pouzi diodu a odpory, alebo prevodnik 3-5v logiku stoji par centov.
Dík, dám tam asi děliče příp. pull-upy a diody. Nemám to teď s pořizováním součástek až tak jednoduché, ale nějak to dohromady dám.

atlan píše:
12. 2. 2020, 8:36
Na tom odkaze je aj modry displej z zltym pruzkom hore, aby si nebol prekvapeny. Inak najlepsi je biely, modry taha oci.
Jj, žlutý proužek jsem prokoukl, mám objednaný bílý.

Mex píše:
12. 2. 2020, 9:08
Už i Ty, Brute?
Takový starý harcovník a nedodrží jednoduché pravidlo, že když něco chci, měl bych to těm ostatním co nejvíc usnadnit. Takže minimálně dát do dotazu odkaz na datasheet.
Já jsem ale po nikom nechtěl, aby za mne studoval datasheet, zajímalo mne, jestli to někdo neví z hlavy (obojí). Jestli to tak vyznělo, tak sorry, link doedituji do prvního postu.

Mex píše:
12. 2. 2020, 9:08
Ale hlavně: v datasheetu máš jednoznačně napsané Maximum rating hodnoty. A ty přesto dáváš na misku vah video nějakého týpka, který to nějak ubastlil?
Ten týpek k tomu napsal knihovnu a několik aplikací, tak počítám, že to nějaký čas používá. Navíc není zřejmé, jestli jsou ty piny vyvedeny přímo, čip vůbec nevidím, mohlo být něco mezi.

Mex píše:
12. 2. 2020, 9:08
Nedávno tady proběhl dotaz nějakého zdejšího člena, který si koupil docela drahý laser a připojil ho natvrdo na 12V. Nějaký týpek na internetu taky připojoval laser na 12V, tak se z toho poučil.
Já jsem koupil levný display a nejdřív jsem se zeptal.

Jinak týpek mi odpověděl: používá 5V Arduino Pro Mini, ale napájí ho 3.3V, to jsou věci..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5341
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

13. 2. 2020, 4:21

Tak už si pokecali :) A já bych měl asi vyrazil k očaři :roll:

Image6306373247486098665.jpg
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „MCU“