huper píše: ↑8. 2. 2020, 8:37
Kochám sa tvojim výtvorom, tiež mám dilemu či stavať alebo kúpit novú, ale som totálny začiatočník.
Potrebujem 1000 x 600 x 200 na dural a sklotextit. .....
Na dural a sklotextit si připrav nejméně cca 80k. Tak úplně nevěřím že by se cokoli smysluplného na tyto materiály dalo pořídit za méně. Jako víš co - můžem polemizovat o významu slova "smysluplný". Začínal jsem na frézce z hliníkových jeklů, celkem mě vyšla na 35k. Jezdila na trapézách, podepřených tyčích, jediný co jsem neošulil bylo vřeteno (čínskej 1,5kw vodník) a krokáče 4Nm. A víš co? Hliník to taky kousalo. Sice přesnost plus mínus autobus, takže vždy milion drobných finishovacích průjezdů, a obecně co dnes dělám deset minut tak jsem na ní dělal i tři hodiny, ale zvládla to. A hodně jsem se naučil.
Takže je to na tobě. Ale jelikož začínáš, tak zřejmě nemáš vůbec páru o tom co je důležitý a co ne, co to znamená tuhost stroje a jak vlastně dokáže tato hodnota překážet či nikoli. Takže buď kup slušnou mašinku co nebude mít problém tyto materiály krouhat jak máslo, a v zásadě máš jednu starost vyřešenou, ale nepoznáš problematiku obrábění, nebo kup nejdřív lacinější, která to taky "nějak" zvládne obrobit, ovšem dostaneš možnost pochopit kde vězí problémy s frézováním, a pak teprv plně doceníš a využiješ naplno možnosti lepších frézek.
V obou případech se však budeš muset naučit mimo to i plno jiných věcí. Takže je to v zásadě jedno kterou variantu vybereš.
Můj názor.
Zkusím zítra nafotit další fotečky. Nejen že tenhle počin má vodní chlazení, má pod sebou i vanu na mazání emulzí (proto ty tři velké díry). Vana i všechny kryty se teď vyrábí, takže tam ještě nejsou.
Kdyby jsi chtěl výkresy, teoreticky ti je klidně i dám. Ale pokud to nemáš na čem vyrobit tak ti asi moc platný nebudou. Leda je poupravit, pak by ti teoreticky stačila i ruční vrtačka a někdo kdo ti aspoň trochu přesně vyřeže obrysy těch dílců. I tak ale upozorňuju že tě to materiálem vyjde nejméně na 60k.