Pohon posuvu osy X u frézky stěračovým motorkem

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
P.S.
Příspěvky: 191
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2020, 4:56

Zdravím všechny, zvláště znalce elektro.
Ke své "nové" frézce FP-45P bych chtěl vyrobit motorový posuv osy X. V šuplíku jsem našel starý CCCP stěračový motor, který by se mi k pohonu hodil, ale má jen 13 ot/min a to je málo. Motor má 5 vývodů - tři spojené a dva pro napájení. Dal by se nějak jinak zapojit aby měl vyšší otáčky? Je to stařec a tak má jen dva uhlíky.
Děkuji, Petr
PHOTO_20200214_172134.jpg
Miki2t
Příspěvky: 318
Registrován: 22. 9. 2010, 9:02
Bydliště: Levice SR

14. 2. 2020, 10:03

Na uhlíky zapoj 24v a na stator 12v
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 752
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

15. 2. 2020, 7:52

Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že je to slepá ulička. Taky jsem kdysi osadil osu X stěračovým motorem, otáčky řízené pwm, a po chvíli jsem to vyhodil a dal tam krokáč. Ale jelikož zkušenost je sice sdělitelná, ale nepřenositelná, tak pokračuj .... :)
lubbez
Příspěvky: 1463
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

15. 2. 2020, 12:22

I za mě hodně slepá. :-)
P.S.
Příspěvky: 191
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2020, 12:29

Všem děkuji, asi si nechám poradit s tím krokáčem. Můžete mi ještě poradit jaký motora čím ho řídit? Mám všude serva, jen na mlze krokáček k pohonu čerpadélka a řízení mi moc nejde
chb
Příspěvky: 2697
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

15. 2. 2020, 2:39

já to kdysi řešil takovýmto driverem
http://www.cncshop.cz/dm805-ai-driver-p ... govy-vstup

rychlost pohybu šlo analogově řídit potenciometrem, přepínači směr atd.
Pořizoval jsem jej s výhledem že záhy přejdu na plné CNC řízení STEP/DIR jen změnou nastavení driveru.

Dnes asi někdo nabídne obdobu levněji
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
P.S.
Příspěvky: 191
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2020, 2:49

Díky a ještě kolik Nm motor? Přeci jen je ten stůl dost velkej na rybinách a trapézu. Jakým napětím to krmit? Ještě jedna věc máš tam nějakou spojku, nebo se dá krokáč přepnout do nějakého režimu aby nekladl odpor?
Díky, Petr
chb
Příspěvky: 2697
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

15. 2. 2020, 3:49

spojku jsem neměl, zkoušel jsem to elektricky oddělit ale stálo to za houby. Osadil jsem 4Nm motory a točit s nimi kličkou bylo nepříjemné.
Než vymýšlet mechanickou spojku, poměrně rychle jsem přešel na komplet CNC řízení.

frézka BF20, 4Nm motory, napájím to 60V - neb u krokáčů napětí pomůže trochu v otáčkách.

Krokový motor + nezbytný driver jen na posuv bez potřeby přesné pozice mi přijde jako drbání přes hlavu.
Asi bych volil jiný druh pohonu - nebo v případě krokového motoru zkusit nějak využít možnost přesného polohování.
Tak jako tak to asi skončí nutností mechanické spojky.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
P.S.
Příspěvky: 191
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2020, 4:58

Díky za odpověď,ale pro mě to je řešení definitivní, protože CNC router (cca 800 kg) mám a na něm dělám většinu prací. Má vřeteno s ATC ale s 24000 otáček, takže jsem tuto frézku koupil kvůli nízkým otáčkám.Ale je to pětačtyřicítka (310 kg) a tak si asi budu muset koupit motor 8 Nm když ty jsi měl 4 Nm na dvacítce?? Na CNC ji nebudu předělávat, objednal jsem skleněné odměřování. V šuplíku jsem našel elmagnetickou brzdu a použiju ji jako spojku.
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 752
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

16. 2. 2020, 9:35

KM 8 Nm ti určitě stačí; nejspíš by stačilo i 5 Nm, ale rezerva se hodí.
Ten driver od Víti na 8 Nm nebude stačit, respektive nedá to, co 8 Nm motor potřebuje. Víťa má 4 Nm motory. Musel bys koupit silnější. Řídit to můžeš Arduinem nebo PICem.
P.S.
Příspěvky: 191
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2020, 10:21

Děkuji za upozornění, ušetřil jsi mi zbytečné výdaje. Nejsem elektronik, takže bych raději zůstal u toho driveru. Co takhle zkusit těch 5Nm to by driver zvládl? V nejhorším pak ještě zpřevodovat.
chb
Příspěvky: 2697
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

16. 2. 2020, 11:40

Driver co jsem použil já (nevím zda je to po letech identický model co je v odkazu) v analogovém režimu neuměl mikrokrokování = v některých otáčkách motor rezonoval/drnčel. Nevadilo mi to, neb jsem pootočil a obráběl trochu jinou rychlostí - jen na to upozorňuji.

Potřebuješ Krokový motor, driver krokového motoru, generátor pulzů co umí rampy/rozjezdy atd.
nebo - driver v mém odkazu je ze příplatek doplněn o analogové řízení - tedy nepotřebuje generátor pulzů
U krokového motoru s rychlostí rapidně ubývá moment - viz třeba graf http://www.cncshop.cz/86hs45-krokovy-2- ... otor-4-5nm
proto krokové motory musí mít vysoký základní moment.

zvaž raději variantu SS-motoru a jednoduché levné PWM řízení. Požadované otáčky si asi umíš spočítat, potřebný moment by jsi mohl orientačně změřit "pákou na klice"
Nedávno jsem osazoval regulovaný pohon s motorem z této nabídky. https://www.dcmotory.cz/dc-motory-planetova-prevodovka/
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
P.S.
Příspěvky: 191
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2020, 12:25

Díky za nové podněty. Ty motory z odkazu ale mají dost malé momenty (kromě těch posledních dvou které jsou dost drahé). Mezitím jsem našel toto:

https://www.aliexpress.com/item/3260992 ... 06c9782f9c

Nevím ale jaké použít řízení. Na peristaltickém čerpadle mám GEN01 - generátor DIR / STEP z CNC Shopu, ale nedaří se mi vyladit k mé spokojenosti.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“